Αυτοκινηση

Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2023: Ανασκόπηση

Ο Nikolay Gryazin λαμβάνει ποινή 5 δευτερολέπτων και χάνει τη νίκη στο WRC2

Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2023: Ανασκόπηση - Ο απαιτητικός αγώνας, η ποινή στον Nikolay Gryazin και η νίκη του Yohan Rossel.

Ο Nikolay Gryazin (Skoda Fabia RS Rally2), ο οποίος ηγήθηκε του Ράλλυ Μόντε Κάρλο από την αρχή μέχρι το τέλος, τερμάτισε το μεσημέρι της Κυριακής 4,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον 2ο στην κατάταξη Yohan Rossel (Citroen C3 Rally2). Ωστόσο, η ομάδα PH Sport του Rossel υπέβαλε αργότερα έφεση κατά του οδηγού της Skoda Fabia RS Rally2, υποστηρίζοντας ότι ο Gryazin παραβίασε το άρθρο 19.2 του αθλητικού κανονισμού του 2023 FIA WRC για cut corner 13,2 χλμ στην SS14 (14η Ειδική Διαδρομή του αγώνα) το απόγευμα του Σαββάτου. Αφού εξέτασαν τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν και έλεγξαν βίντεο από το αυτοκίνητο του Gryazin, οι αγωνοδίκες υποστήριξαν τη διαμαρτυρία – τιμωρώντας τον Gryazin με 5,0 δευτερόλεπτα ποινή, καθιστώντας τον Rossel νικητή με μόλις 0,5 δευτερόλεπτο.

Είναι μια γλυκόπικρη νίκη για τον Rossel. Να θυμίσουμε ότι στο EKO Acropolis Rally Greece το 2021, ο Rossel έλαβε ο ίδιος μια ποινή που του κόστισε τη νίκη όταν το αυτοκίνητό του δεν πέρασε επιτυχώς τον τεχνικό έλεγχο μετά τον αγώνα.

© RBCP, WRC Teams

Η απόφαση αυτή των αγωνοδικών έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι το 2021 ο Sebastien Ogier είχε κάνει μια σειρά παραβιάσεων, πολύ πιο σοβαρών μάλιστα (παραβίαση κόκκινου φαναριού σε απλή διαδρομή, παράνομη προσπέραση κ.τ.λ.) και οι μόνες ποινές που του είχαν επιβληθεί ήταν χρηματικές, χωρίς δηλαδή κάποιο ουσιαστικό κόστος. Εάν οι ποινές ήταν χρονικές, όπως στην περίπτωση του Gryazin, ενδεχομένως ο Eflyn Evans να είχε πάρει τότε το πρωτάθλημα. 

© RBCP, WRC Teams
© RBCP, WRC Teams

Το Ράλλυ Μόντε Κάρλο, λοιπόν, τελειώνει φέτος με μια «περίεργη γεύση στο στόμα». Ένας παραδοσιακά πολύ απαιτητικός αγώνας, κυρίως λόγω ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών, ήταν καιρικά υπερβολικά ήπιος, σε σημείο που τόσο τα πληρώματα όσο και οι θεατές απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι δεν υπήρχαν τέτοιου είδους προκλήσεις ή εκπλήξεις. Δεν υπήρχε το στοιχείο της επιλογής των σωστών ελαστικών, το οποίο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Κυρίως όμως, δεν υπήρξε ένα νέο ξεκίνημα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η παρουσία του 8 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Sebastien Ogier σε ένα ακόμα πρωτάθλημα, έστω και αν αυτή η παρουσία είναι περιστασιακή και όχι μόνιμη, φαίνεται πια να «αφαιρεί» από το άθλημα. Ναι, ο Ogier έχει κάθε δικαίωμα να συμμετέχει, όπως και να νικά, και εφόσον είναι όντως ο ταχύτερος στον εκάστοτε αγώνα, να σπάει ακόμα ρεκόρ. Και, ναι, ο αντίλογος είναι ότι η καινούργια γενιά θα πρέπει είτε να περιμένει (να φύγει), είτε να προσπαθήσει περισσότερο.

© RBCP, WRC Teams

This is rallying όμως, που λένε, και το πρωτάθλημα μόλις ξεκίνησε και έχουμε πολλά ακόμα να δούμε. Θα μπορέσει ο Kalle Rovanpera να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο; Θα δώσει η μετάβαση του Ott Tanak στην M-Sport Ford την ευκαιρία που αναζητά τόσα χρόνια να πάρει ένα ακόμα πρωτάθλημα; Θα μπορέσει ο Cyril Abiteboul, επικεφαλής της ομάδας Hyundai Motorsport, να εξοικειωθεί με τον κόσμο των ράλλυ και να επαναφέρει τη Hyundai στην πρώτη θέση; Μήπως αυτή είναι η χρονιά του Thierry Neuville; It remains to be seen…

Για τώρα, αφήνουμε πίσω μας το Μονακό και ανυπομονούμε για το Ράλι Σουηδίας.

© RBCP, WRC Teams