Αυτοκινηση

Οδηγήσαμε τη νέα Mercedes-Benz EQA

Το συμπαγές ηλεκτρικό SUV της Mercedes-Benz οδηγεί τη μάρκα σε ένα επιτυχημένο ηλεκτρικό μέλλον

Θωμάς K. Ευθυμίου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Mercedes-Benz EQA 250: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο σχεδιασμός και η τεχνολογία του νέου αυτοκινήτου

Τι είναι
Η EQA είναι το βασικό μοντέλο για την είσοδο στον εξολοκλήρου ηλεκτρικό κόσμο της Mercedes-EQ.

Με μια ματιά

Η νέα EQA 250 σηματοδοτεί την αρχή ενός δικτύου παραγωγής που εξηλεκτρίζεται. Έως το 2030, η Mercedes-Benz θα διαθέτει συνολικά περισσότερα από 20 αμιγώς ηλεκτρικά και 25 Plug- In Hybrid μοντέλα. 

Έξυπνα συστήματα υποβοήθησης υποστηρίζουν τον οδηγό σε πολλούς τομείς όπως η αποτροπή ατυχημάτων, η προνοητική στρατηγική λειτουργίας και η πλοήγηση με Electric Intelligence (Ηλεκτρική Νοημοσύνη).

Είναι το αυτοκίνητο που διαθέτει διάφορες ξεχωριστές λειτουργίες της Mercedes-Benz, όπως το Energizing Comfort και το MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

Η EQA προσφέρει τα χαρακτηριστικά της GLA, με την οποία έχει πολύ στενή συγγένεια, και τα συνδυάζει με έναν αποδοτικό ηλεκτρικό κινητήρα.

Μία ολοκληρωμένη γκάμα μοντέλων EQA περιλαμβάνει ηλεκτροκινητήρες με απόδοση ισχύος από 190-292 ίππους, και με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς καθώς και τετρακίνηση.

Το εισαγωγικό μοντέλο EQA κυκλοφορεί ως EQA 250 (ηλεκτρική κατανάλωση σε μικτό κύκλο: 15,7 kWh/100 χλμ, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο: 0 γρ/χλμ) με 190 ίππους.

Η «διπλή» μπαταρία ιόντων λιθίου, προσαρμοσμένη ως δομικό στοιχείο στο υποδάπεδο του αυτοκινήτου, είναι χωρητικότητας 66,5 kWh.

Για να ικανοποιεί τα υψηλά πρότυπα άνεσης που χαρακτηρίζουν τη μάρκα ως προς τον θόρυβο και τους κραδασμούς, έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα για την απομόνωση του θορύβου και των εξωτερικών ήχων γενικότερα.

Σχεδιασμός

Η EQA εξοπλίζεται με την επένδυση μάσκας black panel με κεντρικά τοποθετημένο το αστέρι, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της Mercedes-EQ.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της σχεδίασης των εξολοκλήρου ηλεκτρικών οχημάτων Mercedes-EQ είναι η ενιαία φωτεινή λωρίδα LED μπροστά και πίσω.

Το εσωτερικό των προβολέων είναι υψηλής ποιότητας και ακρίβειας με προσοχή στην λεπτομέρεια.

Τα πίσω φώτα LED ενσωματώνονται με τη στενή φωτεινή λωρίδα LED, δίνοντας έμφαση στο πλάτος του πίσω τμήματος της EQA.

Επίσης, η πινακίδα κυκλοφορίας έχει μεταφερθεί στον προφυλακτήρα. Αποκλειστικά για αυτό το μοντέλο διατίθενται προαιρετικά ζάντες αλουμινίου με δίχρωμη ή τρίχρωμη σχεδίαση και μέγεθος έως 20’’.

Ανάλογα με τη γραμμή σχεδίασης και εξοπλισμού, σαφή ένδειξη του ηλεκτρικού χαρακτήρα στον εσωτερικό χώρο της EQA δίνει ο διάκοσμος με κρυφό φωτισμό 64 χρωμάτων και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες σε rosé gold στα στόμια των αεραγωγών, στα καθίσματα και το κλειδί του οχήματος.

Καθίσματα άνεσης με υποστήριξη μέσης 4 σημείων, κάμερα οπισθοπορείας για αυξημένη άνεση και καλύτερη οπτική στην όπισθεν και ένα σπορτιφ, δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι.

Επίσης περιλαμβάνει το προηγμένο σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) με δυνατότητα εκμάθησης και 2 οθόνες 7,0’’ στη βασική έκδοση ή τη widescreen των δύο 10,25’’ στις πλουσιότερες.

