Life

Greek heroes

Ζουν ανάμεσά μας

44321-127909.jpg
Γιώργος Μπάκας
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89283-179984.jpg

Σε μια χώρα που η ζωή μοιάζει με κόμικς, μόνο κόμικς υπερ-πρωταγωνιστές θα δώσουν την τελική λύση.

Captain Greece: Ο Captain Greece γεννήθηκε μέσα από ένα απόρρητο κυβερνητικό πείραμα που διεξήχθη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Λάρισας, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνικών αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Καθαρός στην ψυχή και βαφτισμένος Χριστιανός Ορθόδοξος, ο Captain Greece καλείται να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της εξυγίανσης της οικονομίας και της ανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Χρησιμοποιώντας τις υπερφυσικές δυνάμεις του και με τη βοήθεια του Χριστού, του Τσακ Νόρις και του Αρτέμη Σώρα, θα τρυπώσει μέσα στα γερμανικά θησαυροφυλάκια και θα απαλλοτριώσει αμύθητα ποσά, τα οποία θα μοιραστούν: α) στις ελληνικές τράπεζες για να αντιμετωπιστούν ζητήματα ρευστότητας, β) στην Εκκλησία για να αντιμετωπιστούν ζητήματα ρευστότητας και γ) στις τσέπες πολιτικών για να αντιμετωπιστούν ζητήματα ρευστότητας. Θα κάψει όλα τα βιβλία που φέρουν στους τίτλους λέξεις όπως «ανεργία», «οχτάωρο», «εργατικό δίκαιο», «ανθρωπιά», «αλληλεγγύη», «αξιοπρέπεια», θα καθιερώσει το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή πολιτικής επικοινωνίας, βασισμένη στο ιδεολογικό μοντάζ του Αϊζενστάιν. Αφού μηδενίσει το ΑΕΠ και αναστήσει τη μεσοαστική τάξη, θα φέρει πίσω τη δραχμή και θα την καταστήσει το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου, ανοίγοντας το φρέαρ της αβύσσου για τα μέλη του G10, τα οποία και θα γίνουν προτεκτοράτα της Ελλάδας. Σε δεύτερη φάση θα επαναφέρει τον θεσμό των ΕΣΑ προς συμμόρφωση των αντιδρώντων στα νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης και θα επιβάλει βραχιολάκια ακουστικής παρακολούθησης στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Όταν τελειώσει με το ζήτημα της κρίσης, ο Captain Greece θα ψάξει να βρει το κουφάρι του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να το τοποθετήσει κρυφά στον τύμβο της Αμφίπολης και έπειτα θα μας επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, την Αφροδίτη της Μήλου και την Τζένιφερ Άνιστον. Τον Άνθιμο Ανανιάδη θα τον αφήσει μέχρι να πάρει Όσκαρ. Χάρη στην υπερφυσική δύναμη της πειθούς, ο Captain Greece θα πείσει τον ελληνικό λαό πως η Λίτσα Λαγκάρντ ήταν κομμώτρια και πως τα ονόματα που βρέθηκαν στην ατζέντα ήταν τακτικοί πελάτες της. Κάπως έτσι θα αθωωθούν οι αγωνιστές του κινήματος κατά της διαφάνειας και θα συνεχίσουν να πλουτίζουν απρόσκοπτα εις βάρος μας. Μετά την εκτέλεση της αποστολής του, ο Captain Greece θα ανακαλύψει ότι δούλευε για λογαριασμό των κακών, γεγονός που θα οδηγήσει αυτομάτως στην προγραμματισμένη αυτοκαταστροφή του.

