Αυτοκινηση

Ράλλυ Καταλονίας: H Toyota Gazoo Racing κερδίζει το πρωτάθλημα κατασκευαστών με τη νίκη του Sebastien Ogier

Το 1-3 της Toyota αφήνει τόσο τον Thierry Neuville όσο και τη Hyundai στη 2η θέση

Ελένη Χελιώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

WRC - Ράλλυ Καταλονίας: Στην Toyota Gazoo Racing το πρωτάθλημα κατασκευαστών μετά τη νίκη του Sebastien Ogier

Αφού εξασφάλισε ο Kalle Rovanpera το πρωτάθλημα οδηγών στο Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας, σκοπός της Toyota Gazoo Racing στον αγώνα αυτού του τριημέρου ήταν να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών πριν τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος στην έδρα της ομάδας, την Ιαπωνία. Και ο Sebastien Ogier, με τη βοήθεια του Kalle Rovanpera, χάρισαν στην ομάδα τους ακριβώς αυτό, κάνοντας το 1-3. Τόσο για τον Sebastien Ogier όσο και για τον καινούργιο του συνοδηγό, τον γάλλο Benjamin Veillas, η νίκη αυτή ήταν η πρώτη του 2022 και ως εκ τούτου είχε ακόμα περισσότερη αξία. Τη 2η θέση πήρε ο Thierry Neuville (Hyundai i20) μετά από πολύ αγώνα και μεγάλη προσπάθεια. 

© RBCP/WRC Teams

Τα υπόλοιπα δύο i20 βρέθηκαν στην 4η και 5η θέση με τους Ott Tanak και Dani Sordo αντίστοιχα, ενώ τα υπόλοιπα δύο Yaris ήταν στην 6η και 7η θέση με τους Elfyn Evans και Takamoto Katsuta αντίστοιχα. Την 8η, 9η και 10η θέση κατείχαν τα Ford Puma των Adrien Fourmaux, Craig Breen και Pierre-Louis Loubet αντίστοιχα. To Puma του Gus Greensmith βρίσκεται στην 55η θέση μετά το χθεσινό του ατύχημα, και αυτό του Jourdan Serderidis στην 28η.

Το Ράλλυ Καταλονίας υπήρξε ο τελευταίος αγώνας της καριέρας του συνοδηγού του Craig Breen, Paul Nagle, ένας συνοδηγός με μια αξιοσημείωτη καριέρα δεκαετιών η οποία «έκλεισε» όταν το Ford Puma του πληρώματος τερμάτισε στο τέλος του Power Stage σήμερα το μεσημέρι στην Costa Daurada. Η συγκίνηση του Nagle όσο και του Breen ήταν εμφανής, και ο Nagle ευχαρίστησε με δάκρυα στα μάτια όσους έχουν οδηγήσει δίπλα του και όσους τον έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια. Όταν η δημοσιογράφος του WRC τον ρώτησε ποιο ήταν ένα highlight της καριέρας του είπε με χαρά ότι οι αξέχαστες στιγμές ήταν αμέτρητες και θα μπορούσε να μιλά μέρες ολόκληρες για αυτές. 

Νικητές

Στην κορυφαία κατηγορία του WRC οι νικητές ήταν: 1ος ο Sebastien Ogier (Toyota Yaris), 2ος ο Thierry Neuville (Hyundai i20), 3ος ο Kalle Rovanpera (Toyota Yaris)

Στην κατηγορία WRC2 οι νικητές ήταν: 1ος ο Teemu Suninen (Hyundai i20 N Rally2), 2ος ο Yohan Rossel (Citroen C3 Rally2), 3ος ο Nikolay Gryazin (Skoda Fabia Rally2 evo)

Βαθμολογίες

Στο πρωτάθλημα οδηγών οι βαθμολογίες είναι: Kalle Rovanpera (255), Ott Tanak (187), Thierry Neuville (166), Elfyn Evans (124), Takamoto Katsuta (106), Sebastien Ogier (85), Craig Breen (79), Dani Sordo (60), Esapekka Lappi (58), Gus Greensmith (36), Sebastien Loeb (35), Oliver Solberg (33), Pierre-Louis Loubet (31), Adrien Fourmaux (13)

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών οι βαθμολογίες είναι: Toyota Gazoo Racing (503), Hyundai Motorsport (410), M-Sport Ford (238)