Αυτοκινηση

Γιατί η νέα Skoda Octavia Grand Coupe θα γίνει πάλι bestseller

Η καλύτερη Octavia όλων των εποχών, ακόμα πιο ευρύχωρη, πρακτική και ακόμη πιο ασφαλής

Θωμάς K. Ευθυμίου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Skoda Octavia Grand Coupe: Η ολοκαίνουργια Octavia, είναι συναρπαστικό κουπέ με μοντέρνο design και καινοτόμες τεχνολογίες.

Τι είναι

>Η ολοκαίνουργια Octavia Grand Coupe, είναι συναρπαστικό κουπέ με μοντέρνο design και καινοτόμες τεχνολογίες είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη με head-up display, τεχνολογία αλλαγής ταχυτήτων shift-by-wire και εργονομικά καθίσματα Ergo

> Μεγάλη επιλογή από plug-in υβριδικά και ήπια υβριδικά (mildhybrid) κινητήρια συστήματα, κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου και φυσικού αερίου

> Με μεγαλύτερες εξωτερικές και εσωτερικές διαστάσεις

> Με νέο εσωτερικό design με hi-tech στοιχεία, κορυφαίους χώρους και premium αύρα

Γνωριμία

> Για την Skoda, το Octavia ως bestseller έχει τεράστια σημασία. Γι 'αυτό και αναδιαμόρφωσε πλήρως το μοντέλο, με αποτέλεσμα σύμφωνα με την τσέχικη εταιρεία να είναι η καλύτερη Octavia όλων των εποχών, όντας ακόμα πιο ευρύχωρη, πρακτική και ακόμη πιο ασφαλής από ποτέ άλλοτε.

> Αποκαλύπτοντας την τελευταία γενιά της εγκαίρως για την 60η επέτειό της, η Skoda έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Η Octavia συνέβαλε σημαντικά στη θετική ανάπτυξη της εταιρείας και της μάρκας τις τελευταίες έξι δεκαετίες, συνεπώς η νέα γενιά θα παίξει το ρόλο της στη διατήρηση αυτής της θετικής εξέλιξης διαχρονικά.
> Οι βενζινοκινητήρες έχουν βελτιωθεί περαιτέρω και ορισμένοι από αυτούς έχουν εξοπλιστεί με ήπια υβριδική τεχνολογία. Η Octavia iVplug-in-hybrid είναι μια ακόμη πρεμιέρα για το μοντέλο ενώ υπάρχει και έκδοση που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο (CNG), η Octavia G-TEC.

Design

> Χάρη στη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Skoda, η νέα φιλοσοφία εσωτερικού συνδυάζει μεγάλους  χώρους και εξαιρετική λειτουργικότητα με υλικά υψηλής ποιότητας και έξυπνες λεπτομέρειες.

> Εξωτερικά, η Octavia Grand Coupe παρά τις μεγάλες της διαστάσεις δείχνει πολύ αρμονική και δυναμική, ενώ παράλληλα, το κουπέ σχήμα εξασφαλίζει άριστη αεροδυναμική.

> Η νέα octavia είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με μήκος 4.689 mm, η Grand Coupe είναι 19 mm ενώ η Sports wagon 22 mm μεγαλύτερη από το προηγούμενο μοντέλο τρίτης γενιάς. Το πλάτος έχει αυξηθεί κατά 15 mm. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ της Sportswagon, το μεγαλύτερο στην κατηγορία, έχει αυξηθεί κατά 30 λίτρα, φτάνοντας στα 640. Η GrandCoupe έχει χωρητικότητα 600 λίτρα - 10 περισσότερα από την προηγούμενη γενιά.

> Στο ολοκαίνουργιο εσωτερικό, η νέα Octavia διαθέτει νέο τιμόνι με δύο ακτίνες, προαιρετικά θερμαινόμενο. Αν παραγγελθεί ως πολυλειτουργικό, διαθέτει νέα κουμπιά ελέγχου και κυλιόμενους διακόπτες που επιτρέπουν το χειρισμό συνολικά 14 διαφορετικών λειτουργιών, με τον οδηγό να έχει πάντα τα χέρια του στο τιμόνι.

> Ο επανασχεδιασμένος πίνακας οργάνων είναι αρθρωτός και υλοποιείται σε διαφορετικά επίπεδα, με μία μεγάλη, ελεύθερη κεντρική οθόνη. Η κεντρική κονσόλα είναι κομψή, διακοσμημένη με λεπτομέρειες χρωμίου – χρώμιο διακοσμεί τις πόρτες εσωτερικά όπως και τις χειρολαβές.

>Νέα και μαλακά υλικά προσδίδουν στο εσωτερικό μία premium αύρα. Ο νέος περιβαλλοντικός -  ambient - φωτισμός LED φωτίζει έμμεσα τις μπροστινές πόρτες, το ταμπλό και τα πόδια. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει έως και 30 χρώματα RGB και μπορεί ακόμη να αντιστοιχίσει στο ταμπλό και τις μπροστινές πόρτες ένα διαφορετικό χρώμα από αυτό στο χώρο των ποδιών. Επιπλέον, διαθέσιμα υπάρχουν συντονισμένα σενάρια φωτισμού.