image


The Timoros: Απηυδισμένος από την ξεροκεφαλιά του Νεοέλληνα και την επιμονή του να συμπεριφέρεται λες και του ανήκει ο χώρος, ο χρόνος και οι 17 διαστάσεις του «Interstellar», ο Timoros αποφάσισε ένα πρωί να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Αμόλυντος από τον ιό του σταρχιδισμού που μαστίζει τη χώρα, φοράει τη στολή του εκδικητή και αναλαμβάνει δράση μόλις πέσει στην οξυμένη του αντίληψη κάποιο ηθικό ή νομικό παράπτωμα. Πέταξες κάτω στον δρόμο σκουπίδι; Θα σε αναγκάσει να παρακολουθήσεις διάλεξη του Γιώργου Παπανδρέου και μετά θα σου ζητήσει να βγάλεις συμπεράσματα και να τα αιτιολογήσεις. Πέρασες με κόκκινο ή οδήγησες μεθυσμένος; Θα σε αναγκάσει να δεις τον «Κυνόδοντα» 8 φορές και να ακούσεις αναλύσεις όλων των αγώνων του Μουντιάλ από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Έκλεψες ουρά σε δημόσια υπηρεσία ή κάπνισες μέσα σε ασανσέρ; Θα σε αναγκάσει να ακούσεις τον Θοδωρή Αθερίδη να αμπελοφιλοσοφεί επί 8 ώρες για τη ζωή, την πολιτική και τον έρωτα. Υπονόμευσες συνάδελφο ή καπηλεύτηκες τη δουλειά κάποιου άλλου; Θα σε αναγκάσει να χορέψεις όλο το ρεπερτόριο του Μητσιά (75 δίσκοι) μπροστά στον Σπύρο Παπαδόπουλο και μετά να περάσεις κλωστή σε βελόνα με τη δύναμη της σκέψης. Πάρκαρες σε διάβαση ή πάνω σε πεζοδρόμιο; Θα σε αναγκάσει να ακούς τις σάχλες του Σεφερλή για δύο μερόνυχτα και μετά να κάνεις σεξ μαζί του για να το ανεβάσει στο Porntube. Φέρθηκες ρατσιστικά σε μετανάστη; Θα σου χτυπήσει τατουάζ μια σβάστικα στο μέτωπο και θα σε πετάξει σε στέκι του Black Bloc. Συμπεριφέρθηκες σεξιστικά; Θα σε αναγκάσει να κάνεις τρίμηνη κρουαζιέρα παρέα με τη Σοφία Τσίπα, τη Μιμή Ντενίση και τον Μάκη Πουνέντη. Ψήφισες βουλευτή επειδή έχει ωραία μάτια, ωραίο κώλο, επειδή κλωτσάει καλά το τόπι ή είναι καλός ηθοποιός; Θα σε βάλει να βρεις τι πόστο δεν έχει καταλάβει ακόμη ο Δημήτρης Σταρόβας στην ελληνική τηλεόραση και να ανακαλύψεις ποια είναι η Queer που περιφέρεται παριστάνοντας τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη; Η final mission του Timoros περιλαμβάνει δέσιμο όλων των διεφθαρμένων πολιτικών σε καρέκλες και εξαναγκαστική παρακολούθηση τηλεοπτικών spot της Diamant Α.Ε. εφ’ όρου ζωής.

