Life

Βλέπω πράσινο. Εσύ;

Τους αγαπώ αυτούς τους “Green Design Festival”.

Σάντρα - Οντέτ Κυπριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 316
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τους αγαπώ αυτούς τους “Green Design Festival”. Γιατί είναι χαρούμενοι και ενεργοί πολίτες, δεν κλαίγονται, κάνουν ποδήλατο, ανακύκλωση και φυτεύουν λουλούδια.

Το Green Design Festival επανέρχεται δριμύτερο, δυο χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Σύνταγμα. Πρόκειται πάλι για μια υπαίθρια και ανοικτή για όλους δράση, γεμάτη ιδέες για μια πράσινη πόλη. Από σήμερα Πέμπτη 23/9 μέχρι 10/10, μέσα στη μέση της πλατείας Συντάγματος θα υπάρχει το Ecomuseum, ο πυρήνας όλων των δράσεων του φεστιβάλ. Η ΑTHENS VOICE είναι και πάλι χορηγός επικοινωνίας. Θα φανταζόσουν ποτέ ένα τόσο πράσινο και εφήμερο, απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον και εμάς, αρχιτεκτόνημα μέσα στο κέντρο της πόλης; Κι όμως, η ομάδα της πρωτότυπης ΜΚΟ Brainlab, που διοργανώνει το φεστιβάλ, μας δείχνει με όλους τους τρόπους ότι ακόμη και το πιο γκρίζο και «εχθρικό» αστικό περιβάλλον, τα σκουπίδια μας, τα πιο «άχρηστα» φυτά, μετατρέπονται –μέσα από το ντιζάιν– στα πιο χρηστικά και όμορφα αισθητικά αντικείμενα.

Αρχιτεκτονική

Ήξερες εσύ ότι το γκαγκάνι, το γνωστό μας γαϊδουράγκαθο, μπορεί να παράγει βιομάζα ουδέτερη σε εκπομπές CO2, ένα ουσιαστικά φιλικό πετρέλαιο; Η αρχιτέκτονας Αντιγόνη Καψάλη θα μας πείσει. Ακόμη πέντε αρχιτεκτονικές ομάδες, μέσα από τα πιο πρωτότυπα και ευφάνταστα installations, μάς θέτουν προβληματισμούς και μας πληροφορούν.

Industrial design

Αν είχες μια μικροσυσκευή στην πρίζα σου, που φώτιζε και σου έδειχνε πόση ενέργεια σπαταλάς χρησιμοποιώντας τη, δεν θα την περιόριζες; Ένα από τα χρηστικά αντικείμενα και μικροέπιπλα που θα παρουσιάσουν βιομηχανικοί σχεδιαστές από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πράσινη μόδα

Το σύνθημα παραμένει «Κάν’ το μόνος σου» και στις 26/9 οι ομάδες Swap not Shop και Chic&Ethics Lab διοργανώνουν workshop μεταποίησης όπου θα ανταλλάξεις, θα ράψεις, θα σκίσεις και θα φτιάξεις καινούργια ρούχα και αξεσουάρ. Τσέκαρε και τη φανταστική δράση της ομάδας σχεδιαστριών White Box που εμπλέκει και τις μεταναστευτικές ομάδες.

«Πράσινοι» ήρωες

Δέκα ήρωες της πόλης. Δέκα Αθηναίοι που με τις δράσεις τους βάφουν κάθε μέρα την πόλη λίγο πιο «πράσινη». Από αυτοδιαχειριζόμενους κήπους-πρώην σκουπιδότοπους, μέχρι ποδηλάτες και εθισμένους στην ανακύκλωση! Άκου τις ιστορίες τους και μάθε…

Γραφίστες και designers δημιουργούν αφίσες, πιο κάτω προβάλλονται βίντεο από «πράσινες» ταινίες, μια κατάφυτη, υπαίθρια βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, εκπαιδευτικά προγράμματα, επαναχρησιμοποιημένοι, ανθεκτικοί φάκελοι κρύβουν μέσα το ενημερωτικό υλικό. Ουφ! Τι άλλο;

Βλέπω πράσινο αυτές τις μέρες και είμαι χαρούμενη… Εσύ;

ΑΝΤΑΛΛΑΞΕ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Το ΗΟΜΕmag & η ATHENS VOICE, στα πλαίσια του Green Design Festival, διοργανώνουν μια ανταλλαγή με μικροαντικείμενα σπιτιού. Φέρε κάτι που δεν θέλεις πια (από κορνίζα μέχρι καρέκλα) και αντάλλαξέ το. Αρκεί να μπορείς να το μεταφέρεις μόνος σου.

Τρίτη 28/9 & Τετάρτη 29/9, 11.00-19.00 στα γραφεία της A.V. (Χ. Τρικούπη 22, στο ισόγειο) και Πέμπτη 30/9, 13.00-18.00, στην πλ. Συντάγματος, στο αμφιθέατρο του GREEN DESIGN FESTIVAL, θα σε περιμένουμε να φέρεις τα αντικείμενά σου. Για κάθε αντικείμενο που θα φέρεις θα πάρεις ένα καρτελάκι. Την Πέμπτη 30/9 από τις 19.00, θα μπορείς να διαλέξεις μικροαντικείμενα ισάριθμα με τα καρτελάκια που θα έχεις πάρει. Για περισσότερες πληροφορίες:  “Athens Voice (official)” στο Facebook ή στείλε mail στο contest@athensvoice.gr

Για ολόκληρο το πράσινο πρόγραμμα, τσέκαρε την ιστοσελίδα www.greendesignfestival.gr