Resto

Στον Γάκια για νόστιμη ελληνική κουζίνα και ντεκόρ παλιάς ελληνικής ταινίας

Με ουζάκια και μεζέδες όπως παλιά

Δεν έχει πολύ καιρό που άνοιξε, μόλις δυο χρόνια, όμως μοιάζει να βρίσκεται εκεί από πάντα. Σαν σκηνικό παλιών αγαπημένων ελληνικών ταινιών του ’50 και σε μια περιοχή που κάποτε μόνο ως εξοχή μπορούσε να νοηθεί, καταπράσινη και απομονωμένη. Στο «παραδοσιακόν-μεζετζίδικο» του Γάκια στη Νέα Ερυθραία θα παραδοθείς με όλες σου τις αισθήσεις σε αυθεντικά ελληνικά πιάτα και θα απολαύσεις τη μοναδικά νοσταλγική ατμόσφαιρα που δημιουργούν στοιχεία και μυρωδιές μιας χορταστικής κουζίνας αλλοτινών καιρών που αντιστέκεται σθεναρά στο γαστρονομικό σήμερα.

Αν και άπλετος ο χώρος, δεν χάνει τη ζεστασιά του, ενώ από τη λιτή διακόσμηση δεν περνούν απαρατήρητες οι παραπομπές στο παρελθόν, δαντελένιες λεπτομέρειες στα ράφια, ξύλινες καρέκλες με ψάθα, μάρμαρο στα τραπέζια, παλιά σιδερένια τηγάνια στους τοίχους, καράφες και στοιχισμένα μπουκαλάκια του ούζου σε περίοπτη θέση. Τα τραπέζια καταλαμβάνουν τρεις διαφορετικές σάλες, στη μια από τις οποίες θα περπατήσεις πάνω στα χαλίκια, σαν σε κήπο.

Ο κατάλογος των φαγητών προκλητικά μεγάλος σε χορταίνει μόνο που τον διαβάζεις και δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο, αφού οι επιλογές περιλαμβάνουν και κρέας και θαλασσινά. Αλλά εσύ μην βιαστείς… Μόλις καθίσεις θα παραγγείλεις πρώτα το ουζάκι σου ή ένα τσίπουρο ή ρακί και μετά θα αφοσιωθείς στο μενού με τον ουρανίσκο σου καθαρό και έτοιμο. Όλα τα πιάτα έχουν τη φιλοσοφία του μεζέ, οπότε δεν θα νοιώσεις ότι παρασύρθηκες από λαιμαργία. Για μια παρέα τεσσάρων ατόμων δηλαδή, 6 ή 8 πιάτα εκλεκτών μεζέδων, για να δοκιμάσεις, ούτε ακούγονται, ούτε είναι πολλά. 

Η «Σαλάτα του καφενέ» είναι η ιδανική επιλογή για αρχή. Φρέσκια δροσερή ντομάτα, φέτα, ελιές, ρίγανη. Η μελιτζανοσαλάτα και η τυροκαυτερή πάνω στο ψωμί θα συνοδεύσουν τέλεια τα πρώτα ποτηράκια. Το καλύτερο όμως είναι οι κολοκυθοκεφτέδες που σερβίρονται με φρέσκο γιαούρτι.

Η κλασσική ελληνική σαλάτα του Γάκια με κάπαρη, ελιές και φέτα

Αν  προτιμάς το κρέας, θα παραγγείλεις τηγανιά με τρυφερά κομμάτια χοιρινού μαγειρεμένα με μουστάρδα, κοτομπιφτεκάκια ή μοσχαράκι με πιπεριές και τυρί, ψημένο στο φούρνο, σερβιρισμένο στο πήλινο. Στην άλλη «όχθη» τώρα, οι μαριναρισμένες αντζούγιες και τα μύδια στον ατμό είναι θεσπέσια. Είτε διαλέξεις ψάρι είτε κρέας, θα βάλεις οπωσδήποτε στο πλάι και φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες που, ως γνωστόν, ταιριάζουν με όλα. Για έξτρα δόσεις πατάτας, μπορείς να δοκιμάσεις και τη «μαμαδίστικη» ομελέτα, δηλαδή την πιο απλή αλλά εξίσου λαχταριστή εκδοχή ομελέτας, αυγά και πατάτες τηγανιτές. 

Ευαγγελιστρίας 16 & Κρήνης 8, Νέα Ερυθραία, 2106203934, ανοιχτά κάθε μέρα, μεσημέρι-βράδυ