- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
1967. Η οικογένεια Φραγκούλη ανοίγει την πρώτη της ταβέρνα στην Πελοπόννησο. Έκτοτε έχουν γίνει και αλλάξει πολλά, το Αρχοντικό ήρθε στην Αθήνα και απέκτησε φανατικούς θαμώνες – μεταξύ αυτών που εξεπλάγησαν από γεύσεις και ατμόσφαιρα και η Xίλαρι Κλίντον εν έτει 1996.
Και η Μαρία Φραγκούλη, όλα αυτά τα χρόνια έως σήμερα, συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά, από το πρωί έως το βράδυ. Πίτες, γαρδουμπίτσες αριστούργημα, ξεροψημένο χοιρινό με πατατούλες και τα δέοντα λεμόνια - μουστάρδες στο φούρνο, τηγανιές, χουνκιάρ μπεγιεντί, σουτζουκάκια, λαχανοντολμάδες αξεπέραστους, αγκινάρες αλά πολίτα, μπάμιες, μελιτζάνες με φέτα στο φούρνο, ραβιόλια γεμιστά με απάκι και κρητικό τυρί, μοσχαράκι κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες, ενώ ψήνει στη σχάρα τα πάντα, τα λεγόμενα της ώρας. Σε τελειώνει με καρυδόπιτες, ρεβανί, χαλβάδες, γιαούρτια με γλυκά του κουταλιού, εννοείται όλα σπιτικά. Αυτά που αναφέρω είναι του καταλόγου, μαζί μ’ αυτά όμως υπάρχει και μια πληθώρα πιάτων ημέρας, ανάλογα με τις εποχές και τα κέφια της μαγείρισσας. Όλα τα συνοδεύεις με κρασιά εμφιαλωμένα από αρκετά ενημερωμένη λίστα ή με χύμα δικό τους πολύ καλό και draft μπίρες.
Τη διαφορά στο Αρχοντικό τη βρίσκεις όχι μόνο στη γεύση αλλά και στη διακόσμηση (σαν να είσαι σε τραπεζαρία σπιτιού), στα παιδιά που σε σερβίρουν γελαστά, στη βιτρίνα όπου φιγουράρουν τα φαγητά ημέρας (μέγα λάθος να παραγγείλεις καθιστός και να μη σηκωθείς από το τραπέζι γιατί έτσι θα χάσεις όλο αυτό το θαύμα πανοραμικού gastronomic της ελληνικής κουζίνας), στη μουσική, που μόνο η αναμενόμενη για ταβέρνα - μαγειρείο δεν είναι. Όλα τα παραπάνω σού φτιάχνουν τη διάθεση ώστε να δεις με άλλο μάτι το μεσημεριανό σου, εδώ δεν διεκπεραιώνεις απλά (έφαγα-χόρτασα-έφυγα), αλλά παίρνεις μια ευχαρίστηση, όπως όταν πας σε μια pub και το καταδιασκεδάζεις.
Επειδή δε είναι και γλεντζέδες, στήνουν κάθε Παρασκευοσάββατο τη στερεοφωνική τους οι «Τρεις λαλούν», έτσι λέγεται το συγκρότημα, κιθάρα, μπουζούκι, φωνή, και όλοι χορεύουν και τα ρακόμελα μαζί με τα γαρίφαλα πέφτουν right through (αλά Ζαμπέτας). Κι ακόμη, να ξέρεις πως από το Αρχοντικό μπορείς να παραγγείλεις και στο σπίτι ή στο γραφείο από τις 12.00 ως τις 24.00.
Το Αρχοντικό, Έβρου 40, Πύργος Αθηνών, Αμπελόκηποι, 210 7777.742, ανοιχτά 12.00-24.00, Παρασκευοσάββατα και πιο αργά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To νέο μεζεδοπωλείο έρχεται να κάνει τη διαφορά στο γαστρονομικό τοπίο των Κυκλάδων
Το Koutsou & Co μόλις άνοιξε στο νησί χωρίς μενού, αλλά με έμπνευση την κάθε μέρα
Το καινούργιο σαντουιτσάδικο έχει τον σεφ Γιώργο Ηλιού στην έμπνευση και τα ελληνικά προϊόντα στη γέμιση
Παλιά και κλασική ταβέρνα με όλα της ωραία
Θα τον βρεις πάνω στο κύμα να σερβίρει θαλασσινές μακαρονάδες-ποίημα!
Αυλή με θέα στο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους και στο πιάτο τσιγαριαστό με 15 άγρια χόρτα
Ένα πράγμα είναι πάντα αδιαπραγμάτευτο σε αυτό το εστιατόριο: η ποιότητα
«Παντοπωλείον» αλλά και μαγέρικο που θυμίζει τα παλιά μπακάλικα
Και καφενές, και μεζεδοπωλείο, στην καυτή πιάτσα του Προφήτη Ηλία
Στο Λαύριο κρατούν την παράδοση στο καλό κρέας
Γλυκιές εκπλήξεις μας περιμένουν στο νέο εστιατόριο του Conrad Athens The Ilisian
Μια αυθεντική zero-waste γευστική εμπειρία σε περιμένει στο Κοκκάρι
Η Κυψέλη έχει το δικό της μεξικάνικο
Χωρίς ταμπέλα, το βρίσκεις επειδή απλά κάποιος σε έφερε εδώ
Ψαράκια πεντάφρεσκα σε κλασικές κυρίως συνταγές, μαζί και κάποιοι νεωτερισμοί
Ο Νίκος Καραθάνος δημιουργεί πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στη γνώριμη γεύση της ελληνικής οικογένειας και τη σύγχρονη γαστρονομική έκφραση
Μια διαφορετική εκδοχή της αθηναϊκής εμπειρίας: πιο φωτεινή, πιο χαλαρή και σίγουρα πιο ψηλά
Μια μικρή, καλοκαιρινή απόδραση από την καθημερινότητα
Η εμπειρία στο Point A κινείται ανάμεσα στο εστιατόριο και το bar, δύο διαφορετικές ατμόσφαιρες που λειτουργούν συμπληρωματικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.