Χώροι

>Το μεγάλο μεταξόνιο των 2.686 mm και το αυξημένο πλάτος αποτέλεσαν εξαιρετική βάση για άπλετους χώρους και η νέα Octavia εντυπωσιάζει με το γενναιόδωρο εσωτερικό της, με τους πίσω επιβάτες να έχουν ακόμα περισσότερο χώρο για τα γόνατά τους.

> Τα 600 λίτρα του χώρου αποσκευών της Grand Coupe είναι ένα άκρως εντυπωσιακό νούμερο.

Tech

>Εκτός από την ανεξάρτητη, κεντρική οθόνη αφής και τα νέα, ακόμα υψηλότερης ποιότητας υλικά, η Octavia είναι το πρώτο μοντέλο της Skoda που διαθέτει ένα νέο πολυεπίπεδο ταμπλό και ένα νέο πολυλειτουργικό τιμόνι με δύο ακτίνες. Συνολικά 14 διαφορετικές λειτουργίες– συμπεριλαμβανομένου του Travel Assist - μπορούν να εκτελεστούν από το τιμόνι.

>Στα συστήματα infotainment, η νέα Octavia έχει εξοπλιστεί με την πιο σύγχρονη έκδοση του αρθρωτού πίνακα ψυχαγωγίας και προσφέρει εξαιρετική συνδεσιμότητα. Υπάρχει επιλογή από τέσσερα διαφορετικά συστήματα infotainment τελευταίας γενιάς με οθόνες από 8,25 έως 10 ίντσες, ενώ το προηγμένο Virtual Cockpit διαθέτει οθόνη 10,25 ιντσών και είναι ακόμα φιλικότερος στο χρήστη. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει από τέσσερις διαφορετικές διατάξεις.

>Όσον αφορά στην άνεση και την ασφάλεια, η νέα Octavia διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά από οχήματα μεγαλύτερων κατηγοριών, με ένα ολόκληρο φάσμα νέων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης υποστηρίζουν τον οδηγό.

> Η νέα Octavia προσφέρει έως και πέντε θύρες USB-C. Δύο θύρες USB-C στην μπροστινή κεντρική κονσόλα για τη φόρτιση ή τη σύνδεση συσκευών πολυμέσων και USB sticks με το σύστημα infotainment είναι στάνταρ. Προαιρετικά, μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα δύο USB-C μόνο για φόρτιση, μαζί με μια πρίζα 230 V. Mία πέμπτη θύρα USB-C, για φόρτιση, μπορεί να τοποθετηθεί στην κονσόλα πάνω από τον καθρέφτη.

> Διαθέσιμο και phonebox για επαγωγική φόρτιση κινητών τηλεφώνων ενώ ένα υψηλής πιστότητας ηχοσύστημα της Canton εξασφαλίζει κορυφαία ακουστική εμπειρία για οδηγό και επιβάτες.

Κινητήρες

> Στα κινητήρια συστήματα, η τέταρτη γενιά της Octavia είναι πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον από ποτέ.

> Διαθέσιμες τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις σασί καθώς και το Dynamic Chassis Control, που επιτρέπει στον οδηγό να παραμετροποιεί στοιχεία του αυτοκίνητου όπως η ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης, επιλέγοντας οδηγικά προφίλ μέσω του Driving Mode Select. Διαθέσιμη επίσης και τετρακίνηση.

> Για πρώτη φορά, η σειρά περιλαμβάνει ένα plug‑in hybrid, την OctaviaiV, καθώς και την Octavia RS iV. Στην Octavia iV, ένας βενζινοκινητήρας 1.4 TSI και ένας ηλεκτροκινητήρας παρέχουν συνδυασμένη ισχύ 204 ίππων (150 kW). Με τη χωρητικότητα των 37 Ah που παρέχει ενέργεια 13 kWh, η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης επιτρέπει μια ηλεκτρική αυτονομία μέχρι 60 χλμ. στον κύκλο WLTP.

> Μερικοί από τους βενζινοκινητήρες, οι οποίοι έχουν βελτιστοποιηθεί περαιτέρω, είναι πλέον εξοπλισμένοι με πρωτοποριακή ήπια υβριδική τεχνολογία, ενώ οι πετρελαιοκινητήρες προέρχονται από την τελευταία γενιά EVO και εκπέμπουν μέχρι και 80% λιγότερα οξείδια αζώτου. Η ισχύς των κινητήρων κυμαίνεται από 110 έως 204 ίππους.

>Με τα 17,7 κιλά φυσικού αερίου (CNG) στις δεξαμενές της, η Octavia G-TEC έχει αυτονομία έως και 523 χιλιόμετρα με CNG.