image


Mista Fantastic: Μια φορά και τον κακό της τον καιρό, ήταν μια κακομαθημένη πριγκίπισσα που μαράζωνε από την αγαμία. Βυθισμένη στον λήθαργο της ονειροφαντασίας της, η Ωραία Κοιμισμένη περίμενε μάταια τον ιππότη με το λευκό άλογο και τη γυαλιστερή πανοπλία. Ο ιππότης έγινε πότης και, όπως συμβαίνει στην αληθινή ζωή, παντρεύτηκε τελικά το άλογο και η Βασούλα έμεινε στο ράφι. ΟΚ, είναι προκλητικό ένα άλογο να μπαίνει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, αλλά και να φιλάς βατράχια δεν σε κάνει λιγότερο ανώμαλο, έτσι; Τέσπα. Μπορεί ο ιππότης της Disney να μην επισκέφτηκε ποτέ τη Βασούλα, αλλά ο ιππότης της Marvel ήρθε να επανορθώσει προσφέροντας απλόχερα την αγάπη του στην ελληνίδα πριγκίπισσα. Εγκαταλείποντας μια καριέρα γεμάτη μάχες και συγκρούσεις με αμείλικτούς Supervillains, ο Mista Fantastic προσγειώθηκε στον πύργο της και την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Ενσαρκώνοντας το πρότυπο του ιδανικού άντρα, ο MF διαθέτει τα χαρακτηριστικά του Ράιαν Γκόσλινγκ, τη γοητεία του Τζορτζ Κλούνεϊ, το χιούμορ του Γούντι Άλεν, την τεστοστερόνη του Ζαγοράκη, τα λεφτά του Γουόρεν Μπάφερ και τη ρομαντική προσωπικότητα ηδυπαθούς δανδή της Μπελ Επόκ. Είναι πιστός, τρυφερός, έξυπνος και κομψός, εξωστρεφής, σοβαρός και δυναμικός, γενναιόδωρος, τζέντλεμαν και δεν κλάνει. Είναι συντηρητικός ή προοδευτικός εκεί που πρέπει, προσφέρει αποκλειστικότητα, αγάπη και αφοσίωση και δεν κάνει μπιλίτσες τα κουκούδια του. Ο Mista Fantastic κάνει φασίνα, θυσίες και συμβιβασμούς, μαγειρεύει σαν τον Σκαρμούτσο, λατρεύει το shopping και τις ατέλειές της και δεν ουρεί ποτέ στο καπάκι της λεκάνης. Της επιτρέπει να έχει επικοινωνία με τους πρώην της, κολακεύει τη μαγειρική της και τον τρόπο που παρκάρει, μισεί το ποδόσφαιρο και αγνοεί την έννοια του οφσάιντ. Τρελαίνεται να βλέπει επαναλήψεις του «Sex & The City» και μπορεί να ακούει τις αρλούμπες της με την προσήλωση που άκουγε ο Τσίπρας τον Σλάβοϊ Ζίζεκ. Είναι παρθένος με τρομερή εμπειρία στο σεξ, βρίσκει αδιάφορο το πορνό και το λεσβιακό σεξ, του αρέσουν τα μικρά στήθη και, όταν είναι μακριά της, αυνανίζεται με φωτογραφίες της. Λατρεύει τα παχάκια και την κυτταρίτιδά της, τη βρίσκει αδιανόητα ερωτική, της κάνει χαλαρωτικό μασάζ όταν επιστρέφει από τη δουλειά και μετά το σεξ της εξομολογείται για πολλοστή φορά την αγάπη του. Όταν η Βασούλα συνειδητοποιήσει πόσο τέλειος είναι ο Mista Fantastic, τον μετακομίζει στη friendzone και βρίσκει ένα άλογο να παντρευτεί.

