Resto

Η Galazia Hytra ανεβάζει ψηλά τη γαστρονομία της Πάρου

Στο 5άστερο Summer Senses που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στο κυκλαδίτικο νησί

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
galazia-hytra-anoigma.jpg

Η Galazia Hytra, το βραβευμένο και με αστέρι Michelin εστιατόριο αρχίζει μια νέα εποχή για τη γαστρονομία της Πάρου

Είχα πολλά χρόνια να πάω στο νησί… από την «εποχή της αθωότητας». Δηλαδή πριν από το ‘90, δεκαετία κατά την οποία η Πάρος απογειώθηκε τουριστικά με αποτέλεσμα να κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένους, - γνωστό και το clubbing της, για χάρη του, τους καυτούς μήνες Ιούνιο-Ιούλιο- Αύγουστο, αποβιβάζονται καραβιές νεαρόκοσμου. Πριν λίγες μέρες, κατεβαίνοντας από το καράβι στο λιμάνι της Παροικιάς, το ομολογώ, κάποιους φόβους τους είχα για το κατά πόσο το νησί θα είχε αλλοιωθεί έπειτα από τέτοια τουριστική επέλαση. Έφτασε ένα απολαυστικό τριήμερο καλεσμένη στο ολοκαίνουργιο Summer Senses Luxury Resort για να αποφασίσω πως το νησί όχι μόνο διατηρεί την αύρα και τη γοητεία που το έκαναν διάσημο σ’ όλον τον κόσμο αλλά δείχνει και τη διάθεση να αναδειχτεί σε ένα σύγχρονο και μάλιστα premium ταξιδιωτικό προορισμό.

summer-senses_03.jpg

Προσανατολισμένο σ’ αυτόν ακριβώς τον στόχο, το Summer Senses Luxury Resort άνοιξε μόλις τον Μάιο που μας πέρασε, βρίσκεται στη Μάρπησσα, σχεδιάστηκε από το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες και στο δυναμικό του έχει 100 πολυτελή δωμάτια και σουίτες που απλώνονται σε 27.000 τ.μ συνολικής έκτασης-βλέπε κήπους. Είναι η σπουδαιότερη τουριστική επένδυση που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Πάρου για το 2019, βρίσκεται υπό τη διαχείριση της HIP Hospitality, εταιρείας με πολλές επιτυχημένες συνεργασίες στον ξενοδοχειακό κλάδο, και πέρα από τα πολυτελή καταλύματα, περιλαμβάνει δύο εστιατόρια, δύο bar, εγκαταστάσεις spa, γυμναστήριο, τρεις πισίνες έκτασης 1.000 και πλέον τετραγωνικών μέτρων, αλλά και ιδιωτικές πισίνες σε κάποιες σουίτες.

summer-senses_01.jpg
summer-senses_10.jpg

Αυτά ως στοιχεία, εδώ όμως να αναφέρω αυτά που εμένα μου άρεσαν πιο πολύ: καταρχάς τα υπέροχα δωμάτια-διαμερίσματα που ενώ διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ταυτόχρονα τιμούν την απλότητα και την ομορφιά του κυκλαδίτικου τρόπου ζωής. Έπειτα, το δροσερό αεράκι που μονίμως εδώ φυσάει (το συγκρότημα είναι σε ένα ύψωμα, με την παραλία της Πούντας μπροστά του), μεταφέροντας μυρωδιές από τις ρίγανες, τα βασιλικά, και τα δεντρολίβανα των κήπων. Κυρίως να αναφερθώ σ΄ αυτήν την απίστευτα γλυκιά και ήρεμη φιλοξενία που το συγκρότημα προσφέρει. Στρατιά από νεαρά παιδιά, όλα τους Έλληνες, ντυμένα με τα χρώματα του λευκού και της άμμου, ενημερωμένα, ευγενέστατα και πρόθυμα να σου παρέχουν ό,τι τους ζητήσεις με, θα τολμούσα να πω, την ίδια προσφορά και φιλοτιμία που όλοι μας έχουμε γευτεί από τους κυκλαδίτες ντόπιους κατοίκους…. Μεγάλο θέμα το ανθρώπινο δυναμικό και αξίζει ένα μπράβο στους ιθύνοντες του ξενοδοχείου που έχουν πετύχει στο ευαίσθητο αυτό «σημείο» και μάλιστα μέσα σε τόσο μικρό διάστημα λειτουργίας του ξενοδοχείου.

