Αυτοκινηση

Νέο Suzuki Swift Hybrid: Γιατί αποτελεί ιδανικό υβριδικό μοντέλο

To δοκιμάσαμε μέσα στην πόλη της Αθήνας και σας το παρουσιάζουμε

Θωμάς K. Ευθυμίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαθαίνουμε γιατί το νέο Suzuki Swift Hybrid αποτελεί ένα ιδανικό υβριδικό μοντέλο για την πόλη και όχι μόνο

Τι είναι
Το τρίτης γενιάς supermini της Suzuki που ανανεώνει το αισθητικό του στιλ. Οι αναβαθμίσεις του μοντέλου συνοψίζονται σε εξωτερικές αλλαγές που προσδίδουν έντονα σπορ χαρακτήρα, αναβαθμισμένο κινητήρα που προσφέρει σημαντική οικονομία καυσίμου και επιπλέον συστήματα ασφαλείας που καθιστούν το ανανεωμένο Suzuki Swift Hybrid μία καθ’ όλα ενδιαφέρουσα επιλογή.

Σύμφωνα με την ιαπωνική μάρκα, το Swift αποτελεί μία ενδιαφέρουσα επιλογή των οδηγών σε όλο τον κόσμο που αναζητούν ένα eco friendly, κομψό και fun to drive hatchback. Διαθέτει ένα σημαντικά ελαφρύ αμάξωμα, εισάγοντας προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας, ενώ θα κατασκευάζεται στην Ιαπωνία.

Δοκιμάζουμε την υβριδική έκδοση μέσα στην πόλη της Αθήνας και σας το παρουσιάζουμε:

Το σύστημα Suzuki Hybrid
Το υβριδικό σύστημα που έχει εξελίξει η Suzuki το συναντάμε ήδη στο Ignis και το Swift. Πρόκειται για συνδυασμό ενσωματωμένης ηλεκτρογεννήτριας (ISG) και μπαταρίας ιόντων λιθίου υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που λειτουργεί παράλληλα με τον κινητήρα, υποστηρίζοντάς τον ταυτόχρονα.

Το υβριδικό σύστημα Suzuki Hybrid ανακτά ενέργεια από το φρενάρισμα, τη συγκεντρώνει σε μια μικρή μπαταρία που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού και «βοηθά» τον κινητήρα στις επιταχύνσεις ενώ εκτελεί χρέη δυναμό και ηλεκτροκινητήρα. Επιπλέον η νέα τεχνολογία πετυχαίνει εξοικονόμηση χώρου και βέλτιστη κατανομή βάρους.

Και όλα αυτά χωρίς περιορισμούς, καθώς δεν θα χρειαστεί ποτέ να φορτίσετε το αυτοκίνητο σας, το οποίο θα επαναφορτίζεται κατά την επιβράδυνση, κάτι που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα και από το ποιος είναι ο προορισμός, η μπαταρία θα επαναφορτίζεται.

Σχεδιασμός
Αξίζει να αναφέρουμε ότι για χρόνια η Suzuki τολμάει και ακολουθεί τον δικό της ξεχωριστό δρόμο, ιδιαίτερα στον τομέα της αισθητικής, επιλέγοντας ξεχωριστή σχεδιαστική ταυτότητα για το κάθε μοντέλο της, με χαρακτηριστικές πινελιές που παραπέμπουν σε ιστορικά της αυτοκίνητα! Έτσι το νέο Swift είναι προσαρμοσμένο στην εποχή του αισθητικά, όσο και τεχνολογικά.

Εξωτερικά έχουμε μεγάλη εξάγωνη μάσκα, οι πίσω χειρολαβές των θυρών είναι «κρυμμένες» δίπλα στα παράθυρα, η οροφή μοιάζει να μην ενώνεται με τις πίσω κολόνες μέσα από την σχεδιαστική επιλογή, ενώ όταν το κοιτάς από το πλάι, διακρίνεις εύκολα τους «ώμους» των πίσω φτερών να ξεχωρίζουν.

