Αυτοκινηση

Νέο Jeep Compass

Το νέο Premium Compact SUV συνδυάζει την πολυτέλεια και την τεχνολογία με τη θρυλική εκτός δρόμου ικανότητα των Jeep

Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 636
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αναμένονταν από καιρό. Ήρθε για να διατρανώσει τη βαρύτητα της μάρκας μιας και το νέο Compass είναι ένα αυθεντικό Jeep άμεσα αναγνωρίσιμο, το οποίο ενσωματώνει δυναμικά όλα τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της ιστορικά εμβληματικής μάρκας. 

Είναι επίσης το compact SUV που συνδυάζει φιλική προς το χρήστη τεχνολογία, πληθώρα δυναμικών συστημάτων ασφαλείας και καινοτόμο design με τη θρυλική εκτός δρόμου ικανότητα των Jeep.

Το νέο Compass αντιπροσωπεύει μία προσθήκη-κλειδί στην γκάμα της Jeep και επιτρέπει στη μάρκα να ενδυναμώσει τη θέση της στην κατηγορία των Compact SUV, μία κατηγορία που είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% παγκοσμίως μέχρι το 2020, φτάνοντας τις 7,5 εκατομμύρια μονάδες. Για την ευρωπαϊκή αγορά, η κατηγορία των Compact SUV, που σήμερα αριθμεί 1,6 εκατ. μονάδες, αναμένεται να φτάσει τις 2 εκατ. μονάδες μέχρι το 2020. 

Το εσωτερικό του Compass προσφέρει υψηλής ποιότητας υλικά και τεχνολογικές λύσεις. Στην κεντρική κονσόλα, ο τραπεζοειδής κεντρικός πίνακας παραπέμπει στον ιστορικό σχεδιασμό της Jeep, έχει πολυτελή αίσθηση και φιλοξενεί τις οθόνες 5.0, 7.0 και 8.4 ιντσών του συστήματος UConnect, που αναβαθμίζουν την εμπειρία και την άνεση οδηγού και επιβατών στην επικοινωνία, τη διασκέδαση και τη δορυφορική πλοήγηση.

Παράλληλα, η αρχιτεκτονική «small wide» της FCA περιλαμβάνει πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση που σε συνδυασμό με το αποκλειστικό για την κατηγορία Σύστημα Επιλεκτικής Απόσβεσης (Frequency Selective Damping FSD) και το ακριβές τιμόνι με ηλεκτρική υποβοήθηση προσφέρουν στον οδηγό «απόλυτο» έλεγχο στο δρόμο. Σημειώνουμε ότι έχει ήδη αποσπάσει την ανώτατη διάκριση ασφάλειας 5 αστέρων από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP.

Σε επίπεδο κινητήρων, το νέο Jeep Compass θα πωλείται με δύο πετρελαιοκινητήρες και ένα βενζινοκινητήρα, προκειμένου να προσφέρει 8 διαφορετικούς συνδυασμούς κινητήρων και μετάδοσης σε 4 εκδόσεις: Sport, Longitude, Limited και την Trailhawk, που αποτελεί την ικανότερη πρόταση εκτός δρόμου. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κινητήρες βενζίνης (1.4 με 140 ή 170 ίππους) και τρεις κινητήρες πετρελαίου (1.6 με 120 ίππους και 2.0 με 140 ή 170 ίππους), που συνδυάζονται με χειροκίνητα κιβώτια 6 ταχυτήτων ή αυτόματο 9 ταχυτήτων, τετρακίνηση ή κίνηση εμπρός, ήτοι συνολικά μπορεί κάποιος να επιλέξει έξι συνδυασμούς μηχανικών συνόλων.

Η τετρακίνηση

Το νέο Jeep Compass έχει κορυφαίες επιδόσεις στις εκτός δρόμου διαδρομές στην κατηγορία του, μέσω δύο εξελιγμένων συστημάτων συνεχούς (Full Time 4X4) τετρακίνησης: το Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low (με 20:1 crawl ratio), κάθε ένα από τα οποία μπορεί να στείλει το 100% της διαθέσιμης ροπής στον τροχό που το χρειάζεται. Tο Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low περιλαμβάνουν και το σύστημα Jeep Selec-Terrain το οποίο προσφέρει 5 επιλογές κίνησης (Auto, Snow, Sand, Mud και Rock για τις εκδόσεις Trailhawk) για βέλτιστη απόδοση εκτός και εντός δρόμου σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα απεμπλοκής του πίσω άξονα και του 4Χ4 προκειμένου να προσφέρει στα τετρακίνητα μοντέλα μέγιστη οικονομία καυσίμου, αλλά και ακαριαία εμπλοκή του 4Χ4 όταν αυτό είναι απαραίτητο. 

Όλα τα μοντέλα Compass με τετρακίνηση εξοπλίζονται επίσης με λειτουργία «Lock» που κλειδώνει μόνιμα τη μετάδοση και μπορεί να επιλεγεί από τον περιστροφικό διακόπτη του Selec-Terrain για ακόμα καλύτερες επιδόσεις σε απαιτητικές συνθήκες off road κίνησης. 

Οικονομικά

Το νέο Jeep Compass θα προσφέρεται και με το πρωτοποριακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα 50-50, της Lancia-Jeep Hellas, που περιλαμβάνει 50 άτοκες δόσεις, ενώ βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις του επίσημου δικτύου της Lancia-Jeep Hellas με τις τιμές του να ξεκινούν από €25.900.