Αυτοκινηση

Omoda & Jaecoo International User Summit 2025: Μια καθηλωτική εμπειρία στην Κίνα

Όσα βίωσα στο πρώτο ταξίδι μου στην Κίνα, με οικοδεσπότη την Omoda & Jaecoo

Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 976
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Omoda & Jaecoo International User Summit 2025 οι δύο εταιρείες συγκέντρωσαν δημοσιογράφους, χρήστες και συνεργάτες απ’ όλο τον κόσμο σε έναν ανοιχτό διάλογο για την επόμενη μέρα στην αυτοκίνηση

Μια πρόσκληση μπορεί να είναι ελεύθερη περιεχομένου, μπορεί όμως να συνδυάζεται και με ένα επαγγελματικό περιεχόμενο. Εν προκειμένω, αυτή για την πολυήμερη αποστολή στην Κίνα είχε υλικό και θέματα και γνώση και ενημέρωση κι απ’ όλα. Αφορμή; Το Omoda & Jaecoo International User Summit 2025, που διοργανώθηκε από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου στην πόλη Wuhu της Κίνας, με κεντρικό θέμα «Co-Create, Co-Define» και γενικό τίτλο Enter Super NEXT, του οποίου οι τρεις πυλώνες ήταν οι Next Show – Next Drive – Next Cool. Η διοργάνωση συγκέντρωσε χρήστες, αντιπροσώπους, dealers και δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών και εξελίσσοντάς τους σε συνδημιουργούς του οικοσυστήματος των δύο μαρκών.

Ανάμεσα σ’ αυτούς κι εμείς, συζητώντας με κορυφαία στελέχη των μαρκών, συμμετείχαμε σε αλληλεπιδραστικές παρουσιάσεις, απαντώντας σε πληθώρα ερωτήσεων, προτείνοντας τις θέσεις μας για τη σχέση του μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή με το αυτοκίνητο και, ειλικρινά, είδαμε πολλά. Κυρίως για το τι έρχεται, και μάλιστα με εξαιρετική ταχύτητα...

© Θωμάς Ευθυμίου

Η στρατηγική διπλής μάρκας
Η στρατηγική διπλής μάρκας δημιουργεί διαφοροποιημένη ανταγωνιστικότητα. Με βάση αυτή την τοποθέτηση, η Omoda & Jaecoo επέδειξε ισχυρή δυναμική ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή αγορά το 2025, καθιστώντας την την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα αυτοκινήτων στην περιοχή. Μάλιστα, στον τομέα της νέας ενέργειας, αξιοποιώντας την κορυφαία παγκοσμίως τεχνολογία SHS, η Omoda & Jaecoo επικεντρώνεται στα υβριδικά NEV, ενσωματώνοντας ανώτερη απόδοση, εξαιρετικά μεγάλη αυτονομία, εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και ασφάλεια υψηλού επιπέδου, παρέχοντας αποτελεσματικές παγκόσμιες νέες ενεργειακές λύσεις, ενώ παράλληλα προχωρά σταθερά προς τον στόχο να γίνει η νούμερο ένα υβριδική μάρκα στον κόσμο.

Το αμείωτο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο ότι πέρα από την καινοτομία στην αυτοκινητοβιομηχανία, η Omoda & Jaecoo επεκτείνει την τεχνολογική της καινοτομία στην έξυπνη τεχνολογία, όπως αποδεικνύεται από το ρομπότ Mojia, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AiMOGA, καταδεικνύοντας τον έξυπνο μετασχηματισμό της μάρκας και επεκτείνοντας τα όρια αξίας της.

Τα μοντέλα της Omoda & Jaecoo που είδαμε

Στα σημαντικότερα σημεία του χώρου της έκθεσης, που έλαβε χώρα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της O&J, περιλαμβάνονταν τα μοντέλα εξοπλισμένα με την υπερυβριδική τεχνολογία SHS, δηλαδή το Omoda 5 SHS-S και το πολυαναμενόμενο Jaecoo J7 SHS (Super Hybrid System), μαζί με ένα πλήρες πλέγμα προϊόντων που καλύπτει τόσο τις κατηγορίες BEV όσο και PHEV.

Μπροστά στο Omoda 4 © Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Στο επίκεντρο ωστόσο ήταν το εντελώς νέο Omoda 4, για το οποίο θα ακολουθήσει ξεχωριστή παρουσίαση, αλλά και το Jaecoo J7 SHS, το οποίο έτυχε ευρείας αναγνώρισης για το προηγμένο Super Hybrid System, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την παγκόσμια παρουσία της μάρκας, ενώ, όπως αναμενόταν, τις εντυπώσεις κέρδισε και το pet friendly Jaecoo 5 BEV, όπως και το επιβλητικό Jaecoo 8 SHS-P.

