Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να σταματήσετε να ανησυχείτε για το μέλλον

Μερικές προσεγγίσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε πως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες όλων των ηλικιών και ειδικά των νέων, είναι η ανασφάλεια και η ανησυχία για το μέλλον. Γι’ αυτό θα μοιραστώ σήμερα μερικές προσεγγίσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε ώστε να σταματήσετε να ανησυχείτε για πράγματα που δεν έχουν γίνει και που μπορεί και ποτέ να μην γίνουν. Εξάλλου οι μελέτες δείχνουν πως το 97% όσων ανησυχούμε ότι μπορεί να συμβούν, δεν συμβαίνουν ποτέ.

  • Αποφεύγετε να εκτίθεστε συνεχώς σε αρνητικά γεγονότα, νέα και καταστροφές. Αν παρατηρήσετε τα δελτία ειδήσεων είναι γεμάτα με καταστροφολογία, δράματα και εγκλήματα. Θα μου πείτε δεν συμβαίνουν αυτά; Και πώς θα ενημερωθώ; Η απάντηση είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο να μάθετε τα σοβαρά νέα από μια έγκυρη πηγή, χωρίς να μένετε κολλημένοι με τις ώρες, και χωρίς να αναπλάθετε με τους γύρω σας αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια αρνητικά νέα. Γιατί όσο γεμίζετε το μυαλό σας με αρνητικά σκουπίδια, τόσο θα διαμορφώνεται ανάλογα και η ψυχολογία σας και θα φουντώνει η ανησυχία σας.
  • Μπροστά σε κάθε απρόβλεπτη αλλαγή αναζητείστε την ευκαιρία. Ο βασικός λόγος που το μέλλον τρομάζει είναι γιατί είναι άγνωστο, όμως το άγνωστο, ή η αλλαγή, δεν είναι πάντα αρνητικά: μπορεί μέσα σ’ αυτά να βρείτε ευκαιρίες να κάνετε πράγματα που δεν είχατε δοκιμάσει, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η ικανότητα της προσαρμογής. Όπως είπε και ο Δαρβίνος: δεν είναι η πιο δυνατή συνομοταξία που θα επιβιώσει, είναι εκείνη που έχει την μεγαλύτερη και γρηγορότερη ικανότητα προσαρμογής. 
  • Πάρτε δύναμη από τις αλλαγές και τις προκλήσεις που έχετε ξεπεράσει στο παρελθόν. Αν σκεφτείτε το παρελθόν σας, θα βρείτε πάρα πολλές φορές που φοβόσασταν κάτι που θα ερχόταν στο μέλλον, και που είτε τελικά δεν έγινε, ή κι αν έγινε, εσείς καταφέρατε να το ξεπεράσετε και να βγείτε μέσα από αυτό πιο δυνατοί!
  • Επικεντρωθείτε στο τώρα και χαρείτε τη ζωή σας σήμερα. Η υπερβολική ανησυχία για το τι θα γίνει στο μέλλον, εκτός από την φθορά και το άγχος που σας προκαλεί, σας παραλύει και σας εμποδίζει να δημιουργήσετε και να χαρείτε το σήμερα. Συνειδητοποιείστε πως το μέλλον σας σε μεγάλο βαθμό το φτιάχνετε μόνοι σας, μέσα από τις δράσεις που κάνετε και τις αποφάσεις που παίρνετε σήμερα.
  • Ξεχωρίστε αυτά που περνάνε από το χέρι σας και αυτά που δεν περνάνε. Η ανησυχία για το μέλλον γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν φοβόσαστε γι’ αυτά που δεν περνάνε από το χέρι σας. Όμως, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτά, οπότε το να αναλώνεστε με ανησυχία για κάτι που δεν ελέγχετε δεν σας βοηθά καθόλου. Ξεχωρίστε αυτά που περνάνε από το χέρι σας, όπως το πού θα επενδύσετε τον χρόνο σας, πώς θα αξιοποιήσετε τις γνώσεις και τα προσόντα σας, πώς θα επικεντρωθείτε στους στόχους σας, με ποιους θα κάνετε παρέα, ώστε να απολαύσετε το παρόν, που είναι και η βάση για το μέλλον σας.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