- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Απομεσήμερο στη γειτονιά των Αέρηδων, με χειμωνιάτικη λιακάδα και αρκετούς στο δρόμο να αναζητούν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Στο παλιό νεοκλασικό της Αδριανού που βλέπει από τη μια μεριά στον εμπορικό δρόμο της Αθήνας και από την άλλη τις γραμμές του τρένου, πίσω από το σταθμό Μοναστηρακίου, φωτάκια γιορτινά αναβοσβήνουν.
Το καινούργιο εστιατόριο πήρε το όνομά του από την κούπα κρασιού του Βάκχου, που χρησιμοποιούνταν εκτός από δοχείο πόσης και ως μονάδα μέτρησης. Στο Kotili το μενού είναι ιδανικό ώστε να κατεβάζεις τα «κοτύλια» σαν τον Βάκχο, μια και μπορείς να τα συνοδέψεις με πολύ μαστόρικα μεζεκλίκια.
Ο κατάλογος με την πρώτη ματιά θυμίζει παλιά μεζεδοπωλεία και περιέχει «συγκινητικές» νοστιμιές, χειροποίητες και σπιτικές. Τι θέλω να πω; Ας περιγράψω τη «μικρή» ποικιλία για δύο άτομα (που μεταξύ μας ήταν για τρία προς τέσσερα), στην τιμή έκπληξη των 18 ευρώ. Έχουμε και λέμε λοιπόν: κεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, μπουρέκια με ζαμπόν και τυρί, τυρομπουκιές, παντσέτες ψητές, κοτόπουλο ψητό, λουκάνικα, τυροκαυτερή, τζατζίκι, πατατοσαλάτα, πατάτες τηγανητές και πίτες αραβικές ψητές. Το πιάτο υπερπαραγωγή, αυτή η πιατέλα-βουναλάκι, ήταν μήνυμα αισιοδοξίας και ξορκισμού του πνεύματος των ημερών. Εκτός από τεράστια ήταν και πεντανόστιμη. Ο κεφτές μμμ… είχε άρωμα από κεφτέ των παιδικών μας χρόνων. Τα ψητά, παντσέτες και κοτόπουλο, ήταν αρωματισμένα με φρέσκα μυρωδικά και είχαν περάσει από πολύωρο μαρινάρισμα, με αποτέλεσμα να μοιάζουν με λουκούμια που έλιωναν στο στόμα. Τα σαλατικά, οι τυροκαυτερές και όλα τα υπόλοιπα ήταν και σπιτικά και γκουρμέ.
Αυτά εμείς δεν τα ξέραμε, οπότε είχαμε προλάβει πριν την τεράστια ποικιλία να παραγγείλουμε και μια σαλάτα Μάνης
με τα παξιμαδάκια της βρεγμένα με λάδι, τις πρασινάδες της και το μανούρι της το ψητό, καθώς και μια φέτα παναρισμένη με σουσαμάκι και μέλι. Στο τέλος γλυκαθήκαμε με ωραίο, περίτεχνο μπανόφι.
Μάθαμε ότι όσοι πάνε πιο αργά τα Παρασκευοσάββατα και τις Κυριακές το μεσημέρι το διασκεδάζουνε με ορχήστρα και με γλέντια λαϊκά. Άλλοι που πάνε για καφέ και σνακ από το πρωί απολαμβάνουν τη σκεπασμένη αυλή με τις ελιές και το φως του ήλιου της ωραίας κακοπαθημένης μας πόλης.
Kotili, καφέ-μεζεδοπωλείο, Αδριανού 41-45, Μοναστηράκι, 210 3232.868. Κατανάλωση € 15-20/άτομο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος στο rooftop του ξενοδοχείου Athens Was κάνει θαύματα
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.