Jaecoo J8 SHS-P © Θωμάς Ευθυμίου

Πάντως αυτά που συγκέντρωσαν την προσοχή, τον θαυμασμό αλλά και δημιούργησαν έκπληξη, ήταν τα δύο ρομπότ της AiMOGA, που αντιπροσωπεύουν την τεχνολογική αριστεία του ομίλου Chery, η ανθρωποειδής Mornine και ο σκύλος Argos!

Η Κίνα των δύο ταχυτήτων

Είχα το προνόμιο να βρεθώ σε δύο διαφορετικά μέρη αυτής της αχανούς χώρας, με τον υπερπληθυσμό των 56 εθνοτήτων που απαριθμεί ελαφρώς πάνω από 1,4 δισεκατομμύριο άτομα. Κι έτσι αποκόμισα μια επιδερμική γνώση για τις βασικές διαφορές και τα γνωρίσματα, αν θέλετε. Η πολυήμερη βάση μας ήταν στη βιομηχανική πόλη Wuhu, στη νοτιοανατολική επαρχία Ανχούι της Κίνας. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική όχθη του ποταμού Γιανγκτσέ, περί τα 1.100 χλμ. νότια του Πεκίνου. Για να έχετε μια εικόνα των μεγεθών, οι ίδιοι οι Κινέζοι τη χαρακτηρίζουν μικρή πόλη, αν και έχει 3.700.000 κατοίκους, ενώ οι Ευρωπαίοι, μέσα στον εντυπωσιασμό των υπερβολικών μεγεθών της Κίνας, την αποκαλούν «χωριό».

Πηγαίνοντας με τρένο (με ταχύτητα 306 χλμ./ώρα, παρακαλώ, και χωρίς ήχο από τις συνδέσεις των σιδηροτροχιών) από το αεροδρόμιο της Σαγκάης προς τη Wuhu, διαπίστωσα ότι τα σπίτια είναι σε βορειοευρωπαϊκό «ρυθμό» και σχεδιασμό, ενώ σε ελάχιστα λεπτά τρελαίνεσαι με τον χαοτικό αριθμό από μπλοκ πολυκατοικιών-ουρανοξυστών που στεγάζουν τον πληθυσμό.

Στη Wuhu λοιπόν συναντάς μια Κίνα «ξεχασμένη» σε τρόπους και συνήθειες που στη μέση ευρωπαϊκή χώρα έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες. Τα απανωτά, συνεχόμενα, άσκοπα και εκνευριστικά παρατεταμένα κορναρίσματα σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου ήταν το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση. Κορναρίσματα που παρέπεμπαν εμφανώς και στο «δείτε με». Επίσης, είδα αμέτρητες κινεζικές μάρκες να κυκλοφορούν εκεί, ενώ ούτε το 3% των αυτοκινήτων που είδα δεν προέρχονταν από Ιαπωνία, Κορέα ή Ευρώπη.

Το επόμενο ήταν οι βιομηχανικές ζώνες με παλιά εργοστάσια στις άκρες της πόλης και τα πιο σύγχρονα κάπως πιο μακριά. Στα πέριξ αυτών έβλεπες συνθήκες διαβίωσης που ίσως συναντήσουμε σε κάποιες δυτικές συνοικίες των Αθηνών, ενώ αντίστοιχα είναι και τα αυτοκίνητα που συναντάς εκεί με πληθώρα τρικύκλων. Τέτοια τρίκυκλα είδαμε αμέτρητα τις νύχτες σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία εξυπηρετούν διατροφικούς σκοπούς για τους έχοντες μικρό εισόδημα, αφού ουσιαστικά είναι καντίνες με local street food.

Σε πολλές γειτονιές της πόλης είδαμε τον ορισμό του μη καθαρού τοπίου, χιλιάδες καλώδια να κρέμονται από τις κολόνες του ηλεκτρισμού και αρκετά πάρκα, που όμως ήταν πεντακάθαρα. Κι όμως, μέσα σε αυτές τις αντικρουόμενες συνθήκες μάθαινες ότι όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι στις συναλλαγές τους χρησιμοποιούν εφαρμογές από τα τηλέφωνά τους, ότι το μετρητό είναι σχεδόν άφαντο, ότι τα χάρτινης μορφής εισιτήρια για το μετρό ή τις συγκοινωνίες έχουν καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια και ότι μέσω εφαρμογών έρχονται σε ελάχιστο χρόνο να σε παραλάβουν αυτοκίνητα συμβεβλημένα με εφαρμογές τύπου Uber, ενώ υπάρχουν και εταιρείες ταξί.

