- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ξερή Ελιά, μια ταβέρνα με 180 χρόνια ιστορία!
Για χάρη της έγραψε τραγούδι μέχρι και ο Leonard Cohen
Η Ξερή Ελιά είναι μια μπακαλοταβέρνα του προπερασμένου αιώνα, με σήμα κατατεθέν μια μεγάλη ελιά στο κέντρο της πλατείας της (που ξεράθηκε δίνοντας το όνομά της στο μαγαζί), που έμελλε να γίνει μία από τις πιο ξακουστές ταβέρνες της Ύδρας (και όχι μόνο).
Με 180 χρόνια ιστορία, η Ξερή Ελιά, σημείο αναφοράς για τους Υδραίους και για τους πιο πιστούς ξένους φίλους της Ύδρας, είναι η ταβέρνα με μαγειρευτά παραδοσιακά φαγητά, υδραίικο καλαμάρι, ψάρι (σε όλες τις μορφές και γεύσεις), κυνήγι (πέρδικες, ορτύκια, μπεκάτσες), μαγειρευτό και ψητό κρέας, αλλά και εκεί όπου γίνονται γλέντια που αφήνουν εποχή!
Πίσω από το μπακάλικο ήταν το πατρικό σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Στέφανος Ντούσκος, σημερινός ιδιοκτήτης, ο οποίος παρέδωσε πρόσφατα τα ηνία του μαγαζιού στον γιο του, Σταύρο. Στα 19 του ο Στέφανος μπαρκάρει στα τάνκερ του Κουλουκουντή και του Λιβανού «γιατί ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο». Το 1976 γυρνάει από τα καράβια, γιατί η γυναίκα του (Λέλα Τσαγκάρη) και τα 3 του παιδιά τον χρειάζονται σπίτι, όπως και η ταβέρνα, η οποία γνωρίζει μεγάλες δόξες. Είναι η εποχή που οι ξένοι (διάσημοι και μη) ανακαλύπτουν τη μαγεία της Ύδρας, ερωτεύονται την αυθεντικότητά της και γίνονται πιστοί του νησιού και βεβαίως του Ντούσκου.
Ο Leonard Cohen γράφει τραγούδι για την ταβέρνα και έρχεται εδώ με τους φίλους του να τραγουδήσει με την κιθάρα του, οι Υδραίοι πιάνουν το τραγούδι με καντάδες και πλακιώτικα, ενώ η ρετσίνα ρέει άφθονη από τα βαρέλια που βρίσκονται στα υπόγεια της ταβέρνας.
Τα τραπέζια στην πλατεία της Ξερής Ελιάς, τοποθετημένα κάτω από τη σκιά που χαρίζουν μια τεράστια γλυσίνα, ένα πεύκο και δυο μουριές, δημιουργούν ένα περιβάλλον ειδυλλιακό, είτε μεσημέρι είτε βράδυ, για να απολαύσεις τις σπεσιαλιτέ του Ντούσκου. Μεγάλη ποικιλία από εύγευστα υδραίικα οικογενειακά φαγητά, εξοχικό, σπιτικές χυλοπίτες με ντομάτα, μουσακάς, κανελόνια, στιφάδο και ψαρόσουπα, φτιαγμένη με προσωπική συνταγή του Στέφανου, που την κρατάει επτασφράγιστο μυστικό! Περισσότερα.
*Για το Ναυτικό Όμιλο Ύδρας διαβάστε εδώ.
**Για την Ωραία Ύδρα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Αγαπημένο στέκι για όλους όσοι αγαπούν την ιαπωνική κουζίνα
Ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης σχεδιάζει το μενού αξιοποιώντας κάθε κομμάτι του ψαριού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.