Αυτοκινηση

Οδηγούμε το Mazda 3 1.8 116HP Diesel

Και ανακαλύπτουμε γιατί αποτελούσε ανέκαθεν τον καθρέφτη των τελευταίων μηχανολογικών εξελίξεων της εταιρείας

Θωμάς K. Ευθυμίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Mazda 3 1.8 116HP Diesel: Οδηγήσαμε το πρώτο μοντέλο της νέας γενιάς οχημάτων της ιαπωνικής εταιρίας

Τι είναι
Tο εντελώς νέο Mazda3 είναι το πρώτο μοντέλο της νέας γενιάς οχημάτων της Mazda που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής, πρόκειται για σημαντικό μοντέλο στη γκάμα της μάρκας, και αποτελεί τον καθρέφτη των τελευταίων μηχανολογικών εξελίξεων της εταιρείας, καθώς και της παραγωγής και υποστηρικτικών της διαδικασιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γνωριμία
Το ολοκαίνουργιο Mazda3 είναι σχεδιασμένο για να προκαλεί το αίσθημα της χαράς και της επιθυμίας στον οδηγό του, άσχετα με τις συνθήκες. Η εξελιγμένη σχεδιαστική έκφραση Kodo που υιοθετείται από το νέο Mazda3 είναι απαλλαγμένη από κάθε φλύαρο διακοσμητικό στοιχείο ώστε να εκφράζει το πνεύμα της ιαπωνικής αισθητικής.

Το σπορ, αισθησιακό και κομψό hatchback και το σοφιστικέ σεντάν αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές προσωπικότητες.

Η εκφραστική φιλοσοφία του «less is more» στο design της Mazda εκφράζεται απόλυτα στο σχεδιασμό των νέων φωτιστικών σωμάτων.

Το design των πλευρικών τμημάτων του αμαξώματος αποτελεί μεγάλο παράδειγμα της Ιαπωνικής καλλιτεχνίας. Το δυναμικό στιλ αλλάζει ανάλογα με τη γωνία που πέφτει το φως στο αμάξωμα, και διατηρεί ταυτόχρονα και μία συνεχή ρευστότητα στις γραμμές του.

Επίσης η χαμηλωμένη εμπρός πλευρά και το μικρό διάκενο ανάμεσα στα φτερά και τους τροχούς τονίζουν ακόμα περισσότερο τις τέλειες αναλογίες του νέου Mazda3.

Το ειδικό χρώμα Polymetal Grey είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για το hatchback.

Στο εσωτερικό, ο νέος σχεδιασμός του πίνακα οργάνων εκφράζει την απόλυτη συμμετρία, τη λειτουργικότητα και την άνεση, δίνοντας στον οδηγό την ευκαιρία για μία απολαυστική οδήγηση.

Τα νέα υλικά, σε διάστικτο μοτίβο που μοιάζει πολύ με δέρμα είναι φτιαγμένα με τεχνολογία χύτευσης δύο στρωμάτων που εκφράζει την ποιότητα και την κομψή σχεδίαση.

Tech

Αναβαθμισμένο ταμπλό και σχεδιασμός του καθίσματος εξασφαλίζουν φυσική και άνετη θέση οδήγησης για κάθε σωματότυπο.

Η οθόνη TFT των 7΄΄ και η οθόνη προβολής των πληροφοριών οδήγησης στο παρμπρίζ (Active Driving Display) μεγιστοποιούν το βαθμό ευκολίας ανάγνωσης και άμεσης αντίληψης του οδηγού.

Η μεγάλη κεντρική οθόνη των 8.8 ιντσών έχει τη δυνατότητα διπλής απεικόνισης, γεγονός που βελτιώνει τη λειτουργικότητά της.

Το εξελιγμένο σύστημα Mazda Connect διαθέτει καλύτερη λειτουργία αναγνώρισης φωνητικών εντολών και αναβαθμισμένο σύστημα πλοήγησης, καθώς και ψηφιακό βιβλίο οδηγιών χρήσης, για ευκολότερη πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες.

