Αυτοκινηση

Ράλλυ Σουηδίας: Νικητής ο Ott Tanak

Η M-Sport Ford παίρνει την πρώτη της νίκη από το Ράλλυ Μόντε-Κάρλο του 2022

Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

WRC - Ράλλυ Σουηδίας 2023: Πρώτος ο Ott Tanak – Οι νικητές στην κορυφαία κατηγορία του WRC και το WRC2  - Οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών.

Ο Εσθονός Ott Tanak πήρε την πρώτη του νίκη με το Ford Puma της M-Sport Ford, και τερμάτισε 18,7 δευτερόλεπτα μπροστά από τον 2ο στην κατάταξη οδηγό του Hyundai i20 N, Craig Breen. Με τη νίκη αυτή ο Tanak βρίσκεται 1ος και στη γενική κατάταξη στο πρωτάθλημα οδηγών, ξεπερνώντας τον περσυνό πρωταθλητή Kalle Rovanpera (Toyota Yaris).

«Προφανώς σημαίνει πολλά για μένα, να μπω σε ένα νέο αυτοκίνητο και να φέρω ένα τόσο καλό αποτέλεσμα σε αυτά τα παιδιά [στη M-Sport]» είπε ο Tänak, «Είναι μεγάλη προσπάθεια για αυτούς να πολεμήσουν ενάντια σε τόσο μεγάλους κατασκευαστές. Είμαι σίγουρος ότι δέχονται πολύ άγχος από εμένα, αλλά όσο αυτή η προσπάθεια αποδίδει τότε κερδίζουμε όλοι. Είναι υπέροχο να είσαι μέλος αυτής της ομάδας».

© RBCP, WRC Teams

Ο οδηγός «μερικής απασχόλησης» Craig Breen ηγήθηκε στο μισό του αγώνα αλλά ο Tänak βρισκόταν πάντα κοντά του. Βάσει τακτική της ομάδας, ο Breen έκανε εσκεμμένα check in με ένα λεπτό καθυστέρηση στην ανασυγκρότηση πριν το Wolf Power Stage (την τελευταία Ε.Δ. του αγώνα), επιβαρύνοντας τον εαυτό του με μια ποινή 10 δευτερολέπτων για να βοηθήσει τον ομόσταυλό του Thierry Neuville (ο οποίος διαγωνίζεται σε όλους τους αγώνες) να ανέβει στη δεύτερη θέση. Στόχος αυτού ήταν να δοθούν στον Neuville περισσότεροι πολύτιμοι βαθμοί για το πρωτάθλημα οδηγών. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν λειτούργησε για τη Hyundai, καθώς ο Neuville έχασε χρόνο «γλιστρώντας» σε μια στροφή στην Power Stage, και ο Breen βρέθηκε 1,3 δευτερόλεπτα μπροστά, παίρνοντας τη 2η θέση στο βάθρο.

Thierry Neuville © RBCP, WRC Teams

Ο Kalle Rovanperä, που οδηγούσε για την Toyota Gazoo Racing, είχε μια σκληρή αναμέτρηση με τον Neuville νωρίς το πρωί, αλλά έχασε τη μάχη όταν ο αντίπαλός του έβαλε τέσσερα καινούργια ελαστικά Pirelli για τις δύο τελευταίες Ε.Δ. Ο Rovanperä τερμάτισε μόλις 5,1 δευτερόλεπτα μακριά από το βάθρο - διασφαλίζοντας ότι η ιαπωνική μάρκα παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας των κατασκευαστών με 14 βαθμούς μπροστά από τη Hyundai.

Ο Elfyn Evans (Toyota Yaris) ολοκλήρωσε την πεντάδα σχεδόν ένα λεπτό πίσω από τον ομόσταυλό του ολοκληρώνοντας ένα τριήμερο στο οποίο όπως δήλωσε και ο ίδιος δεν είχε αυτοπεποίθηση. Ο Pierre-Louis κατάφερε να τερματίσει με το Ford Puma του στην 6η θέση, ξεπερνώντας ένα τεχνικό πρόβλημα λίγα εκατοντάδες μέτρα πριν τη γραμμή τερματισμού του Power Stage όπου χρειάστηκε να ενεργοποιήσει την υβριδική λειτουργία για να ολοκληρώσει τον αγώνα.

Τέλος, στην 7η θέση τερμάτισε ο Esapekka Lappi ο οποίος ήταν εμφανώς απογοητευμένος από την έκβαση του αγώνα και τις επιδόσεις του.

© RBCP, WRC Teams

WRC - Ράλλυ Σουηδίας 2023: Οι νικητές και οι βαθμολογίες

Στην κορυφαία κατηγορία του WRC οι νικητές ήταν: 1ος ο Ott Tanak (Ford Puma), 2ος ο Craig Breen (Hyundai i20), 3ος ο Thierry Neuville (Hyundai i20)

Στην κατηγορία WRC2 οι νικητές ήταν: 1ος ο Oliver Solberg (Skoda Fabia Rally2 evo), 2ος ο Ole Christian Veiby (Volkswagen Polo GTI R5), 3ος ο Sami Pajari (Hyundai i20 N Rally2)

Βαθμολογίες

Στο πρωτάθλημα οδηγών οι βαθμολογίες είναι: Ott Tanak (41), Kalle Rovanpera (38), Thierry Neuville (32), Elfyn Evans (29) Sebastien Ogier (26), Craig Breen (19), Esapekka Lappi (15), Takamoto Katsuta (8), Pierre-Louis Loubet (8), Dani Sordo (6)

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών οι βαθμολογίες είναι: Toyota Gazoo Racing (80), Hyundai Motorsport (66), M-Sport Ford (51)

© RBCP, WRC Teams