Γευση

Karla organic farm, η οργανική φάρμα στο Πήλιο που παράγει αγνά προϊόντα

Το Χωριό της Κάρλας δημιουργήθηκε από μία οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα που εκτρέφει ζώα εδώ και τρεις γενιές

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 848
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Karla organic farm: Η οικογενειακή φάρμα που παράγει βιολογικό γιαούρτι, κεφίρ, κατσικίσιο βούτυρο και τυρί.

Tο Μετόχι είναι μια καταπράσινη κοιλάδα κοντά στο χωριό Κανάλια Μαγνησίας, γεμάτη με τα μοναδικά βότανα και τα αρωματικά φυτά του Πηλίου. Η κοιλάδα αυτή είναι το σπίτι για 250 πρόβατα και 550 κατσίκια, τα οποία και τριγυρνούν ελεύθερα σε όλη αυτή την πράσινη έκταση, βοσκώντας ευτυχισμένα από τα όρια της λίμνης Κάρλας μέχρι τις πλαγιές του δυτικού Πηλίου τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ακριβώς σε αυτά τα συμπαθή και καλοζωισμένα ζώα οφείλεται η πλούσια γεύση των προϊόντων που παράγει το Χωριό της Κάρλας.

Το Χωριό της Κάρλας δημιουργήθηκε από μία οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα που εκτρέφει ζώα εδώ και τρεις γενιές. Ξεκίνησε από ένα όραμα της οικογένειας, από την ανάγκη να παραχθούν ξανά αγνά προϊόντα σαν εκείνα που γνώρισαν οι γονείς και οι παππούδες μας. Προϊόντα χωρίς χημικά, χωρίς ίχνος συντηρητικών, απολύτως ασφαλή για να καταναλωθούν ακόμη κι από τα πιο μικρά παιδιά. Για τον λόγο αυτό, η οικογένεια αποφάσισε από την αρχή πως θα άφηνε τα κοπάδια της να βοσκούν ελεύθερα σε αυτόν τον παρθένο τόπο, ώστε να μπορούν να παράγουν βιολογικό γάλα, όπως παλιά. Ύστερα, πήρε ακόμη μία σημαντική απόφαση που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην αγνότητα των τελικών προϊόντων: να γίνει η μοναδική φάρμα στην Ελλάδα που εφαρμόζει την καθετοποιημένη παραγωγή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα πάντα περνούν από τον έλεγχο της οικογένειας από την αρχή έως το τέλος, από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα μέχρι την τελική τοποθέτηση των προϊόντων στο ράφι. Αρχικά, οι βιολογικές ζωοτροφές (καλαμπόκι και σιτάρι βιολογικής γεωργίας) που δίνονται τον χειμώνα στο κοπάδι, όταν τα βοσκοτόπια δεν έχουν αρκετή τροφή για να θρέψουν τα ζώα, καλλιεργούνται σε ιδιόκτητα κτήματα της οικογένειας. Ύστερα, το γάλα που συλλέγεται, πηγαίνει σε ένα μικρό τυροκομείο όπου γίνεται η επεξεργασία του και στη συνέχεια η παραγωγή σε γιαούρτι, κεφίρ, κατσικίσιο βούτυρο και τυρί. Τέλος, ακόμη και η διανομή των προϊόντων στα σημεία πώλησης, γίνεται και πάλι από την ίδια την οικογένεια, εξασφαλίζοντας έτσι την άριστη μεταφορά τους. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο εξασφαλίζεται η αγνότητα κάθε προϊόντος, αλλά και η εξαιρετικά προσιτή τιμή του. Τα προϊόντα από το Χωριό της Κάρλας αυτή τη στιγμή είναι τα πιο ποιοτικά της αγοράς και ταυτόχρονα τα πιο οικονομικά. Για αυτό άλλωστε τα προτιμούν σχεδόν όλα τα βιολογικά καταστήματα και delicatessen της Αθήνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Βιολογικό Χωριό (www.biologikoxorio.gr), το Nora’s Deli (Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι), το 4 Seasons (Νίκης 30, Σύνταγμα), το Prasino (Λεωφ. Πεντέλης 97, Χαλάνδρι), το Πεντελικό (Λεωφ. Πεντέλης 144, Βριλήσσια), τον Ηλίανθο (Πελασγίας 18, Περιστέρι), τον Μανδραγόρα (Δημ. Γούναρη 16, Πειραιάς). Για περισσότερα σημεία πώλησης επισκεφθείτε το site της φάρμας www.karla.gr.
Από τη φάρμα κατευθείαν στην πόρτα σου
Το Χωριό της Κάρλας εκτός από τα πολλά σημεία χονδρικής πώλησης ανά την Ελλάδα, όμως, έχει επίσης και δύο δικά του καταστήματα. Ένα κατάστημα-εργαστήριο στον Βόλο (2ας Νοεμβρίου 92) και ένα ακόμη στην Αθήνα, στη γειτονιά της Πανόρμου, το «Γαλακτοκομείο» (Μιχαήλ Χατζηκωνσταντή 1, Στάση Μετρό Πανόρμου, 2106923282, www.galaktokomeio.gr, Fb: Γαλακτοκομείο), που μοσχοβολάει ολόκληρο αγνό γάλα! Τι θα βρεις εδώ; Και τι δεν θα βρεις… Πρώτα-πρώτα, όλα τα ξακουστά προϊόντα της φάρμας, όπως το κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι με 4% λιπαρά, το στραγγιστό κατσικίσιο γιαούρτι με τη φυσιολογική στράγγιση σε τσαντίλα, το κεφίρ από κατσικίσιο γάλα, το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι ή το κατσικίσιο τυρί άλμης, αλλά και υπέροχα αμύγδαλα που επίσης καλλιεργεί η οικογένεια. Κι έπειτα αληθινό ψωμί από προζύμι αργής ωρίμανσης, χειροποίητες χωριάτικες πίτες (όπως τυρόπιτα, πιπερόπιτα, χορτόπιτα, πρασόπιτα και πολλές ακόμα), παγωτό και επιδόρπια γάλακτος (κρέμα βανίλιας, κρέμα σοκολάτας και ρυζόγαλο) φτιαγμένα με κατσικίσιο γάλα, αλλά και γλυκά που σε κάνουν να αναστενάζεις από τη μυρωδιά τους και μόνο!
Δοκίμασε προφιτερόλ, εκμέκ με τσουρέκι, μιλφέιγ, κρέμα γιαουρτιού με μια υπέροχη κομπόστ φρούτων και ό,τι άλλο σου τραβήξει την προσοχή. Όλα τα γλυκά είναι φτιαγμένα με το μοναδικό κατσικίσιο γάλα του κτήματος, ενώ αντί για το αγελαδινό βούτυρο που έχουμε συνηθίσει εδώ χρησιμοποιείται το αγνό κατσικίσιο βούτυρο από το Χωριό της Κάρλας (το οποίο είναι επίσης διαθέσιμο προς πώληση). Και αυτό το γεγονός είναι που κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση. Να θυμάστε ότι όλα τα προϊόντα παράγονται από το εργαστήριο της Κάρλας στον Βόλο.
Στραγγιστό Κατσικίσιο γιαούρτι​