Το φαγητό η αλήθεια είναι ότι απέχει έτη από αυτό που νομίζουμε εμείς εδώ ότι είναι η κινεζική κουζίνα… Θα τοποθετούσα τα εδέσματα στη σφαίρα του αδιάφορου, ίσως επειδή οι γευστικοί μας κάλυκες είναι προπονημένοι σε άλλες προσλαμβάνουσες.

Η εικόνα των νέων παιδιών δεν διαφέρει σε τίποτα από την αντίστοιχη μέση εικόνα ενός Ευρωπαίου νεολαίου, υπάρχει τεράστια αγάπη (σχεδόν κόλλημα) με τα Anime και τους ήρωές τους, τα σκούτερ είναι χιλιάδες και όλα «τυλιγμένα» με διακοσμητικές κουβέρτες μπροστά για το κρύο(;), ενώ τα ηλεκτροκίνητα σκούτερ δεν έχουν ποτέ αναμμένα φώτα, που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός να μη σου ’ρθει από κει που δεν το περιμένεις.

Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση; Η καλαίσθητη συσκευασία που έχουν για τα delivery προϊόντα τους τα διάφορα φαγάδικα. Σπάνιας ομορφιάς, με εξαιρετικό design χάρτινες σακούλες, με επένδυση από αλουμίνιο για να διατηρείται το φαγητό στη σωστή θερμοκρασία και κλεισμένα αεροστεγώς για λόγους υγιεινής. Συγκρίνοντάς τες με τις διπλοκομποδεμένες, νοτισμένες από τον ατμό πλαστικές σακούλες των δικών μας, αισθάνθηκα ότι στον τομέα αυτό είμαστε κυριολεκτικά στην πλειστόκαινο περίοδο σε σύγκριση με την Κίνα…

Σαγκάη © Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Στη Σαγκάη της Δύσης
Έγραψα στον εδώ μεσότιτλο για την Κίνα των δύο ταχυτήτων. Τι εννοούσα; Το ότι την παραμονή μου στην Wuhu διαδέχθηκε η αντίστοιχη στη Σαγκάη των 25 εκατ. κατοίκων. Δεν έχει νόημα να γράψω τίποτα πέρα από το ότι διαπιστώνεις σχετικά εύκολα, μόλις τη δεύτερη ημέρα της περιήγησής σου στην τεράστια πόλη, ότι για να την περιγράψεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις συστατικά που αποτελούν μια μείξη Λονδίνου και Νέας Υόρκης! Απουσία κορναρισμάτων, τάξη στους δρόμους (και εδώ όμως τα σκούτερ περνάνε μαζί με τους πεζούς στις διαβάσεις!), τεράστιες λεωφόροι, πανέμορφα πάρκα, εξαιρετικά τουριστική υπερβολή στην παλιά πόλη και στους βουδιστικούς ή ταοϊστικούς ναούς, πάμπολλα φαγάδικα και βιτρίνες με ό,τι θα συναντούσες και στην πιο ανεπτυγμένη πόλη της Δύσης.

Αρχικά ψαροχώρι, η Σαγκάη απέκτησε παγκόσμια φήμη τον 19ο αιώνα λόγω του εγχώριου και εξωτερικού εμπορίου και της ευνοϊκής τοποθεσίας του λιμανιού της. Η πόλη ήταν ένα από τα πέντε λιμάνια που αναγκάστηκαν να ανοίξουν για το εμπόριο με τους Ευρωπαίους μετά τον Πρώτο Πόλεμο του Οπίου, ενώ έγινε κύριο εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Ασίας τη δεκαετία του 1930. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποστήριξε ο ηγέτης της Κίνας Ντενγκ Σιάο Πινγκ οδήγησαν σε εκτεταμένη ανασυγκρότηση μέχρι τη δεκαετία του 1990, ωθώντας την επιστροφή της χρηματοδότησης και των ξένων επενδύσεων.

Σήμερα η Σαγκάη έχει ταξινομηθεί ως πόλη Alpha+ (παγκόσμια πόλη πρώτης βαθμίδας) από το Δίκτυο Έρευνας Παγκοσμιοποίησης και Πόλεων του Κόσμου. Από το 2024 φιλοξενεί 13 εταιρείες του Fortune Global 500 – τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Είναι επίσης σημαντικό παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης και φιλοξενεί πολλά Πανεπιστήμια Διπλής Πρώτης Κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων των Fudan και Shanghai Jiao Tong. Τέλος, το μετρό της Σαγκάης, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1993, είναι το μεγαλύτερο δίκτυο μετρό στον κόσμο με βάση το μήκος της διαδρομής, ενώ η Σαγκάη κατατάσσεται έκτη στη λίστα με τις πόλεις με τους περισσότερους ουρανοξύστες.
Αυτά τα ολίγα…