Αυτοκινηση

Ράλι Φινλανδίας: Ημέρα 2η

Ο Εσθονός Ott Tanak, με Hyundai i20, κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση

Ελένη Χελιώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ράλι Φινλανδίας: Όλα όσα έγιναν τη 2η ημέρα - Πώς διαμορφώθηκε η κατάταξη.

Μετά το πέρας της 2ης ημέρας του Ράλι Φινλανδίας, η οποία αποτελείτο από 9 Ειδικές Διαδρομές (Ε.Δ.) χωρισμένες σε τρία σκέλη, ο Εσθονός Ott Tanak, με Hyundai i20, κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση. Ξεκίνησε την ημέρα με 5,3 δευτερόλεπτα διαφορά από τον 2ο στην κατάταξη Esapekka Lappi (Toyota Yaris), και την τελείωσε με 3,8, παρόλο που ο Lappi έκανε τον ταχύτερο χρόνο σε 4 Ε.Δ., ενώ ο Tanak σε 3. Η μία Ε.Δ. (4η της ημέρας) ακυρώθηκε λόγω θεμάτων ασφάλειας και στην τελευταία ταχύτερο χρόνο έκανε ο Takamoto Katsuta.

Ott Tanak

Η 3η θέση στην κατάταξη ανήκει αυτή τη στιγμή στον Elfyn Evans (Toyota Yaris), ο οποίος είναι 15,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Lappi. Ωστόσο, η θέση του δεν είναι πολύ ασφαλής. Μέχρι τα μέσα της ημέρας, την 4η θέση κρατούσε ο Craig Breen (Ford Puma), ο οποίος όμως δυστυχώς χτύπησε έναν βράχο στην 6η Ε.Δ. της ημέρας και έχασε πολύτιμο χρόνο. Και σε αυτό το σημείο μπαίνει ο Kalle Rovanpera (Toyota Yaris), ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή πήγαινε σταθερά άλλα πολύ ήπια (καθότι δεν έχει απολύτως τίποτα να χάσει και τίποτα να φοβηθεί) και είχε δείξει ότι δεν είχε σκοπό να κυνηγήσει κάποιον. Τι ανάγκη έχει άλλωστε; Βλέποντας όμως τον Breen να πέφτει σε χρόνο, αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό του και να διεκδικήσει την 3η θέση από τον ομόσταυλό του Evans. Η ημέρα τελείωσε με τον Rovanpera να βρίσκεται μονάχα 1,7 δευτερόλεπτα μακριά από τον Evans, και τον Breen βέβαια να πέφτει στην 5η θέση.

Ο Thierry Neuville (Hyundai i20) βρίσκεται στην 7η θέση δηλώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πως το αυτοκίνητο δεν είναι σταθερό και δεν έχει σχεδόν καθόλου πρόσφυση στο πίσω μέρος. Ο Oliver Soberg, ο οποίος οδηγεί το 3ο αυτοκίνητο της Hyundai Motorsport, έχασε τον έλεγχο σε μια ανοιχτή αριστερή στροφή λίγα εκατοντάδες μέτρα μετά την εκκίνηση της 1η Ε.Δ. της ημέρας και τούμπαρε. Δεν γνωρίζουμε εάν το θέμα πρόσφυσης στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για το οποίο είχε παραπονεθεί και χθες μετά το Shakedown, ήταν υπεύθυνο και συνέβαλλε σε αυτό το λάθος, αλλά το i20 του υπέστη μεγάλη ζημιά και βγήκε εκτός αγώνα για την υπόλοιπη ημέρα.

Θέματα αντιμετώπισαν επίσης και δύο Ford Puma, του Adrien Fourmaux, όπου στο δεύτερο σκέλος της ημέρας οδηγούσε χωρίς υδραυλικό τιμόνι καθότι υπήρχε μια διαρροή, και του Jari Huttunen που είχε πρόβλημα στην πίεση καυσίμων. Και τα δύο πληρώματα βρίσκονται εκτός πρώτης δεκάδας, και εκτός συναγωνισμού. Τα δύο εναπομείναντα Puma του Pierre-Louis Loubet και του Gus Greensmith βρίσκονται στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα.

Jari Huttunen

*Φωτό: RBCP, WRC Teams