Εξαιρετική πηγή προβιοτικών και πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β2 και Β12. Προέρχεται από κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.

Κατσικίσιο γιαούρτι​

Μοναδικά γευστικό γιαούρτι με απαλή υφή και ήπια όξινη γεύση. Αποτελεί φυσική πηγή προβιοτικών και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. 

Κεφίρ​

Πρόκειται για το πιο πλούσιο προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν. Είναι προϊόν ζύμωσης του κατσικίσιου γάλακτος και κόκκων κεφίρ, ενός φυσικού προβιοτικού υψηλής θρεπτικής αξίας που αφομειώνεται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Κεφίρ σε κεσεδάκι​

Η θερμιδική του αξία και τα ελάχιστα λιπαρά, το καθιστούν ιδανική επιλογή για άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής αξίας, πιο εύπεπτες από αυτές του γάλακτος, καθώς ένα μέρος τους διασπάται από τα βακτήρια που περιέχει.
Τα προϊόντα από το Χωριό της Κάρλας μπορείτε επίσης να τα βρείτε σε διάφορα σημεία πώλησης σε όλη την Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Βιολογικό Χωριό (www.biologikoxorio.gr), το Nora’s Deli (Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι) και το 4 Seasons (Νίκης 30, Σύνταγμα).

Για περισσότερα σημεία πώλησης επισκεφθείτε το site της φάρμας www.karla.gr.