Αυτοκινηση

Renault Captur 1.5 dCi 90

Tο σουπερμίνι crossover της Renault που βασίζεται στο Clio

Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 586
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι είναι 

> Tο σουπερμίνι crossover της Renault που βασίζεται στο Clio

> Ένα εντυπωσιακά όμορφο κροσόβερ, με υπερυψωμένη θέση οδήγησης και συρόμενα πίσω καθίσματα.

Ξεχωρίζει για  

> Τον εξοπλισμό του, που είναι πλούσιος, και την ποιότητα κατασκευής

> Tους χώρους που αρκετοί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.

Silicon Valley

> Το ταμπλό είναι σύγχρονο και νεανικό και αποτελεί ευχάριστη παρέα για οδηγό και συνοδηγό τουλάχιστον που θα βρίσκονται απέναντί του σε καθημερινή ή σποραδική χρήση.

> Η έγχρωμη οθόνη αφής 7’’ πολλαπλών λειτουργιών είναι εύκολη στη χρήση της και το πιο σημαντικό είναι ότι εργονομικά έχει τοποθετηθεί στο κατάλληλο, από πλευράς πρακτικότητας, σημείο.

> Διατίθεται με υπολογιστή ταξιδίου και ηλεκτρικά παράθυρα παντού ενώ, ανάλογα με τις εκδόσεις (Expression, Dynamique Media Nav και Dynamique S Media Nav), συναντάμε πρόσθετα εμπρός φώτα ομίχλης, αυτόματα φώτα και αυτόματους υαλοκαθαριστήρες, κλιματισμό, αφαιρούμενα καλύμματα καθισμάτων, σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, Bluetooth, υποδοχή USB, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών κ.ά.

Safety First  

> Ο εξοπλισμός ασφάλειας χαρακτηρίζεται πλήρης. Το Renault Captur διατίθεται με έξι αερόσακους, ESP, υποβοήθηση φρεναρίσματος πανικού και υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα ως στάνταρ σε όλη τη σειρά.

Κινείται

> Το μοντέλο της δοκιμής μας κινούσε ο υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας 1.5 dCi με άμεσο ψεκασμό που αποδίδει 90 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και 220 Nm ροπής από τις 1.750 σ.α.λ.

> Θεωρείται και είναι ένας από τους πλέον οικονομικούς και αποδοτικούς πετρελαιοκινητήρες της αγοράς

> Επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 13,1’’ και σε επίπεδο τελικής ταχύτητας αγγίζει τα 170 χλμ/ώρα

> Συνδυάζεται με  χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων

> Η εργοστασιακή κατανάλωση ορίζεται στα 3,6 λτ/100χλμ ενώ η τιμή των ρύπων CO2 είναι 95 γρμ/χλμ

Στρίβει  

> Το Captur βασίζεται στο Renault Clio. Σχεδιαστικά παραπέμπει σε χάτσμπακ και το μεγαλύτερο ύψος του αμαξώματος από το έδαφος δεν δείχνει μόνο εικόνα crossover αλλά όντως μπορεί να κινηθεί με άνεση σε «μαλακές», εκτός δρόμου, διαδρομές. Στο δρόμο διακρίνεται για τη γαλλική του παραδοσιακή άνεση, αν και οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων είναι τόσο σκληρές ώστε να διαχειρίζονται με επιτυχία στις κλειστές στροφές τη μετακίνηση του αμαξώματος, ακόμα και με πλήρες φορτίο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειώσουμε την εξαιρετική ηχομόνωση, ακόμα και με υψηλές ταχύτητες σε εθνικές οδούς.

> Το ύψος από το έδαφος αγγίζει τα 20 εκ. και αποδεικνύεται ικανό για τις «εκτός δρόμου» διαδρομές.

Χωράει   

> Ο χώρος αποσκευών είναι ιδιαίτερα πρακτικός, προσφέροντας 455 λίτρα χωρητικότητας, αλλά και ένα μεταβλητό, σε ύψος, δάπεδο.

> H καινοτομία, που προσφέρει αφαιρούμενα καλύμματα καθισμάτων, κάνουν την οικογενειακή ζωή κάπως πιο εύκολη, ιδιαίτερα όταν τα μικρότερα σε ηλικία «στελέχη» της είναι κάπως ζωηρά.

Κοστίζει  

> Το μοντέλο Renault Captur 1.5 dCi 90 S&S Authentic από 16.680 ευρώ

Κάτι άλλο; 

> Το ενιαία συρόμενο πίσω κάθισμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο, τόσο για την άνετη φιλοξενία των πίσω επιβατών, όσο και για την αξιοποίηση του πορτμπαγκάζ, ανάλογα πάντα με τη χρήση.

> Οι πλάτες των καθισμάτων αναδιπλώνονται σε αναλογία 60/40 και δύο ενήλικες θα ταξιδέψουν σε κάθε περίπτωση πολύ άνετα.

Προβληματίζει  

>  Η απουσία τετρακίνητης έκδοσης


FAST LANE

Pirelli

Τα πήρε όλα η Pirelli στο European Rally Championship 2016, το οποίο ολοκληρώθηκε με το Ράλι Κύπρου και νικητής αναδείχθηκε ο Ρώσος Λούκιανουκ! Η Ιταλική φίρμα προμήθευσε με ελαστικά τα αυτοκίνητα όλων των συμμετοχών που εξασφάλισαν τους τίτλους που απονέμει η FIA για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι. Έτσι, έχουμε τους εξής τιτλούχους: FIA European Rally Championship: Kajetanowicz-Baran (Ford Fiesta R5), ERC Junior: Griebel (Opel Adam R2), ERC2: Chuchala (Subaru Impreza), ERC3: Ingram (Opel Adam R2), Ladies’ Championship: Munnings (Peugeot 208 R2).