Resto

Mia feta, αφιερωμένο σπέσιαλ στο τυρί που σε μεγάλωσε

Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν πώς να κάνουν το παραδοσιακό…γκουρμέ!

Οι Θεσσαλονικείς είναι καλοφαγάδες, η πόλη φημίζεται άλλωστε για τα στέκια της και το καλό της φαγητό Sτο οποίο φροντίζει να επενδύει με ολοένα και πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ιδέες που ξεφεύγουν από την κουρασμένη πια λογική του “fancy” εστιατορίου. Μια τέτοια ιδέα είναι και το «Mia Feta bar» της οικογένειας Κουρέλλα που λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια υλοποιώντας ένα ξεχωριστό concept: να δοκιμάζεις εξαιρετικά ελληνικά βιολογικά προϊόντα σε δημιουργικές συνταγές, πριν τα πάρεις για το σπίτι. 

Ριζότο μανιταριών σερβιρισμένο στο τηγάνι

Βολικά τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, στην οδό Παύλου Μελά, το Mia feta σε «διεκδικεί» από την πρώτη στιγμή. Η ζεστασιά του φυσικού ανοιχτόχρωμου ξύλου, η γυαλάδα του inox και η φωτεινότητα του λευκού δημιουργούν ένα ανεπιτήδευτα λιτό, καθαρό «τοπίο». Η μεγάλη ψυγειο-βιτρίνα από τοίχο σε τοίχο, γεμάτη με κάθε λογής ελληνικά γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα, κάποια «μοντέρνα», κάποια παραδοσιακά, τόσο από την παραγωγή της οικογένειας όσο και από μικρούς ντόπιους παραγωγούς, δένει με την εικόνα των ραφιών που βαραίνουν από γυάλες με μαρμελάδες, σάλτσες, λάδια, ρύζια, όσπρια, λιχουδιές – πολύχρωμες συσκευασίες και ταμπελίτσες με ευφάνταστα λογότυπα που συνθέτουν ένα σύγχρονο «παντοπωλείο». Θα ήθελες να τα έχεις όλα στα δικά σου ντουλάπια, τακτοποιημένα με τον ίδιο χρωματικό και σχηματικό τρόπο.

Μπροστά στο μακρύ ξύλινο κοινόχρηστο τραπέζι που δεσπόζει στο κέντρο δεν μπορείς παρά να νοιώσεις μια μοναδική αίσθηση οικειότητας και φιλοξενίας, αλλά και να ενδώσεις στην επιτόπια γευσιγνωσία, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι η «ταπεινή» ελληνική φέτα.

Θα μπεις λοιπόν να ψωνίσεις και θα βρεις ταυτόχρονα χρόνο για το πρωινό σου ή το brunch ή το μεσημεριανό σου γεύμα, για να διαπιστώσεις  πως στο μενού το τυρί αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης. Ομελέτες, σαλάτες, σούπες βελουτέ, ελαφριά risotti   -αυτό με τα μανιτάρια ήταν αποκάλυψη(!) - κοτομπουκιές, τρυφερές μέσα όσο κρατσανιστές χρειάζεται έξω, πίτες, όλα φτάνουν μπροστά σου με φινέτσα και έμφαση στη λεπτομέρεια. 

Το ένα γκαρσόνι που προσπαθεί να φέρει βόλτα το τραπέζι και να εξυπηρετήσει κάθε πελάτη, αποδυναμώνει, θα φανταζόταν κανείς, αυτό που θεωρούμε εξαιρετικό σέρβις. Όμως, η ίδια η φυσιογνωμία του χώρου και οι πλούσιες γεύσεις που σου προσφέρει, συμπεριλαμβανομένων και των καλών ελληνικών κρασιών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αρνητικές δονήσεις στην ατμόσφαιρα. Απλά χαλαρώνεις και ευτυχισμένος απολαμβάνεις τα καλά της ελληνικής παράδοσης. Και μιας και το τυρί είναι εδώ άφθονο, δεν θα συμβιβαστείς. Θα κάνεις τον απόλυτο συνδυασμό ανάλογα με το κρασί που έχεις στο ποτήρι σου.

tip: ακόμη κι αν ο καιρός είναι καλός όταν έρθεις εδώ, προτίμησε να καθίσεις μέσα, αφού τα εξωτερικά τραπέζια (όσο όμορφα κι αν είναι κι αυτά) δεν σου μεταδίδουν επαρκώς αυτόν τον ελκυστικό, funky deli, ρυθμό του εσωτερικού! 

Π. Μελά 14, Θεσσαλονίκη, 2310221120


*Το κείμενο είναι μετάφραση απο το blog TRAVEL FOOD PEOPLE