Resto

«Xρύσα»: Πέρα από μόδες

 O χώρος μικρός, απλός, χωρισμένος σε δωμάτια και «θηλυκός»

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 28
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tη «Xρύσα» μπορώ καταρχάς να σ’ τη συστήσω σαν το μικρό καλά κρυμμένο μυστικό της Aθήνας, που όμως το ξέρουν όλοι. Στην ίδια θέση, στον κεντρικό δρόμο των Πετραλώνων, τη Δημοφώντος, για περίπου δέκα χρόνια σερβίρει μεσογειακή κουζίνα και νόστιμα πιάτα προσαρμοσμένα εντελώς στην ελληνική γεύση. O χώρος μικρός, απλός, χωρισμένος σε δωμάτια και –θα το καταλάβεις αμέσως– «θηλυκός», σε απόλυτη ταύτιση με την κομψή, χαμηλών τόνων, ξανθιά ιδιοκτήτριά του.

H Xρύσα, λοιπόν, ή η κόρη της (φτυστή η μαμά της), θα έρθει κοντά σου για να σε καλωσορίσει και με την απαλή της φωνή θα σου απαριθμήσει τα λίγα και καλά πιάτα του καταλόγου της, μαζί και κάποια «της ημέρας». Δηλαδή σαλάτες φρέσκες και τροφαντές και με όλα τα καλούδια του μεσογειακού κήπου, όπως αυτή με τα πολλά λαχανικά, τη ζεστή μελιτζάνα, τα καρύδια και το κατσικίσιο τυρί, αλλά και την πιο αμπιγέ με το αβοκάντο, τις γαρίδες, τον καπνιστό σολομό, το μπρικ και τη σάλτσα από άγρια ραπανάκια. Θα συνεχίσεις με πρώτα, όπως μύδια αχνιστά με κρασί και μαϊντανό, σπαγκέτι με σπανάκι και λιαστή ντομάτα, ψητή ντομάτα με χαλούμι, θυμάρι και κρεατομπουκίτσες (μούρλια). Ύστερα πιάτα «κυρίως» και εξίσου μεσογειακά, όπως φραγκόκοτα γεμιστή με γιαούρτι και πολλά μυρωδικά (από τα πιο γνωστά της), λαυράκι με σάλτσα κρασιού και πουρέ σελινόριζας (άμα σου αρέσει το σέλινο δεν θα πρέπει να το παραλείψεις), αλλά και σολομός με σος από μαστίχα Xίου θα συμπληρώσουν την παραγγελία σου με τρόπο κομψό και απόλυτα χορταστικό. Θα συνοδεύσεις με κρασιά του «καλού ελληνικού αμπελώνα» που θα τα βρεις σε πολύ καλές τιμές, και θα κλείσεις με γλυκά, όπως πανακότα, κρεμ μπριλέ, κυδωνόπιτα με παγωτό κανέλα (η ίδια και πολλοί άλλοι το θεωρούν σουξέ της), τσιζκέικ με μέλι (εγώ το θεωρώ σουξέ της).

Στη «Xρύσα» θα φας πάντα καλά, ενώ στο κομψό περιβάλλον της και στα αυθεντικά της πιάτα θα ανακαλύψεις τη γοητεία ενός restaurant με σταθερή μέσα στα χρόνια πορεία, του οποίου το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας είναι ότι θέτει εαυτόν πέρα από τις τάσεις και τις «μόδες» κάθε σεζόν. H επιχείρηση, όλη γυναικεία, από τύχη και όχι επιλογή (η Xρύσα, η κόρη της, η αδερφή της, η μαγείρισσα), θα μπορούσε να είναι στεγασμένη σε κάποια γαλλική εξοχή ή σε κάποιο νησί των Kυκλάδων, και το ότι είναι εκτός καυτής ζώνης (Kολωνάκι, Ψυρρή, Kηφισίας) μέχρι και που θα σου αρέσει – έχουν την ομορφιά τους και τα ήσυχα στενά των Πετραλώνων.

Mετά τις δυο τρεις φορές που θα πας, πιθανότατα θα γνωριστείς και με τη Xρύσα καλύτερα, οπότε θα σου μιλήσει και για τη φιλοσοφία της, για το ότι (έχοντας η ίδια ευαίσθητο στομάχι) θέλει πάντα τα υλικά της να είναι φρέσκα και υγιεινά μαγειρεμένα, αλλά και για τις μουσικές του μαγαζιού της, lounge ακούσματα δικής της επιλογής, όπως θα σου πει μ’ ένα χαμόγελο συστολής. Όταν θα έρθει ο λογαριασμός, και αυτός θα σε αφήσει ευχαριστημένο, 60-70 ευρώ με κρασί το ζευγάρι, και τέλος, μάθε πως φέτος το καλοκαίρι θα σε υποδέχεται σε τραπεζάκια επί του πεζοδρομίου (των ήσυχων στενών των Πετραλώνων) που θα έχει πλαισιώσει με πολλά φυτά και πρασινάδες.

«Xρύσα»: Δημοφώντος 81, Πετράλωνα, 210 3412.515. Κλειστό τις Kυριακές