image


Super Gomena: Αν αναλογιστείς πως ο νοητικά καθυστερημένος Τζορτζ Μπους έγινε πλανητάρχης, πως ο Ρόμπερτ Χάμιλτον κέρδισε δύο φορές μέσα σε τρεις μήνες το λαχείο των 1.000.000 δολαρίων και πως η γη συνεχίζει να γυρίζει με τόση τρέλα που υπάρχει εκεί έξω, δεν είναι απίθανο η Super Gomena να μπει μια μέρα στη ζωή σου και να σε κάνει τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου. Πλασμένη από την ισχυρή μεταφυσική δύναμη των οικουμενικών εξιδανικεύσεων και συλλογικών φαντασιώσεων των ανδρών, η Super Gomena διαθέτει το μυαλό της Ναόμι Κλάιν, τα μάτια της Μέγκαν Φοξ, τα χείλη της Αντζελίνα Τζολί, τα πόδια της Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, τον πισινό της Τζένιφερ Λόπεζ, το στήθος της Σκάρλετ Γιόχανσον, το στήθος της Κριστίνα Χέντρικς, το στήθος της Σάλμα Χάγιεκ, το στήθος της Κέιτ Άπτον, το στήθος της Κέλι Μπρουκ και το στήθος της Μόνικα Μπελούτσι. Είναι ανεξάρτητη, ερωτική και κοκέτα, παιχνιδιάρα, φλογερή και φιλήδονη, γλυκιά, τρυφερή και στοργική, εξωστρεφής, καλοσυνάτη και γενναιόδωρη. Είναι η μαμά σου χωρίς την αιματολογική συγγένεια, καλοπροαίρετη, μετρημένη και πάνω απ’ όλα υποτακτική, όπως τη θέλει ο Θεός: «Η γυναίκα υποτάσσεται στον άνδρα, όπως η Εκκλησία στον Χριστό, καθώς ο άνδρας είναι η κεφαλή της γυναίκας, όπως και ο Χριστός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας» (Επιστολή Απόστολου Παύλου Προς Εφεσίους Ε΄22 – 24). Η Super Gomena λατρεύει τα comics, τα anime, τα sci-fi films, είναι φανατική gamer, γουστάρει ποδόσφαιρο, διαθέτει mute button και δεκάδες προγράμματα λειτουργίας ώστε να λέει αυτό που θες να ακούσεις ανά πάσα στιγμή: «Θες να κατεβούμε κέντρο να ψωνίσω ρούχα κι εσύ να κοιτάς κώλους;», «Εκείνη η πανέμορφη φίλη μου, που σου γνώρισα χθες, θέλει να κάνουμε τρίο. Να το κανονίσουμε για αύριο;», «Μην κάνεις μπάνιο, λατρεύω τη μυρωδιά του ιδρώτα σου», «Πειράζει να σου κάνω τρεις αντί για τέσσερις φορές την ημέρα στοματικό έρωτα;», «Όποτε θες να λείπω από το σπίτι, μην ντρέπεσαι, να μου το λες!», «Λατρεύω τη γεύση από το σπέρμα σου!», «Πολλή πλάκα έχουν οι κλανιές σου. Ρίξε άλλη μια!», «Θα δούμε μπάλα απόψε;», «Χαίρομαι όταν αλλάζεις κανάλι την ώρα που βλέπω ηλίθιες σειρές με βαμπίρ», «Περιμένω περίοδο κι έχω πολλά νεύρα, θα πάω σε ένα ξενοδοχείο μέχρι να μου περάσουν». Μπορείς να την προγραμματίσεις να κουβεντιάζει για την απόδοση του Κλάους Αθανασιάδη στο χόρτο, για τις εξελίξεις στο «Game of Thrones», για το οπορτουνιστικό ρεύμα του τροτσκισμού ή ακόμη και για την πολυγαμία ως αποκλειστικό προνόμιο του ανδρός. Το μόνο της μειονέκτημα; Δεν μπορεί να αλλάξει πρόσωπο, όταν το βαρεθείς.

image


Bullshit Man: Στην ταινία «Νευρικός Εραστής» (παρ’ oλίγον πιστή μετάφραση του «Annie Hall»), o πρωταγωνιστής Άλβι Σίνγκερ περιμένει στην ουρά ενός ταμείου ακούγοντας έναν τύπο πίσω του να σχολιάζει επιδεικτικά το έργο του φιλόσοφου και θεωρητικού των επικοινωνιών Μάρσαλ ΜακΛούαν. «Γιατί εκφράζεις τη γνώμη σου τόσο δυνατά, δεν ντρέπεσαι;» του λέει ο Άλβι. «Διδάσκω τηλεόραση στο Κολόμπια, η άποψή μου για τον ΜακΛούαν έχει κάποιο κύρος» του απαντάει εκείνος. Αφηνιασμένος ο Άλβι, βγαίνει από το πλάνο και φέρνει μέσα τον ίδιο τον ΜακΛούαν για να αναλάβει την υπεράσπισή του αυτοπροσώπως: «Άκουσα τι έλεγες, δεν έχεις ιδέα για τη δουλειά μου. Απορρίπτεις τον συλλογισμό μου. Απορώ που διδάσκεις!». Η σεκάνς ολοκληρώνεται με τον Άλβι να στοχάζεται: «Μακάρι να ήταν έτσι η ζωή!». Την ευχή αυτή έρχεται να υλοποιήσει ο Bullshit man, επινόηση του Karl Pilkington, πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς «An Idiot Abroad». Σαν τον Flash ένα πράμα, ο Bullshit man διαθέτει την υπεράνθρωπη δύναμη της σούπερ ταχύτητας και εμφανίζεται αστραπιαία ουρλιάζοντας «ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ!» κάθε φορά που κάποιος άσχετος, ξερόλας και ημιμαθής εξυπνάκιας εκφράζει την ανυπόστατη άποψή του δημοσίως. «Η ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ για μία ψήφο». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Ο Κίσινγκερ είχε πει πως ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Οι H/Y προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την ελληνική». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Η ελληνική γλώσσα διαθέτει 6 εκατομμύρια λέξεις». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Το “α-μπε-μπα-μπλομ” προέρχεται από το αρχαίο “απεμπολών, του κείθεν εμβολών”». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Η κυβέρνηση προσθέτει φθόριο στο πόσιμο νερό για να μας κάνει πειθήνιους». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Στην Ελλάδα ζούνε 3.000.000 αλλοδαποί». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Δεν είχε νεκρούς το Πολυτεχνείο». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Η Χατζηβασιλείου δεν έχει κάνει πλαστικές επεμβάσεις». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Ο Πέτρος Τατσόπουλος δεν έχει πηδήξει τη μισή Αθήνα». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Ο Κωφίδης και ο Βαμβακούλας δεν είναι το ίδιο πρόσωπο». ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ! «Ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν έχει κονέ με την Παναγία». ΛΕΣ ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ!

