Αυτοκινηση

Ράλι Εσθονίας: Ο Kalle Rovanpera νικητής για 5η φορά φέτος

Ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ο νεότερος πρωταθλητής στην 50χρονη ιστορία του WRC

Ελένη Χελιώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

WRC - Ράλι Εσθονίας 2022: Νικητής ο Kalle Rovanpera με Toyota Yaris - Η κατάταξη και οι βαθμολογίες

Πριν από δώδεκα μήνες o Kalle Rovanpera (Toyota Yaris) έγινε ο νεότερος νικητής του WRC με τη νίκη του στην Εσθονία. Η σημερινή του επιτυχία και 2η νίκη στην Εσθονία τον έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ο νεότερος πρωταθλητής στην 50χρονη ιστορία του WRC.

Ο 21χρονος Φινλανδός ολοκλήρωσε τον χωμάτινο αγώνα 1 λεπτό 00,9 δευτερόλεπτα μακριά από τον ομόσταυλό του Elfyn Evans αυξάνοντας το προβάδισμά του στους 83 πόντους στο πρωτάθλημα οδηγών μετά τον 7ο από του 13 συνολικά αγώνες του φετινού πρωταθλήματος. Ο Εσθονός Ott Tänak τερμάτισε στην 3η θέση με Hyundai i20 για επιπλέον 54,8 δευτερόλεπτα πίσω από τον Evans.

Η ημέρα ξεκίνησε με τον Rovanperä να ηγείται του αγώνα με 29.8 δευτερόλεπτα, και μέχρι την προτελευταία Ειδική Διαδρομή (Ε.Δ.), είχε αυξήσει το προβάδισμά του στα 38.4. Στην τελευταία Ε.Δ., την Wolf Power Stage, πέτυχε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό τερματίζοντας 22.5 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από τον 2ο Elfyn Evans και πήρε πέντε πόντους μπόνους. Ο Evans πήρε τέσσερις στη δεύτερη θέση, ο Andreas Mikkelsen πήρε τρεις βαθμούς στην τρίτη θέση με Škoda Fabia, ο Esapekka Lappi (Toyota Yaris) εξασφάλισε δύο στην τέταρτη θέση, και ο Takamoto Katsuta πέτυχε τον τελευταίο πόντο σε ένα ακόμα Yaris. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Rovanpera τερμάτισε πρώτος σε 14 από τις 24 Ε.Δ. του αγώνα.

© RBCP/WRC Teams

O Adrien Fourmaux (Ford Puma) τερμάτισε στην 7η θέση συνολικά, πίσω από τον 4o Thierry Neuvile (Hyundai i20), 5o Takamoto Katsuta (Toyota Yaris), και 6o Esapekka Lappi (Toyota Yaris). Το αποτέλεσμα αυτό ήταν για τον Γάλλο σημαντικό καθότι στο φετινό πρωτάθλημα έχει αποσυρθεί σε 4 αγώνες λόγω ατυχημάτων που είχε από δικά του λάθη. Δεδομένου δε ότι η ομάδα της M-Sport ήταν άτυχη στο Ράλι Εσθονίας (ο Gus Greensmith αποσύρθηκε την τελευταία ημέρα λόγω προβλημάτων στη μετάδοση, και ο Pierre-Louis Loubet χτύπησε ένα βράχο και έσπασε την ανάρτηση του μπροστινού αριστερού τροχού), η 7η θέση του Fourmaux ήταν η μόνη θετική νότα.

© RBCP/WRC Teams

Ο επόμενος αγώνας θα είναι το χωμάτινο Secto Rally Finland, ο πιο γρήγορος αγώνας στο ημερολόγιο, και θα διεξαχθεί 4-7 Αυγούστου.

WRC - Ράλι Εσθονίας 2022: Οι νικητές

Στην κορυφαία κατηγορία οι νικητές ήταν: 1ος ο Kalle Rovanpera (Toyota Yaris), 2ος ο Elfyn Evans (Toyota Yaris), 3ος ο Ott Tanak (Hyundai i20)

Στην κατηγορία WRC2 οι νικητές ήταν: 1ος ο Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia Rally2 evo), 2ος ο Teemu Suninen (Hyundai i20 N Rally2), 3ος ο Emil Lindholm (Skoda Fabia Rally2 evo)

© RBCP/WRC Teams

WRC 2022 - Οι βαθμολογίες

Στο πρωτάθλημα οδηγών οι βαθμολογίες είναι: Kalle Rovanpera (175), Thierry Neuville (92), Elfyn Evans (79), Ott Tanak (77), Takamoto Katsuta (73), Craig Breen (60), Sebastien Loeb (35), Sebastien Ogier (34), Dani Sordo (34), Gus Greensmith (28), Esapekka Lappi (27), Pierre-Louis Loubet (18)

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών οι βαθμολογίες είναι: Toyota Gazoo Racing (298), Hyundai Motorsport (211), M-Sport Ford (157)