Το νέο Swift facelift έρχεται ακόμα πιο ανανεωμένο με επιπλέον επιλογές χρωμάτων. Στην πλούσια παλέτα επιλογών των επτά χρωμάτων του αμαξώματος του προστίθενται τέσσερις επιπλέον μοντέρνες διχρωμίες.

Εσωτερικά το ταμπλό είναι σύγχρονο με ψηφιακές οθόνες τόσο στο καντράν των 4,2’’ όσο και στο κέντρο του ταμπλό με την αντίστοιχη αφής 7’’, με κλίση προς τον οδηγό.

Η εργονομική καμπίνα φροντίζει για την άνεση των επιβατών ενώ οι χώροι είναι πολύ καλοί για τους επιβάτες, όπως και το χωρητικότητας 265 λίτρων πορτμπαγκάζ, τιμή που όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα φθάνει τα 579 λίτρα.

Διατίθεται με 7 χρώματα αμαξώματος αλλά και 4 δυνατότητες διχρωμίας.

Τεχνολογία

Ο εξοπλισμός της βασικής έκδοσης του νέου Swift περιλαμβάνει air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέπτες, αυτόματη λειτουργία φώτων, ηχοσύστημα, φώτα ημέρας LED, δερμάτινη επένδυση τιμονιού και κάθισμα οδηγού ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος.

Παράλληλα, μία σειρά από προηγμένα συστήματα ασφάλειας παρέχονται με το Swift, τα οποία αλλάζουν την υπόθεση της ουσιαστικής υποστήριξης οδηγού και επιβατών, σε δραστικό βαθμό.

Τα εξελιγμένα αυτά συστήματα ασφαλείας κάτω από το πλέγμα Suzuki Safety Support, συμβάλλουν στην πρόληψη απρόοπτων και δυσάρεστων καταστάσεων, ενώ με τις λειτουργίες τους κάνουν την οδήγηση ευκολότερη και ασφαλέστερη.

Ξεχωρίζουμε μεταξύ άλλων τα Dual Sensor Brake Support (DSBS), για πιο ασφαλή οδήγηση με σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας και σύστημα Προειδοποίησης Εκτροπής Αυτοκινήτου, τους 6 αερόσακους, το Σύστημα Hill Hold ενώ επιπλέον το ανανεωμένο Swift διαθέτει νέα συστήματα ασφαλείας όπως: Σύστημα Αναγνώρισης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitor), Σύστημα Υποβοήθησης Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert) και Σύστημα Αναγνώρισης σημάτων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition).

Κινητήρια σύνολα
Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν το Swift 1.2 Hybrid GLX που κινούσε ο ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας 1.2 λίτρων Dualjet των 83 ίππων με το 5-άρι χειροκίνητο κιβώτιο, ο οποίος μπορεί να συνδυαστεί και με το υβριδικό σύστημα Suzuki Hybrid, αλλά και με την τετρακίνηση της Suzuki Allgrip και το αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων CVT.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε και τον 1.000-άρη turbo βενζινοκινητήρα Boosterjet, απόδοσης 112 ίππων που μπορεί επίσης να συνδυαστεί με το υβριδικό σύστημα, αλλά και με κλασικό αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το σύστημα Hybrid αποτελεί βασικό εξοπλισμό στις εκδόσεις 1.2 Hybrid GLX και 1.0 Hybrid GLX 112PS.

Επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 13,1’’, σημειώνει τελική ταχύτητα 180 χλμ/ώρα, ο μικτός εργοστασιακός κύκλος σε κατανάλωση ορίζεται στα 3,9 λίτρα/100 χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι 88 γρ/χλμ (NEDC)

Το ελαφρύ αμάξωμα (στην υβριδική έκδοση του μοντέλου φθάνει τα 911 κιλά), συνεπικουρούμενο από την εξαιρετική ρύθμιση των αναρτήσεων προσφέρει κορυφαία ποιότητα κύλισης με κρατήματα και συμπεριφορά που δεν θα προβληματίσουν κανέναν από τους χρήστες του.

Κοστίζει 
Η τιμή του Suzuki Swift 1.2 GL Hybrid 83HP 2WD αρχίζει από τα 13.350 ευρώ.

Info
Πληροφορίες για το Suzuki Swift Hybrid εδώ