image


Sportsman: Μπορεί να αγνοείς την ύπαρξή του, αλλά κρύβεται πίσω από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον αθλητισμό, όπως και πίσω από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Αυτός βοήθησε να σηκώσει η εθνική μας ομάδα το 2004 το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, αυτός συνέβαλε και στο να φτάσει το ελληνικό πρωτάθλημα στην 34η θέση και να θεωρείται σήμερα ένα από τα χειρότερα του κόσμου. Η σούπερ δύναμη του Sportsman είναι η μετάδοση τεράστιων αποθεμάτων υπομονής και επιμονής προς τους ανθρώπους (δημοσιογράφους, αθλητικούς παράγοντες, πολιτικά/δικαστικά όργανα) που πασχίζουν ειλικρινά να εξυγιάνουν το ανυπόληπτο ελληνικό ποδόσφαιρο που σήμερα διοικείται με όρους Κόζα Νόστρα. Δυστυχώς όμως, όπως έλεγε και ο Yoda: «When you look at the dark side, careful you must be». Ο Κρυπτονίτης και η καταλυτική αδυναμία του Sportsman είναι το χρήμα, καθώς η έκθεση σε πακτωλούς χαρτονομισμάτων μπορεί να αποβεί μοιραία για την αποστολή του. Μια μυστήρια μεταφυσική δύναμη που προκαλεί οπτικές ψευδαισθήσεις τον κάνει να βλέπει τις εγκληματικές οργανώσεις των ποδοσφαιρικών συλλόγων σαν προσκοπάκια, τους κομπιναδόρους προέδρους σαν μέλη της UNESCO, τους στρατούς των ανεγκέφαλωνς χούλιγκανς σαν διαδηλωτές του gay parade και τους δωροδοκημένους διαιτητές σαν καλόγριες της Μονής Εσφιγμένου. Μπροστά στη θέα του χρήματος, γίνεται αστραπιαία μικροσκοπικός και κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Χλαπακίζει μαύρο χρήμα και αστακομακαρονάδες σε γκουρμέ εστιατόρια, στηρίζει το οργανωμένο έγκλημα, ενισχύει το πρεστίζ των μεγαλοπαραγόντων στην οικονομική ζωή του τόπου και ποιεί την νήσσαν για το χάλι του αθλητισμού, όταν τον καλεί το καθήκον. Ο Sportsman ξέρει να μαγειρεύει εξαιρετικά αγώνες σε συνεργασία με σκοτεινά κυκλώματα και να καθορίζει αποτελέσματα που θα του αποφέρουν τεράστια κέρδη στο Στοίχημα. Αν αφαιρέσεις τα λεφτά από το κάδρο, θα πειστείς πως οι προθέσεις του είναι καλές, αλλά, ως γνωστόν, όποιος ανακατεύεται με την τέχνη τον τρώει η μαρμάγκα και όποιος ανακατεύεται με το ποδόσφαιρο τον τρώει η παράγκα!

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