Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να σας φτάνει πάντα ο χρόνος για όλα

4 τρόποι για να σας φτάνει πάντα ο χρόνος για όλα όσα θέλετε να κάνετε, ειδικά για εκείνα που σας δίνουν προσωπική χαρά.

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη σύγχρονη απαιτητική καθημερινότητα πολλοί από εσάς πιθανά να τρέχετε συνεχώς και να μην προλαβαίνετε να κάνετε όλα όσα θέλετε, και κυρίως όλα εκείνα που επιθυμείτε και λαχταράτε για τον εαυτό σας και τα αφήνετε στην άκρη γιατί τα θεωρείτε «πολυτέλεια». Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ κάποιες ιδέες και τρόπους που ελπίζω να σας βοηθήσουν να σας φτάνει πάντα ο χρόνος για όλα όσα θέλετε να κάνετε, ειδικά για εκείνα που σας δίνουν προσωπική χαρά. 

  1. Καταγράψτε ποιες είναι πραγματικά οι προτεραιότητες και οι ανάγκες σας. Είναι σίγουρο ότι έχετε υποχρεώσεις που χρειάζεται να ασχοληθείτε κάθε μέρα, όμως είναι επίσης σίγουρο ότι έχετε και κάποια όνειρα ή επιθυμίες που αφορούν μόνο εσάς, όπως για παράδειγμα ένα χόμπι που θέλετε να ξεκινήσετε, μια βόλτα με τις φίλες σας που εδώ και πολύ καιρό λέτε και δεν το κάνετε, ή χρόνος για το τσεκ απ που όλο αναβάλετε. Σας προτείνω να βρείτε λίγο χρόνο να καθίσετε ήσυχα με τον εαυτό σας και να καταγράψετε όλα εκείνα που θέλετε να κάνετε και να τα τιμήσετε όπως τους αξίζει και σας αξίζει. Δεσμευτείτε πως στο πρόγραμμα της κάθε μέρας σας θα προβλέπετε και τον δικό σας, προσωπικό χρόνο και θα το τηρείτε.
  2. Ξεχωρίστε αυτά που έχετε να κάνετε με βάση δύο άξονες: πόσο σημαντικά και πόσο επείγοντα είναι. Βάζοντας αυτούς τους δύο άξονες, θα δημιουργηθούν 4 ομάδες ασχολιών: α) σημαντικά και επείγοντα, β) σημαντικά όχι επείγοντα, γ) μη σημαντικά και επείγοντα και δ) μη σημαντικά και μη επείγοντα. Εκτός από αυτά που είναι δεδομένα ότι πρέπει να κάνετε μέσα στην κάθε μέρα, όπως πχ. η δουλειά σας ή η φροντίδα των παιδιών σας, είναι στο χέρι σας να βάλετε στα σημαντικά εκείνα που όλο αναβάλετε γιατί δεν τα θεωρείτε επείγοντα. Άρα, από σας εξαρτάται αν θα βάλετε σε ψηλή προτεραιότητα εκείνο το θέατρο που τόσο καιρό λέτε ότι θέλετε να πάτε.
  3. Για μια εβδομάδα καταγράψτε πού και πώς περνάτε τον χρόνο σας. Κάνοντας αυτή την καταγραφή, θα διαπιστώσετε ότι σας «φεύγει» πολύς χρόνος άσκοπα που αν τον αθροίσετε όλο μαζί μπορεί και να φτάνει τις δύο ώρες την ημέρα: πιθανά κάποιες επαγγελματικές συναντήσεις ή τηλεφωνήματα παίρνουν περισσότερη ώρα απ’ ότι χρειάζεται για να κάνετε τη δουλειά σας ή να συνεννοηθείτε για κάτι που θέλετε. Επίσης, μπορεί χωρίς να το καταλαβαίνετε να σας φεύγει αρκετή ώρα στα σόσιαλ γιατί είναι εθιστικά. Παρατηρώντας και συνειδητοποιώντας ότι κάθε μέρα χάνετε χρόνο, ξεκινήστε να περιορίζετε συναντήσεις και συνομιλίες στα απολύτως απαραίτητα.
  4. Επικεντρωθείτε εστιάζοντας μόνο σε αυτό που κάνετε ανά πάσα στιγμή: το λεγόμενο Multitasking μπορεί να φαίνεται ότι σας κερδίζει χρόνο, όμως στην πραγματικότητα πιθανά να σας παίρνει περισσότερο, γιατί δεν μπορείτε να εμβαθύνετε σε ένα πράγμα τη φορά και οι συνεχείς διακοπές σας αποσυντονίζουν. Κάτι που σας προτείνω επίσης είναι να αφαιρέσετε όλους τους ήχους και τις ειδοποιήσεις από το κινητό σας, και θυμηθείτε πως κάθε φορά που διακόπτετε αυτό που κάνετε, χρειάζεστε 20 λεπτά για να επανέλθετε. 

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