Μία νέα διάταξη στις θέσεις των ηχείων έχει τοποθετημένα τα woofers πλευρικά στο κοίλωμα των ποδιών, λύση που βελτιώνει θεαματικά την διασπορά του ήχου, ενώ το ηχοσύστημα των 12 ηχείων της Bose εξασφαλίζει μεγάλη ακουστική ποιότητα.

Το νέο Mazda3 εφοδιάζεται με κορυφαίας τεχνολογίας συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφαλείας, όπως το νέο σύστημα Driver Monitor System, που ελέγχει το επίπεδο κούρασης του οδηγού, το νέο Front Cross Traffic Alert (FCTA) παρέχει αυξημένη ασφάλεια στις διασταυρώσεις «T» και το νέο σύστημα Cruising & Traffic Support (CTS) βοηθά στο χειρισμό του γκαζιού, των φρενών και του τιμονιού.

Το σύστημα Intelligent Speed Assistance (ISA) αποτρέπει την ακούσια υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, και το καινούργιο σύστημα 360° View Monitor, προσφέρει περιφερειακή ορατότητα στο άμεσο εξωτερικό περιβάλλον του αυτοκινήτου.

Στον δρόμο

Το ολοκαίνουργιο Mazda3 είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που εφοδιάζεται με τον επαναστατικό κινητήρα της Mazda, τον Skyactiv-X engine, ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιεί τεχνολογία αυτανάφλεξης με συμπίεση.

Ο diesel κινητήρας 1.8 λίτρων Skyactiv-D των 116 ίππων του αυτοκινήτου της δοκιμής μας, επιτυγχάνει συνδυασμένη κατανάλωση κατά WLTP 4.8-5.7 l/100 km και εκπομπές CO2, 130-151 γρμ/χλμ και διαθέτει σύστημα καταλύτη κατακράτησης NSC (NOx Storage Catalyst).

Οι κινητήρες συνδυάζονται με χειροκίνητα 6 σχέσεων ή αυτόματα κιβώτια Skyactiv Drive 6 σχέσεων.

Το σύστημα G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) χρησιμοποιεί τα φρένα για να βελτιώσει την οδική συμπεριφορά και την πρόσφυση.

Η ανασχεδιασμένη γεωμετρία της ανάρτησης βοηθά στην πιο γραμμική μεταφορά των δυνάμεων από το δρόμο, ενώ οι ρυθμίσεις στο πεντάλ των φρένων έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη άνεση και τον καλύτερο έλεγχο της πέδησης.

Επεμβάσεις στα δομικά στοιχεία του αμαξώματος, έχουν θεαματικές βελτιώσεις στον περιορισμό του δείκτη NVH (θόρυβος, κραδασμού, τραχύτητα), και του θορύβου του δρόμου.

Tips

Από το λανσάρισμά του, έχουν πουληθεί πάνω από 6 εκατομμύρια μονάδες Mazda3 σε ολόκληρο τον κόσμο, και πάνω από 1 εκατομμύριο στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Η Mazda προσπαθεί να εδραιώσει μακροχρόνιους δεσμούς με τους πελάτες της, που να βασίζονται σε μία βαθιά συναισθηματική σχέση. Ένα αυτοκίνητο δεν είναι απλά το μέσο να σε μεταφέρει από το σημείο Α στο σημείο Β. Πρέπει να δημιουργεί μία μοναδική σχέση με τον οδηγό του, και να κάνει την επικοινωνία μεταξύ τους, κάτι εντελώς φυσικό και ενστικτώδες. Αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση εκφράζεται πλήρως μέσα από το ολοκαίνουργιο Mazda3.

Κοστίζει

Η τιμή εκκίνησης της βασικής έκδοσης Skyactiv-G122 Mazda mHybrid, του νέου Mazda 3 αρχίζει από 23.845 ευρώ, ενώ η πετρελαιοκίνητη έκδοση της δοκιμής μας Skyactiv-D116 αρχίζει από τα 27.037 ευρώ.

Info
Πληροφορίες για το νέο Mazda 3 εδώ