Resto

1920 Ένα εστιατόριο που αγαπάει την μπίρα

Το διατηρητέο σπίτι της δεκαετίας του ’20 στέκεται καλοσυντηρημένο στο Χαλάνδρι.

86432-193840.jpg
Ζιζή Σφυρή
ΤΕΥΧΟΣ 286
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2772-7693.jpg

Το διατηρητέο σπίτι της δεκαετίας του ’20 στέκεται καλοσυντηρημένο στο Χαλάνδρι. Η νύχτα είναι βροχερή και διασχίζουμε γρήγορα γρήγορα τον κήπο, ωστόσο προλαβαίνει το μάτι μας να σημειώσει την ομορφιά του: το μπαρ που περιμένει το καλοκαίρι να δροσίσει τους θαμώνες του, τα πανύψηλα δέντρα που φροντίζονται με μεράκι και τις γωνιές με τις αγγελικούλες, τους φοίνικες και τα γεράνια. Συζητώντας με τους ιδιοκτήτες, σιγά σιγά μας ξετυλίγεται η γοητευτική ιστορία του σπιτιού.

Φτιαγμένο από μάστορα της εποχής, πρόκειται για το εξοχικό μιας αστικής οικογένειας που ήταν περιτριγυρισμένο από χωράφια όπου καλλιεργούνταν ζαρζαβατικά. Η οικογένεια μεγάλωσε, προστέθηκε κι άλλος όροφος και μετατράπηκε σε μόνιμη κατοικία. Τώρα γνωρίζει άλλες δόξες. Μια παλιά πιανόλα στη γωνία θυμίζει το παρελθόν. Το «1920» ξεκίνησε σαν μπιραρία. Με τα χρόνια, όμως, και διευρύνοντας το μενού του, εξελίχθηκε σε εστιατόριο αξιώσεων. Η κουζίνα με μεσογειακές νότες, βγαλμένη με μεράκι από τα χέρια του Γιάννη Γαβαλά, σε γοητεύει. 

Παραγγέλνουμε κροστίνι με λαδοτύρι (μικρά αραβικά πιτάκια με λιαστή ντομάτα και λαδοτύρι γκρατινέ) και ανοίγουμε την πρώτη Grolsch μπίρα μας. Συνεχίζουμε με τυροκουλούρα (εξαίρετο πιάτο φτιαγμένο με φύλλο χειροποίητο, γεμιστό με τυριά και μαύρο σουσάμι) και σαλάτα Αμβροσία (πράσινα με φρέσκα μανιτάρια, μπέικον, κρουτόν, βινεγκρέτ με ματζουράνα και μέλι). Κι άλλες Grolsch φτάνουν στο τραπέζι, μαζί με εντυπωσιακό και τρυφερό σουβλάκι από ψαρονέφρι για δύο άτομα και νοστιμότατο χοιρινό μαριναρισμένο κότσι με τραγανή πετσούλα. Τα συνοδεύουμε με πραγματικές τηγανητές πατάτες και πατάτες bbq με σος σαμίρα.

Θα βρείτε ικανοποιητική σε αριθμό και ποιότητα λίστα κρασιών, αλλά η μεγάλη αγάπη για την μπίρα δεν ξεχνιέται, αφού ακόμα φιγουράρουν στον κατάλογο καμιά σαρανταριά ετικέτες από όλο τον κόσμο. Αλλά και τα γλυκά ήταν πολύ νόστιμα και δυσκολεύομαι να σας πω πιο ήταν το καλύτερο, γι’ αυτό πάρτε τα όλα, είναι άξια προς δοκιμή: και την πανακότα με μαστιχέλαιο και το σπιτικό μπράουνι με παγωτό βανίλια και τη ρευστή καρδιά σοκολάτας και το τηγανητό παγωτό με σος φραγκοστάφυλο.

Το «1920» διαθέτει μια μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων στον κήπο του και οι άνθρωποί του έχουν τον τρόπο να ντύσουν με μοναδικότητα ιδιαίτερες στιγμές, όπως γάμος, βάπτιση ή μεγάλα επαγγελματικά δείπνα. Γλεντζέδες και κοσμοπολίτες οι ιδιοκτήτες, οργανώνουν πάρτι με Dj για τις Τσικνοπέμπτες –κλείστε εγκαίρως– και μπουφέ ή στολίζουν αναλόγως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

1920, Ζύθος και Εδέσματα, Αγ. Παρασκευής 110, Χαλάνδρι, 210 6813.029, www.1920.gr. Ανοιχτά Τρίτη έως Πέμπτη 7.30  μ.μ.- 1.00 π.μ., Παρασκευοσάββατα έως 1.30 π.μ., Κυριακή μεσημέρι-βράδυ. Δευτέρα κλειστά. Κατανάλωση/άτομο € 20-25 μαζί με ποτό.

zsfyris@otenet.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