summer-senses_07.jpg
 

Η γαστρονομία στο επίκεντρο
Είναι προφανές πως ένα τέτοιο ξενοδοχείο στοχεύει κατευθείαν στην κορυφή και ταυτόχρονα έχει πολλούς λόγους να θέλει την Πάρο στη λίστα με τους διεθνείς premium προορισμούς. Σημαντικός τομέας για κάτι τέτοιο είναι η γαστρονομία. Η οποία εδώ εκφράζεται με την παρουσία του εστιατορίου Galazia Hytra, την καλοκαιρινή «βερσιόν» της γνωστής μας αθηναϊκής Hytra. Το βραβευμένο και με αστέρι Michelin εστιατόριο, με σεφ τον εξαίρετο Τάσο Μαντή, είναι μέλος του Ομίλου Τραστέλη, στον «στόλο» του περιλαμβάνονται μερικά από τα σημαντικότερα εστιατόρια της χώρας, μεταξύ αυτών και η ξακουστή Σπονδή. Η Galazia Hytra, όπως ονομάζεται η καλοκαιρινή εκδοχή της,  φέτος φεύγει για πρώτη φορά εκτός Αττικής και πιάνει Κυκλάδες ξεκινώντας μια νέα εποχή για τη γαστρονομία της Πάρου.

galazia-hytra_01.jpg
Γαρίδες με χούμους από αβοκάντο, πιπεριές τσίλι, φρέσκο κόλιανδρο και πράσινες ελιές
Γαρίδες με χούμους από αβοκάντο, πιπεριές τσίλι, φρέσκο κόλιανδρο και πράσινες ελιές

Στην ανοιχτή βεράντα του Summer Senses πάνω στην οποία απλώνει τραπέζια η Galazia Hytra κατευθύνομαι το πρώτο βράδυ που βρίσκομαι στο συγκρότημα. Είναι (μαγικό) σούρουπο, στα αριστερά μου βλέπω φωτισμένο το Πίσω Λιβάδι, μπροστά μου έχω την παραλία της Πούντας και στο βάθος, ύστερα από το βαθύ μπλε της θάλασσας, το βλέμμα πιάνει τα φωτάκια της Νάξου. Ξεκινάμε με κακαβιά, έρχεται αρωματισμένη με σαφράν και βασιλικό, άξια και με το παραπάνω έναρξη ενός δείπνου θαλασσινού. Συνεχίζουμε με γαρίδες με χούμους από αβοκάντο, πιπεριές τσίλι, φρέσκο κόλιανδρο και πράσινες ελιές, πιάτο για φωτογράφιση και μαζί απίστευτα γευστικό. Περνάμε σε υπερθαυμάσιο χταπόδι ριγανάτο με πατατούλες λεμονάτες, αγκινάρα τουρσί, πορτοκάλι και νεροκάρδαμο. Ακολουθεί σουπιά με σπανάκι περιχυμένη με άιβαρ Κοζάνης, σαλτσούλα ανάλαφρη και πεντανόστιμη, φτιαγμένη από πιπεριά, ντομάτα και φρέσκα μυρωδικά, μια μικρή, κομψή…βόμβα γεύσης! Τελευταία αλλά και κορυφαία ήρθε η σφυρίδα φρικασέ με άγρια χόρτα, σελινόριζα, μυρώνια και ελαφριά σάλτσα αυγολέμονου, ένα πιάτο που συνδυάζει κλασική ελληνικότητα, μοντέρνα ματιά και άψογη εκτέλεση.

Κακαβιά, αρωματισμένη με σαφράν και βασιλικό
Κακαβιά, αρωματισμένη με σαφράν και βασιλικό
tsipoura.jpg

Ό, τι δοκιμάσαμε εκείνο το βράδυ κάτω από τον έναστρο ουρανό ήταν θαυμάσιο, ο Τάσος Μαντής εδώ αφήνεται σε πιο χαλαρές, γεμάτες κυκλαδίτικο άρωμα στιγμές, και αναζητά την τελειότητα που πατάει στις ελληνικές συνταγές και τα άφθαστα προϊόντα του τόπου. Κλείσαμε με παρφέ αμυγδάλου, σορμπέ φράουλας, αφρό βανίλιας και μπισκότο αμυγδάλου. Η λίστα κρασιών εκπροσωπεί θαυμάσια τους ελληνικούς αμπελώνες, διαθέτει και διεθνείς ετικέτες. Να συμπληρώσω πως στα μπαρ του Summer Senses Luxury Resort, τα Hydor και Irida Lounge τα κοκτέιλ είναι θαυμάσια, ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις αλλά τιμούν και τα ελληνικά αποστάγματα καθώς και τα ντόπια μυρωδικά, και πως το κεντρικό εστιατόριο Gaia προσφέρει και ελληνικό πρωινό, και ελληνική-μεσογειακή κουζίνα. Όλα αυτά είτε είσαι ένοικος του συγκροτήματος είτε απλά επισκέπτης.  

summer-senses_12.jpg

Summer Senses Luxury Resort, Παραλία Πούντας, Μάρπησσα, 2284 093000

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