- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
1967. Η οικογένεια Φραγκούλη ανοίγει την πρώτη της ταβέρνα στην Πελοπόννησο. Έκτοτε έχουν γίνει και αλλάξει πολλά, το Αρχοντικό ήρθε στην Αθήνα και απέκτησε φανατικούς θαμώνες – μεταξύ αυτών που εξεπλάγησαν από γεύσεις και ατμόσφαιρα και η Xίλαρι Κλίντον εν έτει 1996.
Και η Μαρία Φραγκούλη, όλα αυτά τα χρόνια έως σήμερα, συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά, από το πρωί έως το βράδυ. Πίτες, γαρδουμπίτσες αριστούργημα, ξεροψημένο χοιρινό με πατατούλες και τα δέοντα λεμόνια - μουστάρδες στο φούρνο, τηγανιές, χουνκιάρ μπεγιεντί, σουτζουκάκια, λαχανοντολμάδες αξεπέραστους, αγκινάρες αλά πολίτα, μπάμιες, μελιτζάνες με φέτα στο φούρνο, ραβιόλια γεμιστά με απάκι και κρητικό τυρί, μοσχαράκι κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες, ενώ ψήνει στη σχάρα τα πάντα, τα λεγόμενα της ώρας. Σε τελειώνει με καρυδόπιτες, ρεβανί, χαλβάδες, γιαούρτια με γλυκά του κουταλιού, εννοείται όλα σπιτικά. Αυτά που αναφέρω είναι του καταλόγου, μαζί μ’ αυτά όμως υπάρχει και μια πληθώρα πιάτων ημέρας, ανάλογα με τις εποχές και τα κέφια της μαγείρισσας. Όλα τα συνοδεύεις με κρασιά εμφιαλωμένα από αρκετά ενημερωμένη λίστα ή με χύμα δικό τους πολύ καλό και draft μπίρες.
Τη διαφορά στο Αρχοντικό τη βρίσκεις όχι μόνο στη γεύση αλλά και στη διακόσμηση (σαν να είσαι σε τραπεζαρία σπιτιού), στα παιδιά που σε σερβίρουν γελαστά, στη βιτρίνα όπου φιγουράρουν τα φαγητά ημέρας (μέγα λάθος να παραγγείλεις καθιστός και να μη σηκωθείς από το τραπέζι γιατί έτσι θα χάσεις όλο αυτό το θαύμα πανοραμικού gastronomic της ελληνικής κουζίνας), στη μουσική, που μόνο η αναμενόμενη για ταβέρνα - μαγειρείο δεν είναι. Όλα τα παραπάνω σού φτιάχνουν τη διάθεση ώστε να δεις με άλλο μάτι το μεσημεριανό σου, εδώ δεν διεκπεραιώνεις απλά (έφαγα-χόρτασα-έφυγα), αλλά παίρνεις μια ευχαρίστηση, όπως όταν πας σε μια pub και το καταδιασκεδάζεις.
Επειδή δε είναι και γλεντζέδες, στήνουν κάθε Παρασκευοσάββατο τη στερεοφωνική τους οι «Τρεις λαλούν», έτσι λέγεται το συγκρότημα, κιθάρα, μπουζούκι, φωνή, και όλοι χορεύουν και τα ρακόμελα μαζί με τα γαρίφαλα πέφτουν right through (αλά Ζαμπέτας). Κι ακόμη, να ξέρεις πως από το Αρχοντικό μπορείς να παραγγείλεις και στο σπίτι ή στο γραφείο από τις 12.00 ως τις 24.00.
Το Αρχοντικό, Έβρου 40, Πύργος Αθηνών, Αμπελόκηποι, 210 7777.742, ανοιχτά 12.00-24.00, Παρασκευοσάββατα και πιο αργά
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.