Αυτοκινηση

O Ott Tanak νικητής του Ράλι Φινλανδίας

Η ιδιαίτερη σημασία της νίκης του και οι οδηγοί που ανέβηκαν στο βάθρο

Ελένη Χελιώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ράλι Φινλανδίας: Νικητής ο Ott Tanak - Οι νικητές στην κορυφαία κατηγορία και στην WRC2 - Οι βαθμολογίες στο πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών

O Εσθονός Ott Tanak (Hyundai i20) κέρδισε το Ράλι Φινλανδίας για 3η φορά (οι δύο προηγούμενες ήταν το 2018 και το 2019) και τόσο οι επιδόσεις του όσο και η αποφασιστικότητά του μας θύμισε τον Tanak που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2019. Η νίκη στον αγώνα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί η Hyundai αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με τα υβριδικά i20 αυτή τη χρονιά, αλλά και γιατί ο Tanak για πολύ καιρό, ιδιαιτέρως πέρυσι, φαινόταν να είχε χάσει αυτό που τον έκανε πρωταθλητή μόλις 3 χρόνια πριν. Στο τέλος της τελευταίας Ειδικής Διαδρομής (Ε.Δ.) του αγώνα (Wolf Power Stage), αφού ανέβηκε στην οροφή του i20 του και αγκάλιασε τον συνοδηγό του Martin Jarveoja, μίλησε στους δημοσιογράφους του wrc.com και ευχαρίστησε τη σύζυγό του, η οποία τον έχει στηρίξει κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου. 

Ott Tanak

Με τη νίκη αυτή ο Tanak ανέβηκε στη 2η θέση στη γενικότερη κατάταξη του πρωταθλήματος των οδηγών, αλλά βρίσκεται δυστυχώς 94 πόντους πίσω από τον Kalle Rovanpera. Ο Rovanpera (Toyota Yaris) ανέβηκε στο 2ο βάθρο του Ράλι Φινλανδίας, ένα επίτευγμα επίσης εντυπωσιακό δεδομένου ότι ξεκίνησε στην 5η θέση. Την 3η θέση πήρε ο Esapekka Lappi (Toyota Yaris), ο οποίος τούμπαρε στην προτελευταία Ε.Δ. της ημέρας κάνοντας τρεις περιστροφές, έσπασε το παρμπρίζ του και γενικότερα κατέστρεψε το Yaris του σε σημείο που έπρεπε να αφαιρέσει το παρμπρίζ εντελώς και να μπει στην Wolf Power Stage με το μισό σχεδόν αυτοκίνητο, φορώντας μάσκες του σκι μέσα από το κράνος του για να μπορεί να βλέπει από τον αέρα ενώ οδηγεί.

Esapekka Lappi

Στην 4η θέση τερμάτισε ο Elfyn Evans (Toyota Yaris), και στην 5η ο Thierry Neuville (Hyundai i20). Στην 6η ήταν ο Takamoto Katsuta με το τελευταίο Yaris, ενώ στην 7η είχαμε το μοναδικό Ford Puma της πρώτης δεκάδας του Gus Greensmith, ο οποίος είχε ένα ομολογουμένως καλό, σταθερό και συνεπές τετραήμερο.

Νικητές

  • Στην κορυφαία κατηγορία οι νικητές ήταν: 1ος ο Ott Tanak (Hyundai i20), 2ος ο Kalle Rovanpera (Toyota Yaris), 3ος ο Esapekka Lappi (Toyota Yaris),
  • Στην κατηγορία WRC2 οι νικητές ήταν: 1ος ο Teemu Suninen (Hyundai i20 N Rally2), 2ος ο Emil Lindholm (Skoda Fabia Rally2 evo), 3ος ο Egon Kaur (Volkswagen Polo GTI R5)

Βαθμολογίες

  • Στο πρωτάθλημα οδηγών οι βαθμολογίες είναι: Kalle Rovanpera (198), Ott Tanak (104), Thierry Neuville (103), Elfyn Evans (94), Takamoto Katsuta (81), Craig Breen (64), Esapekka Lappi (42), Sebastien Loeb (35), Sebastien Ogier (34), Dani Sordo (34), Gus Greensmith (34), Pierre-Louis Loubet (18)
  • Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών οι βαθμολογίες είναι: Toyota Gazoo Racing (339), Hyundai Motorsport (251), M-Sport Ford (174)

*Φωτό: RBCP, WRC Teams