Αυτοκινηση

Νέο Opel Grandland: Σπορ κομψότητα και καινοτόμες τεχνολογίες

Οι καθοριστικές σχεδιαστικές αναβαθμίσεις και η νέα τεχνολογία infotainment

Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 827
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέο Opel Grandland: Το ανανεωμένο μοντέλο της εταιρείας είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά ως ένα ελκυστικό οικογενειακό SUV.

Tο Opel Grandland κυκλοφόρησε το 2017 και έκτοτε έχει πουλήσει 300.000 μονάδες σε όλη την Ευρώπη. Τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, με την Opel να αποτελεί μέρος του πολυεθνικού κολοσσού Stellantis, για το Grandland αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για ανανέωση, οπότε, πλην άλλων, πλέον δεν έχει το πρόθεμα «X» και θα διατίθεται με την ίδια σειρά κινητήρων με πριν. Και τι έχει αλλάξει, θα αναρωτηθεί κάποιος. Τι νέο συναντάμε στο ανανεωμένο Opel Grandland; Περιγραφικά αναφέρουμε την τολμηρή σχεδίαση μιας και υιοθετεί το Opel Vizor, το νέο «πρόσωπο» της μάρκας, το πλήρως ψηφιακό ταμπλό Opel Pure Panel με μεγάλες οθόνες, ανέσεις, ποικιλία κινητήρων με plug-in hybrid συστήματα και κινητήρες diesel και βενζίνης, ηλεκτρική τετρακίνηση και καινοτόμα συστήματα υποστήριξης οδηγού, αλλά και υψηλή τεχνολογία.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα παρατηρήσετε εξωτερικά στο Grandland είναι, φυσικά, η νέα μάσκα. Έχει το πρόσωπο «Vizor» με μαύρο πάνελ, που έχει ήδη δει στα μικρότερα crossover Mokka και Crossland, με λεπτά φώτα LED στα εξωτερικά άκρα. Είναι μια προσεγμένη εμφάνιση και πολύ πιο διακριτικό από το παλαιότερο «πρόσωπο» του Grandland, ενώ υπήρξαν επίσης κάποιες μικρές αλλαγές στο στιλ στο πίσω μέρος.

Στο νέο εσωτερικό ξεχωρίζουμε τα βραβευμένα εργονομικά καθίσματα –πιστοποιημένα από τη γερμανική ιατρική επιτροπή «Εκστρατεία για Υγιέστερη Σπονδυλική Στήλη»–, ενώ το ταμπλό έχει επανασχεδιαστεί από την αρχή. Διαθέτει το ενιαίο ψηφιακό πιλοτήριο «Pure Panel» της Opel, το οποίο αποτελείται από δύο οθόνες έως 10’’ στο κέντρο και μια οθόνη έως 12’’ μπροστά από τον οδηγό, το ψηφιακό cockpit δηλαδή.
Η καμπίνα κρίνεται ιδιαίτερα άνετη για μακρινά ταξίδια, ενώ οι τιμές των χώρων του πορτμπαγκάζ κινούνται από 514 λίτρα σε βασικά μοντέλα βενζίνης και diesel, μέχρι τα 390 λίτρα για τις υβριδικές εκδόσεις.

Στον τεχνολογικό τομέα θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε έναν τομέα που η Opel πρωταγωνιστεί χρόνια τώρα και πρωτοπορεί. Στο σύστημα φωτισμού adaptiveIntelli Lux LED PixelLight. Τα 168 στοιχεία LED που ενσωματώνονται στα πλαϊνά τμήματα του νέου προσώπου της μάρκας Opel Vizor πετυχαίνουν μια ομαλή προσαρμογή της δέσμης, ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες και το περιβάλλον, χωρίς να ενοχλούν τους άλλους οδηγούς. Μια ακόμα τεχνολογία που αυξάνει περαιτέρω την ασφάλεια όλων των χρηστών του δρόμου κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης είναι το Night Vision, το οποίο κάνει το ντεμπούτο του στο νέο Grandland. Η κάμερα υπερύθρων του συστήματος ανιχνεύει ανθρώπους και ζώα σε απόσταση έως 100 μέτρων μπροστά από το αυτοκίνητο, με βάση τη διαφορά θερμοκρασίας από το περιβάλλον.

Στον δρόμο

Στα κινητήρια σύνολα το Grandland χρησιμοποιεί έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.2 λίτρων άμεσου ψεκασμού απόδοσης 130 ίππων, που συνδυάζεται με χειροκίνητο εξατάχυτο κιβώτιο ή αυτόματο 8 σχέσεων. Η έκδοση diesel«φοράει» τον κινητήρα 1.5 λίτρων των 130 ίππων με το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων. Όσοι προτιμούν αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και άφθονη ισχύ μπορούν να επιλέξουν μία από τις δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις. Αυτή με τον κινητήρα βενζίνης 1.6 Direct Injection με ηλεκτρική ισχύ 110 ίππων από μπαταρία 13,2 kwh που, ανάλογα με την επιλογή του συστήματος μετάδοσης κίνησης, μπορείτε να απολαύσετε ιπποδύναμη συνδυαστικής ισχύος 225 ίππων με ροπή 360Νm για εκδόσεις με κίνηση στους εμπρός τροχούς και συνδυαστική ισχύ300 ίππους με ροπή 520Νm για τις τετρακίνητες εκδόσεις. Αμφότερα τα υβριδικά σύνολα διατίθεται με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων και μπορούν να κινηθούν με πλήρη φόρτιση αμιγώς ηλεκτρικά έως και 65 χλμ.

Τιμές

Το ανανεωμένο Grandland διατίθεται στην ελληνική αγορά με τιμές που ξεκινούν από τις 28.400 ευρώ για την entry έκδοση 1.2lt Turbo, 130 hp, και από τις 48.350 ευρώ για την Plug-In Hybrid 224 hp 1.6lt Direct Injection Turbo FWD.