Resto

Το Αρχοντικό

1967. Η οικογένεια Φραγκούλη ανοίγει την πρώτη της ταβέρνα στην Πελοπόννησο.

86432-193840.jpg
Ζιζή Σφυρή
ΤΕΥΧΟΣ 331
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11751-26789.jpg

1967. Η οικογένεια Φραγκούλη ανοίγει την πρώτη της ταβέρνα στην Πελοπόννησο. Έκτοτε έχουν γίνει και αλλάξει πολλά, το Αρχοντικό ήρθε στην Αθήνα και απέκτησε φανατικούς θαμώνες – μεταξύ αυτών που εξεπλάγησαν από γεύσεις και ατμόσφαιρα και η Xίλαρι Κλίντον εν έτει 1996.

Και η Μαρία Φραγκούλη, όλα αυτά τα χρόνια έως σήμερα, συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά, από το πρωί έως το βράδυ. Πίτες, γαρδουμπίτσες αριστούργημα, ξεροψημένο χοιρινό με πατατούλες και τα δέοντα λεμόνια - μουστάρδες στο φούρνο, τηγανιές, χουνκιάρ μπεγιεντί, σουτζουκάκια, λαχανοντολμάδες αξεπέραστους, αγκινάρες αλά πολίτα, μπάμιες, μελιτζάνες με φέτα στο φούρνο, ραβιόλια γεμιστά με απάκι και κρητικό τυρί, μοσχαράκι κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες, ενώ ψήνει στη σχάρα τα πάντα, τα λεγόμενα της ώρας. Σε τελειώνει με καρυδόπιτες, ρεβανί, χαλβάδες, γιαούρτια με γλυκά του κουταλιού, εννοείται όλα σπιτικά. Αυτά που αναφέρω είναι του καταλόγου, μαζί μ’ αυτά όμως υπάρχει και μια πληθώρα πιάτων ημέρας, ανάλογα με τις εποχές και τα κέφια της μαγείρισσας. Όλα τα συνοδεύεις με κρασιά εμφιαλωμένα από αρκετά ενημερωμένη λίστα ή με χύμα δικό τους πολύ καλό και draft μπίρες.

Τη διαφορά στο Αρχοντικό τη βρίσκεις όχι μόνο στη γεύση αλλά και στη διακόσμηση (σαν να είσαι σε τραπεζαρία σπιτιού), στα παιδιά που σε σερβίρουν γελαστά, στη βιτρίνα όπου φιγουράρουν τα φαγητά ημέρας (μέγα λάθος να παραγγείλεις καθιστός  και να μη σηκωθείς από το τραπέζι γιατί έτσι θα χάσεις όλο αυτό το θαύμα πανοραμικού gastronomic της ελληνικής κουζίνας), στη μουσική, που μόνο η αναμενόμενη για ταβέρνα - μαγειρείο δεν είναι. Όλα τα παραπάνω σού φτιάχνουν τη διάθεση ώστε να δεις με άλλο μάτι το μεσημεριανό σου, εδώ δεν διεκπεραιώνεις απλά (έφαγα-χόρτασα-έφυγα), αλλά παίρνεις μια ευχαρίστηση, όπως όταν πας σε μια pub και το καταδιασκεδάζεις.

Επειδή δε είναι και γλεντζέδες, στήνουν κάθε Παρασκευοσάββατο τη στερεοφωνική τους οι «Τρεις λαλούν», έτσι λέγεται το συγκρότημα, κιθάρα, μπουζούκι, φωνή, και όλοι χορεύουν και τα ρακόμελα μαζί με τα γαρίφαλα πέφτουν right through (αλά Ζαμπέτας). Κι ακόμη, να ξέρεις πως από το Αρχοντικό μπορείς να παραγγείλεις και στο  σπίτι ή στο γραφείο από τις 12.00 ως τις 24.00.

Το Αρχοντικό, Έβρου 40, Πύργος Αθηνών, Αμπελόκηποι, 210 7777.742, ανοιχτά 12.00-24.00,  Παρασκευοσάββατα και πιο αργά

zsfyris@otenet.gr

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