Resto

Δεσκάτη όπως δες κάτι κοτοπουλάρες

Οι ορκισμένοι κοτοπουλάδες της Θεσσαλονίκης δεν κάνουν ποτέ λάθος

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338081-703171.jpg

Όταν είσαι κοτοπουλάκιας το κοτομπλόκο σου το θέλεις όπως σου αξίζει. Σουβλισμένο όσο πρέπει στα κάρβουνα και χωρίς υπερβολικά καρυκεύματα που σπάνε τη γεύση του. Μια ανάσα από τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στη γωνία 25ης Μαρτίου και Κίμωνος Βόγα, οι ειδικοί κοτοπροφέσορες στη Δεσκάτη διδάσκουν από το 1983 μέχρι σήμερα, που έχει περάσει στη δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών, τι θα πει κοτονοστιμιά και chic ελληνική γεύση.

Δεσκάτη όπως δες κάτι κοτοπουλάρες

Οι Θεσσαλονικείς την αγαπούν τόσο που συνήθως είναι καλό να ρίξεις ένα τηλεφωνάκι για κράτηση αν δεν θέλεις να περιμένεις, οι Αθηναίοι την βάζουν πάντα στα «πρέπει να πάω» όταν ανεβαίνουν, η επαρχία που θα κάνει σουκού στο βορρά θα το κάνει το πέρασμά της. Στέκι επωνύμων που δεν βγάζει κόμπλες, έχει θέση για κάθε αληθινό καλοφαγά. Ένα μεγάλο συν; Οι κοτοκομιστές της θα σου φέρουν την παραγγελία στην ώρα της και όχι 30 Φεβρουαρίου.

Δεσκάτη όπως δες κάτι κοτοπουλάρες

Το μενού της είναι όσο μεγάλο και μικρό χρειάζεται. Από το τρυφερό κοτόπουλο σούβλας στα κάρβουνα, μισό ή ολόκληρο, με τη συνταγή δεκαετιών να κάνει κοκοκοκό μέχρι τη σχάρα και τα μαγειρευτά της, έχουν αυτά που πρέπει, όπως πρέπει. Κοτοκλασικές επιλογές, το φιλέτο στήθος και μπούτι, οι μπουκίτσες της, τα συκωτάκια πουλιών και το αλά κρεμ της.

Δεσκάτη όπως δες κάτι κοτοπουλάρες

Αλλά αν με το κρέας έχεις θέμα, να τα πεις και με τη σπαλομπριζόλα της σαν άλλος Φρανκ Άντεργουντ με τα παϊδάκια του. Παραδοσιακή συνταγή στο μπιφτέκι της, σουτζουκάκια σε δύο βερσιόν-έκπληξη, είναι από τα μαστ που μαστορεύει η φωτιά της.

Δεσκάτη όπως δες κάτι κοτοπουλάρες

Θα τους αγαπήσεις γιατί θα φας ελληνικά χωρίς να φας στα αυτιά υποχρεωτικά Καζαντζίδη λες και είσαι μετανάστης στη Γερμανία. Θα τους συμπαθήσεις γιατί εκτός από το τάιμινγκ στην παραγγελία ξέρουν να διαχωρίζουν τις λέξεις φιλικότητα και διακριτικότητα. Θα τους ρωτήσεις κάτι και δεν θα σου το παίξουν ντίβες και «περίμενε την αιωνιότητα και μια μέρα, φιλαράκι, πνιγόμαστε». Ό,τι κι αν τσιμπήσεις, το τέλος είναι πάντα γλυκό.

Δεσκάτη όπως δες κάτι κοτοπουλάρες

Ψητό κυδώνι με δικό τους παραδοσιακό τρόπο ετοιμασίας, πανακότα μετά την κότα, πατσαβουρόπιτα και ο κορμός που θα σου αφήσει αυτά τα λίγα αλλά όμορφα δευτερόλεπτα που κλείνεις τα μάτια και οι αδένες σου έχουν ευχαριστηθεί. Όταν είσαι κοτοπουλάκιας το κοτομπλόκο σου το θέλεις όπως σου αξίζει.  

25ης Μαρτίου 18, 2310 428429, www.deskati.com.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