Η θέση καθίσματος είναι υπερυψωμένη και όρθια, κάνοντας ευκολότερη την είσοδο και έξοδο από το όχημα, και προσφέροντας πολύ καλή περιμετρική ορατότητα. Ένας από τους βασικούς τομείς έμφασης, γενικά, ήταν η χρηστικότητα. Η πλάτη των πίσω καθισμάτων διαιρείται και αναδιπλώνεται σε αναλογία 40:20:40.

Ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 340 λίτρα.

Με τιμή Cd από 0,28, στα σημαντικότερα στοιχεία αεροδυναμικής συγκαταλέγονται το εντελώς κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης, η αεροδυναμική μπροστινή και πίσω ποδιά, το πολύ ομαλό υποδάπεδο χωρίς καθόλου σχεδόν ανοίγματα, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς.

Το νέο μοντέλο μπορεί να προσαρμόζεται στις προσωπικές επιθυμίες με τις δύο γραμμές εξοπλισμού AMG Line και Electric Art, καθώς και με το πακέτο Night.

Προαιρετικά για την EQA προσφέρεται ένα σύνδεσμος ρυμουλκούμενου με σύστημα σταθεροποίησης ESP.

Το φορτίο ρυμούλκησης (με/χωρίς φρένο) της EQA 250 ανέρχεται σε 750 κιλά, ενώ το φορτίο στο σημείο σύνδεσης σε 80 κιλά. Ο σύνδεσμος ρυμουλκούμενου έχει εγκριθεί για χρήση με σχάρα ποδηλάτου.

Τεχνολογία

Ένα στοιχείο του εξοπλισμού που αυξάνει την καθημερινή πρακτικότητα της EQA είναι η πλοήγηση με Ηλεκτρική Νοημοσύνη, η οποία υπολογίζει την ταχύτερη διαδρομή προς τον εκάστοτε προορισμό. Με βάση συνεχείς προσομοιώσεις αυτονομίας, το σύστημα λαμβάνει υπόψη πιθανές αναγκαίες στάσεις για φόρτιση καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τοπογραφία της διαδρομής και οι καιρικές συνθήκες.

Η αντλία θερμότητας του βασικού εξοπλισμού αποτελεί στοιχείο του υπερσύγχρονου συστήματος θερμικής διαχείρισης (thermal management system).

Λειτουργίες ανέσεων διαισθητικού χειρισμού στις οθόνες, ενώ επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προκλιματισμού στο εσωτερικό της EQA πριν την έναρξη μιας διαδρομής. Η λειτουργία ελέγχεται κατευθείαν από το σύστημα infotainment MBUX ή μέσω της εφαρμογής Mercedes me App.

Ευφυή συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με συνεργατική υποστήριξη και αυξημένη ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης είναι στην υπηρεσία του οδηγού.

Η EQA αποδεικνύεται μια γνήσια Mercedes και στο θέμα της παθητικής ασφάλειας. Βασισμένο στη δομή της GLA, το αμάξωμα της EQA προσαρμόστηκε ειδικά για να αντεπεξέρχεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Στον δρόμο

Ασύγχρονος ηλεκτροκινητήρας, τοποθετημένος εμπρός που μεταφέρει την κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσα από κιβώτιο 1 σχέσης με σταθερή σχέση μετάδοσης.

Ισχύς ηλεκτροκινητήρα 190 ίππων (140 kW) και ροπή 375 Nm, επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 8,9’’ και σημειώνει τελική ταχύτητα 160 χλμ/ώρα ηλεκτρονικά περιορισμένη.

Εργοστασιακή τιμή μικτής κατανάλωσης 16,9-15,4 kW/100 χλμ & εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο: 0 γρ/χλμ.

Η αυτονομία, σύμφωνα με τη διαδικασία WLTP, ανέρχεται σε έως 531 χιλιόμετρα.

Χρόνος φόρτισης σε wallbox ή δημόσιο σταθμό φόρτισης (φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα) 5ώ:45’ και χρόνος φόρτισης σε σταθμό ταχείας φόρτισης (DC) 30’.

Η EQA διαθέτει τρεις επιλογές ανάκτησης ενέργειας που επιλέγονται από τα paddles.

Η απόσταση από το έδαφος είναι 16 εκ.

Κοστίζει

Η EQA 250 είναι διαθέσιμη με προτεινόμενη ανώτατη λιανική τιμή προ φόρων από 39.992 ευρώ.

Λιανική τιμή μετά φόρων 49.590 ευρώ, ενώ επωφελείται από την επιδότηση του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά που μεταφράζεται σε έκπτωση έως 8.000 ευρώ

Info

Περισσότερες πληροφορίες για την Mercedes-Benz EQA μπορείτε να βρείτε εδώ