Αυτοκινηση

Ράλι Σαφάρι Κένυα: Ημέρα 1η

Η Karasani ήταν η μοναδική Ειδική Διαδρομή (Ε.Δ.) της ημέρας, ενώ όλα τα πληρώματα εξέφρασαν ομόφωνα ότι η πρόκληση και οι δυσκολίες του αγώνα ξεκινούν την Παρασκευή

Ελένη Χελιώτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ράλι Σαφάρι - 1η Μέρα: Οι θέσεις των οδηγών και η μοναδική Ειδική Διαδρομή

Ο Sebastien Ogier (Toyota Yaris), ο οποίος αγωνίζεται σε ένα επιμέρους πρόγραμμα με την Toyota Gazoo Racing αυτή τη σεζόν, ξεπέρασε τον αστέρα της Hyundai Motorsport, Thierry Neuville, μόλις πέντε δέκατα του δευτερολέπτου στη Σούπερ Ειδική Διαδρομή Kasarani στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Ο Ott Tänak, με Hyundai i20 N, τερμάτισε 3ος μόλις 0,5 δευτερόλεπτο πίσω από τον ομόσταυλό του. Η Karasani ήταν η μοναδική Ειδική Διαδρομή (Ε.Δ.) της ημέρας, ενώ όλα τα πληρώματα εξέφρασαν ομόφωνα ότι η πρόκληση και οι δυσκολίες του αγώνα ξεκινούν την Παρασκευή.

Ο Ogier κέρδισε το Ράλι Σαφάρι πέρυσι, όταν ο αγώνας επέστρεψε στο WRC μετά από 19 χρόνια απουσίας, και ερωτεύτηκε τα τοπία και τον πολιτισμό της Αφρικής. «Επέστρεψα για τον κόσμο», είπε ο οδηγός του GR Yaris. «Έχει πολλά χρώματα εδώ και οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα μας προσφέρουν εκπληκτική υποστήριξη. Η πρόκληση θα είναι μεγάλη. Δεν είναι το είδος του ράλι που συνήθως αγαπώ γιατί θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Elfyn Evans (Toyota Yaris) ήταν 1,2 δευτερόλεπτο πιο αργός από τον ομόσταυλό του και κατέκτησε την τέταρτη θέση, με τον εννέα φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Sébastien Loeb –ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με τον Ogier στην Ε.Δ.– με ένα M-Sport Ford Puma να βρίσκεται στην πέμπτη. Το Takamoto Katsuta της Toyota συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα μόλις ένα δέκατο πιο κάτω.

Ο ηγέτης του πρωταθλήματος Kalle Rovanperä δυστυχώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 11η θέση μετά από ένα καταστροφικό ξεκίνημα. Ο 21χρονος πήρε πολύ ανοιχτά την πρώτη αριστερή στροφή και σχεδόν έχασε τον έλεγχο του GR Yaris του. Το «έσωσε» και μπόρεσε να συνεχίσει, αλλά η αστοχία αυτή προκάλεσε κλατάρισμα στο δεξιό πίσω τροχό, κάτι το οποίο του κόστισε 11,6 δευτερόλεπτα.

«Ήμουν λίγο στο όριο στο φρενάρισμα», εξήγησε. «Δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερο, αλλά είχαμε ένα κλατάρισμα. Είναι πραγματικά κρίμα, αλλά είναι μεγάλος ο αγώνας και θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στις ημέρες που έρχονται».

Το εναρκτήριο σκέλος της Παρασκευής εκτείνεται στη βόρεια και νότια πλευρά της λίμνης Naivasha. Περιλαμβάνει τις Ε.Δ. Loldia (19,17km) και Geothermal (11,68km) –μία ολοκαίνουργια Ε.Δ. που ανεβαίνει πάνω από απόκρημνους λόφους με βράχους –καθώς και την Kedong (31,25km), η οποία είναι η μεγαλύτερη Ε.Δ. του ράλι.


*Φωτό: WRC Teams