> Οι εκδόσεις e-TEC που είναι εφοδιασμένες με έναν από τους τελευταίους βενζινοκινητήρες 1.0 TSI της γενιάς EVO ή 1.5 TSI διαθέτουν ήπια υβριδική τεχνολογία όταν είναι εξοπλισμένες με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DSG. Χρησιμοποιώντας μονάδα εκκίνησης με ιμάντα 48 Volt και μπαταρία ιόντων λιθίου 48 Volt, είναι δυνατή η ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση, η υποστήριξη του κινητήρα με την παροχή ηλεκτρικής ώθησης (boost) και ο ελεύθερος τροχασμός με τον κινητήρα εντελώς απενεργοποιημένο.

> Οι πετρελαιοκινητήρες 2.0 TDI EVO εφαρμόζουν μια νέα επεξεργασία καυσαερίων «διπλής δοσολογίας», όπου  η έγχυση του AdBlue γίνεται μπροστά από τους δύο καταλυτικούς μετατροπείς, οι οποίοι είναι διατεταγμένοι ο ένας μετά τον άλλο. Ο δυναμικός έλεγχος πλαισίου (dynamicchassiscontrol), συμπεριλαμβανομένου επιλογής στυλ οδήγησης (drivingmodeselect) ελεγχόμενου από περιστροφικό διακόπτη, που διατίθενται προαιρετικά, επιτρέπουν στον οδηγό να ρυθμίζει μεμονωμένες παραμέτρους όπως χαρακτηριστικά ανάρτησης, απόσβεσης και διεύθυνσης ή τη λειτουργία του DSG ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

> Επίσης είναι το πρώτο μοντέλο της Skoda με τεχνολογία shift-by-wire για την λειτουργία του DSG, η οποία μεταδίδει ηλεκτρονικά την επιλεγμένη από τον οδηγό ταχύτητα στο κιβώτιο. Στη θέση του γνωστού επιμήκους επιλογέα DSG, υπάρχει μια νέα μονάδα ελέγχου με μικρό μοχλό για τις επιλογές D/S, R και N καθώς και ένα κουμπί για τη λειτουργία στάθμευσης.

Simply Clever

> Και φυσικά, ως ένα γνήσιο μοντέλο Skoda, η νέα Octavia Grand Coupe έχει πολλά Simply Clever χαρακτηριστικά που προσφέρουν ακόμα περισσότερη άνεση και ευκολίες στην καθημερινότητα.

> Ανάμεσά τους πολλά νέα, όπως οι δύο θήκες αποθήκευσης smartphone στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων, το πακέτο Sleep, το οποίο κάνει το ντεμπούτο του στην Octavia ως επιλογή, με δύο άνετα, μεγαλύτερα προσκέφαλα για στήριξη στα πίσω καθίσματα, συνοδευόμενα από μια κουβέρτα.

> Επιπλέον, νέα ανασυρόμενα σκιάδια για τα πίσω παράθυρα, μια πολυλειτουργική θήκη αποθήκευσης - για ένα παλτό, για παράδειγμα - κάτω από το κάλυμμα πίσω πόρτας, ηλεκτρικές κλειδαριές ασφαλείας για τα παιδιά και πολλά άλλα.

Info

>Η παγκόσμια δημοσιογραφική παρουσίαση της νέας Octavia ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, τον προηγούμενο Μάρτιο. Η πολύ τιμητική για τη χώρα μας εκδήλωση, θα έδινε την ευκαιρία σε περισσότερους από χίλιους δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο να οδηγήσουν την τέταρτη γενιά του best-seller της Skoda στην Κρήτη.

>Όμως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η εκδήλωση αυτή –όπως και άλλες αντίστοιχες στην Ευρώπη– ματαιώθηκε, με τη Skoda Auto εντούτοις να έχει προλάβει να φωτογραφήσει τη νέα Octavia στην Κρήτη, αναδεικνύοντας τόσο το μοντέλο όσο και μερικές από τις ομορφιές του νησιού.

>H ολοκαίνουργια Octavia τιμήθηκε με το βραβείο σχεδιασμού Red Dot Award,  αφού εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή των περίπου 40 ειδικών από όλο τον κόσμο με το έντονο, εκφραστικό της στυλ, τα ανάγλυφα σχεδιαστικά μοτίβα και τις κομψές, δυναμικές αναλογίες της.

> Εξήντα χρόνια μετά την έναρξη της παραγωγής του Octavia το 1959, το μοντέλο επαναλανσαρίστηκε το 1996. Τώρα, η τέταρτης γενιάς Octavia αναμένεται να συνεχίσει να είναι η καρδιά της μάρκας. Με περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια μονάδες που παράχθηκαν, είναι το Skoda με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ποτέ και αποτελεί πραγματικό bestseller εδώ και πολλά χρόνια, τόσο στην πατρίδα της στην Τσεχία όσο και σε πολλές άλλες αγορές σε όλο τον κόσμο. Οι λόγοι για αυτό είναι προφανείς: διαθέτει μοντέρνο σχεδιασμό και σύγχρονη τεχνολογία, είναι αποτελεσματικό, εξαιρετικά πρακτικό και υψηλής ποιότητας. Προσφέρει εξαιρετικό χώρο και ανώτερη σχέση ποιότητας / τιμής. Η τελευταία αναμένεται προσεχώς.