Life

Αδέσποτη στην Ακρόπολη

Ένα ημερολόγιο με σκυλιά που έχουν το βλέμμα του Θεού

Αναστασία Καμβύση
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεκινήστε το 2015 με μια βουτιά σε μια θάλασσα αγάπης, χαράς και ζεστασιάς. Ξεκινήστε το 2015 με ένα τετράποδο. Η Αδέσποτη θα βολτάρει την πρώτη μέρα του χρόνου κάτω από την Ακρόπολη, παρέα με τα υπέροχα σκυλιά που ζουν στη σκιά του αρχαίου βράχου, ενός από τους ωραιότερους αυτού του κόσμου. Εκεί, στο λόφο του Φιλοπάππου και τα πέριξ, ζουν γλυκύτατα τετράποδα πλάσματα, άτυποι φύλακες αρχαίων μύθων και μύστες της μαγείας που έχει αυτός ο χώρος. Ο Λάκης, ο Γκούφυ, ο Ήφαιστος, η Κανελίτσα, η Μυρτώ, η Ήρα, η Κίρκη, η Κάτια, ο Τίγρης, ο Μπάμπης, ο Ερμής κι ο Φρίξος είναι σκυλιά που φροντίζει η Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Ακρόπολης. Η φωτογράφος και φίλη τους Ελισάβετ Μωράκη, συγκέντρωσε τα πορτρέτα τους σε ένα μικρό κομψό ημερολόγιο, από όπου και οι φωτογραφίες που ακολουθούν.

image

Στο εξώφυλλό του, ένα παιδί και ένας σκύλος μοιάζουν να έχουν συναντηθεί για να παίξουν, να πούνε τα δικά τους, να επικοινωνήσουν χωρίς λόγια. «Ο σκύλος είναι η Μυρτώ και είναι προστάτης. Είναι η προσωποποίηση της πίστης μέχρι τελικής πτώσης. Γνωρίζει και αγαπά το παιδί από την κοιλιά της μαμάς του κι έτσι το συνοδεύει στην ανακάλυψη του κόσμου».

image

Αυτή είναι η Κίρκη. Μου φαίνεται πολύ κοινωνική, την κόβω για τρελόσκυλο, σκύλο-αλεπού, σκύλο-τυχοδιώκτη. «Αντιθέτως», με διαψεύδει η Ελισάβετ: «Η Κίρκη είναι ήρεμη δύναμη. Ειρηνοποιός και ρομαντική. Αγαπά τα παιδιά και τον ήλιο».

 image

(Αυτούς τους έκοψα αμέσως ότι είναι αδέρφια, θα φταίει το υψηλό iq μου, τι να πω). «Αδέλφια και πάντα μαζί! Ζωηροί κύριοι και πάντα χαρούμενοι», μου λένε οι άνθρωποι της Ένωσης. Μπορείτε να βοηθήσετε την Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Ακρόπολης προσφέροντας τροφή ή κτηνιατρικά είδη. Τα τηλέφωνά τους είναι 2103421320, 6980779236. Το ημερολόγιο των Αδέσποτων Ακρόπολης έρχεται σπίτι σας με ένα τηλεφώνημα στο 6933226137.

image

Αυτή είναι η αγαπημένη μου εικόνα από το Ημερολόγιο των Αδέσποτων της Ακρόπολης. Είναι η φωτογραφία της Κανελίτσας, που, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, απεικονίζει την ψυχή της. Ρωτάω την Ελισάβετ: «Αυτά τα μισόκλειστα μάτια που δεν κοιτάνε τον φακό, είναι προσπάθεια αποφυγής του ή απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτόν που φωτογραφίζει;

«Εμπιστοσύνη. Είναι φοβισμένη και σεμνή. Είναι επίσης πολύ αξιοπρεπής».

image

Αυτός ο μούργος που φεύγει στο ηλιοβασίλεμα δεν είναι στο ημερολόγιο της Ακρόπολης. Αυτός είναι ο Blacky, που έφυγε από τη ζωή στα τέλη του 2014. Ήταν μεγάλη μούρη, όχι μόνο κάτω από την Ακρόπολη, αλλά και στο Σύνταγμα -ως εκεί έφτανε η χάρη του. Σας αφήνω με την εικόνα του και αυτή τη σκέψη: Τα αδέσποτα του κέντρου είναι οι κάτοικοι που το αγαπούν πιο πολύ. Μην τα προσπερνάτε. Μαζί τους αναπνέει αυτή η πόλη. Μέσα από τις ουρές τους σκορπίζει η καλοσύνη στους δρόμους. Αφήστε τη να σας αγγίξει. Από την Αδέσποτη και όλους τους φίλους της με μουσούδες και ουρές, μια Καλύτερη Χρονιά!