- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σε μια πάροδο της Λέλας Καραγιάννη, στην Ξάνθης, ένα τόσο μικρό στενάκι που κινδυνεύεις να το προσπεράσεις, πάνω από την Αγίας Ζώνης, βρίσκεται το Πέταλο. Το Πέταλο το συμπάθησα με την πρώτη ματιά. Όχι μόνο γιατί βρίσκεται στην παλιά μου γειτονιά, την Κυψέλη, ούτε γιατί το θυμόμουν απ’ τα παιδικά μου χρόνια. Είναι γιατί λάτρεψα τη μεταμόρφωσή του από κουτούκι των βαρελοφρόνων σε σύγχρονο, φλου αρτιστίκ φαγάδικο με άποψη. Αγαπημένο στέκι των ηθοποιών και των θεατών των γύρω θεάτρων, μα και των Κυψελιωτών περιοίκων, ζει σε νέες εποχές.
Στο κουτούκι έχουν μείνει τα κλασικά βαρέλια παραταγμένα σε σειρά, μόνο που τώρα έχουν βαφτεί ασημί. Γύρω-γύρω στους τοίχους μικρές οικογενειακές φωτογραφίες, καρτ ποστάλ από μετανάστες συγγενείς στην Αμερική, ρομαντικές ταπετσαρίες γεμάτες ανθισμένα τριαντάφυλλα, χαμηλός φωτισμός και τζαζ. Ο Νίκος, συνιδιοκτήτης και μάγειρας στο Πέταλο, παλιότερα ασχολιόταν με εντελώς διαφορετικά πράγματα κι όταν αποφάσισε να ανοίξει αυτό εδώ το ταβερνάκι οι φίλοι του τον είπαν τρελό. Απόφαση όμως ήταν και την πήρε, αφού δοκίμαζε φαγητά στο σπίτι του για δυο χρόνια, γεύσεις και μείξεις, αρώματα και συνταγές. Και να τώρα που ανοίγει φύλλο για τις πίτες του, ζυμώνει τα ψωμιά του –τριών ειδών, παρακαλώ– και συνεχίζει φτιάχνοντας γεύσεις από ελληνική κουζίνα, βάζοντας κατσαρόλα και φούρνο, ακόμη και σχάρα. Μας υποδέχτηκαν με σπιτική ρακή σε μικρά πιατάκια με τσιμπολοΐδια τυριού, ελιών και τουρσιών. Πήραμε τη σαλάτα Πέταλο (μαρούλι, σπανάκι, λόλα, κρουτόν, σταφίδες, αμύγδαλα, ντρέσινγκ), μανιτάρια στο φούρνο γεμιστά με σκόρδο και μαϊντανό, μανιταρόπιτα (από τα πιάτα ημέρας), απλωτές παραδοσιακές τυρόπιτες Καρύστου (με το φύλλο το φτιαχτό που λέγαμε), εξαιρετικά όλα, περιποιημένα και φροντισμένα με μεράκι. Για κυρίως δοκιμάσαμε κουνελάκι στο φούρνο με σκόρδο, δενδρολίβανο, μουστάρδα, με πατάτες τηγανητές. Γιαουρτλού με κομματάκια μοσχαράκι, κι ουχί με μπιφτέκια, πολίτικα μαγειρεμένο με καρυκεύματα πάνω σε πίτα με γιαούρτι. Τα δεύτερα ακόμη καλύτερα απ’ τα πρώτα. Κλείσαμε με μωσαϊκό ενισχυμένο με καβουρδισμένο άσπρο αμύγδαλο και γιαούρτι με σπιτικό γλυκό, κι αυτό απ’ τα χέρια του Νίκου. Εκείνο το βράδυ γευτήκαμε την τελευταία ημέρα του χειμωνιάτικου μενού. Τώρα όταν πας θα βρεις πιάτα με αγκινάρες, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες και ό,τι βγαίνει σιγά-σιγά από τα φρέσκα. Θα βρεις κρασί μόνο χύμα όπως κλασικό κουτούκι, νερό της βρύσης και θα ξεχαστείς. Ειλικρινά δεν ήταν η νοσταλγία για την Κυψέλη που μας φάνηκαν όλα ωραία εκείνο το βράδυ. Ήταν η σχεδόν συγκινητική προσπάθεια ενός ανθρώπου που αφήνοντας την παλιά του δουλειά ακολούθησε το δρόμο του ονείρου του, χωρίς σχολές και σεφ και μαγείρους, και πρόσθεσε τη μαστόρικη κουκκίδ-α του στο μαγειρικό χάρτη της πόλης.
Το Πέταλο: Ξάνθης 10 & Λέλας Καραγιάννη, Κυψέλη, 210 8622.000. Ανοιχτά κάθε βράδυ από τις 8 μ.μ. Κυριακή μόνο μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά. Κατανάλωση/άτομο 15-18 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος στο rooftop του ξενοδοχείου Athens Was κάνει θαύματα
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.