- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η ταβέρνα Βενετσάνος στο ακατοίκητο Κουφονήσι
Να δοκιμάσεις το κατσικάκι της Κέρου και τα φρέσκα ψάρια που έρχονται κάθε πρωί με το καΐκι
Το Κάτω Κουφονήσι είναι το ακατοίκητο Κουφονήσι, έχει έκταση 4,3 τετρ. xιλιόμετρα και η μικρότερη απόσταση με το Πάνω Κουφονήσι είναι 200 μέτρα. Στο Κάτω Κουφονήσι έχουν παραμείνει από τον παραδοσιακό οικισμό κάποια παλιά κτίσματα που τώρα χρησιμεύουν ως αποθήκες αλιέων ή κτηνοτρόφων. Το χειμώνα δεν συναντάς ανθρώπους στο Κάτω Κουφονήσι παρά μόνο ταξιδιάρικα πουλιά, κατσίκες ή πρόβατα να μασουλάνε διαρκώς τα χόρτα της περιοχής.
Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Καθημερινά, πολλοί το επισκέπτονται για τις όμορφες παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά. Αρκετοί απ’ αυτούς κατασκηνώνουν προσωρινά – ή μόνιμα – για να απολαύσουν τον πολιτισμό της έλλειψης πολιτισμού.
Δυο είναι τα εμβληματικά πρόσωπα, που έδωσαν ζωή στο Κάτω Κουφονήσι:
Ο Κώστας Πράσινος που καθημερινά με τη λάντζα του, τη Χρυσοπηγή από το Πάνω Κουφονήσι μεταφέρει επισκέπτες στο νησί κάνοντας 2 στάσεις. Πρώτη στάση στην Παναγιά, στον παλαιό οικισμό και δεύτερη στάση στην παραλία Νερό.
Και φυσικά οι αδελφοί Γιάννης και Γιώργος Βενετσάνοι που με τις γυναίκες τους, Σοφία και Χρύσσα, χάρη στην ταβέρνα που έφτιαξαν το 1992, 200 μέτρα δίπλα στην Παναγιά – το όμορφο και λιτό, κυκλαδίτικο εκκλησάκι κτισμένο το 1651 σε ερείπια βυζαντινής Εκκλησίας – έγιναν το επίκεντρο και το στέκι όλων των παραθεριστών του νησιού.
Στα Κουφονήσια έρχομαι τακτικά όλα αυτά τα χρόνια (25 τον αριθμό). Σε μια εποχή που αλλάζει η αισθητική, τα γαστρονομικά trends, οι καταναλωτικές συμπεριφορές, εδώ θαρρείς ότι όλα είναι αμετακίνητα. Η ταβέρνα «Βενετσάνος» είναι κυρίως στέκι των θερινών κατοίκων του Κάτω Κουφονησίου, δηλαδή της κοινότητας των εναλλακτικών που ζουν σε σκηνές από λίγες μέρες ως και όλο το καλοκαίρι και των ημερήσιων επισκεπτών που αφού κάνουν το μπάνιο τους θέλουν να ανταμώσουν τους μόνιμους φίλους τους ή να πάρουν μια γεύση απ’ αυτήν τη ζωή αλλά και μια γεύση από την ατμόσφαιρα της ταβέρνας.
Ο χώρος της ταβέρνας ο ίδιος. Παλιές ερειπωμένες κατοικίες ή αυλές σκεπασμένες με δοκάρια, βάγια, τέντες, καλάμια. Χώρος ζεστός, φιλόξενος και εναρμονισμένος με το φυσικό τοπίο. Το προσωπικό είναι φιλικό, ευγενικό. Από φαγητά υπάρχει μια βιτρίνα με πεντανόστιμα μαγειρευτά όπου πρωταγωνιστεί το κατσικάκι της Κέρου και μια σκάρα για το ψήσιμο των ψαριών που έρχονται κάθε πρωί με το καΐκι. Μουσικές από παρέες φτιάχνουν καταστάσεις απογειωτικές. Περισσότερα.
*Για το Καλόφεγγο στο Πάνω Κουφονήσι διαβάστε εδώ.
**Για το καφενείο της Χαράς στη Σχοινούσα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Αγαπημένο στέκι για όλους όσοι αγαπούν την ιαπωνική κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.