Resto

Tivoli

Στην Αθήνα μες στο κέντρο...

86432-193840.jpg
Ζιζή Σφυρή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33800-74770.jpg

Το όνομα του έρχεται από μια παλιότερη εποχή, αρχές των 70‘ς, τότε που οι τάσεις της μόδας ήταν να δίνονται ξένα ονόματα στα μαγαζιά του κέντρου , όπως Astoria, Galaxy, Inteal … Κάπως έτσι βαφτίστηκε και το Tivoli .

Μεταξύ καφενείου και ταβέρνας το Tivoli, συγκεντρώνει όλα αυτά τα χρόνια κόσμο που κινείται καθημερινά στο κέντρο, πολλούς ζωγράφους , καλλιτέχνες, ποιητές, λογοτέχνες, εκδότες που βάζουν κι αυτοί το δικό τους intellectual αποτύπωμα στο χώρο. Οι τοίχοι του μαρτυρούν την ιστορία του. Πίνακες του Ψυχοπαίδη, του Τέτση, - του Φασιανού,του Στεφάνου, του Σόρογκα, της Λουλάκη αφιερωμένοι εξαιρετικά στο Tivoli, μας διηγούνται ότι έχει γίνει και σημείο έμπνευσης ή τουλάχιστον σημείο παρεϊκής καλοπέρασης .

Οι άνθρωποι εδώ ακολουθούν κανόνες καλής μαγειρικής. Κατεβαίνουν κάθε μέρα στην αγορά και με ό,τι βρίσκουν φρέσκο διαμορφώνουν το μενού της ημέρας. Οι σαλάτες, βραστές και φρέσκιες, ακολουθούν τις εποχές , το ίδιο και τα μαγειρευτά .

Από κοντά και διάφορα μεζεκλίκια: σαχανάκια, φέτα –κεφαλοτύρι-μελιτζάνα (τηγανιτή και μετά με σαλτσούλα και φέτα στο σαχάνι) και ψωμάκια με ροκφόρ , ντομάτα στο φούρνο, γίγαντες φούρνου, πατάτες τηγανιτές και ψητές, όλα τους ικανά να σου ανοίξουν την όρεξη με το παραπάνω.

Για συνέχεια έχει κι άλλα πολλά και εξίσου νόστιμα. Θα βρεις καλομαγειρεμένα, κοκκινιστά (μοσχαράκι ή και αρνάκι), μακαρόνια με κιμά, κεφτεδάκια με σάλτσα και πολλά της ώρας. Αυτά που δεν παίζονται όμως είναι τα ψαράκια τους και τα θαλασσινά τους. Σαρδελάκι ψητό, κοτσομουράκι μια σταλιά και υπέροχα τηγανισμένο, γαυράκι στο φούρνο, καλαμαράκια φρέσκα και τηγανητά, σαρακοστιανό χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, μυδοπίλαφο, σουπιές με ρύζι, γαύρο και λακέρδα με «σπιτικό» μαρινάρισμα και ό,τι άλλο φρέσκο κολυμπάει.

Όλα τους κουζίνα ελληνική, σπιτικής νοστιμιάς, βασισμένη σε πολύ φρέσκα υλικά, με δυο λόγια στοργικό φαγάκι.

Το Tivoli ανοίγει από το πρωί για καφέδες και ουζάκια και μετά μέχρι το βράδυ συνεχώς μπαινοβγαίνει κόσμος. Τα βράδια της Πέμπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου, τη μουσική αναλαμβάνει συγκρότημα με λαϊκά και ρεμπέτικα, χωρίς μικρόφωνο και τότε η κατάσταση απογειώνεται - αν είσαι τυχερός μπορείς να δεις κανένα από κείνα τα ζεϊμπέκικα που βλέπεις και στους πίνακες…

TIVOLI, Εμμ. Μπενάκη 34, τηλ.210 3830919, 6945584130, ανοικτά κάθε μέρα, 9πμ- 1πμ τα Παρασκευοσάββατα έως πολύ αργά, κλειστό Κυριακή. Κατανάλωση /άτομο 15-20 ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.