Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 3 κορυφαίες τεχνικές για να συζητάτε ανοιχτά με όλους

Η «ανοιxτή» επικοινωνία που ρέει είναι το κορυφαίο όχημα που ενισχύει τις σχέσεις, χτίζοντας εμπιστοσύνη

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να συζητήσετε ανοικτά με κάποιον, να τον οδηγήσετε να σας ανοιχτεί ώστε να έρθετε πιο κοντά και να συνδεθείτε; Η «ανοιxτή» επικοινωνία που ρέει είναι το κορυφαίο όχημα που ενισχύει τις σχέσεις, χτίζοντας εμπιστοσύνη. Όμως πολλές φορές οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανοιχτούν και να μιλήσουν με αμεσότητα, είτε γιατί ο διάλογος δεν τους είναι εύκολος, είτε γιατί τα εκφραστικά τους μέσα είναι περιορισμένα, είτε γιατί μπορεί να φοβούνται την κριτική και την απόρριψη. Θα σας προτείνω τρεις κορυφαίες τεχνικές που αν τις υιοθετήσετε θα κάνουν τους συνομιλητές σας να νιώθουν άνετα, να εκφράζονται ελεύθερα και θα έχετε μαζί τους ουσιαστικές συζητήσεις.

  • Φιμώστε τον κριτή που έχετε μέσα σας και μπείτε σε ενεργητική ακρόαση. Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε την τάση που όλοι οι άνθρωποι έχουν να κρίνουν και να απορρίψουν τα λεγόμενα του άλλου. Αυτή η επικριτική στάση, σας προκαταβάλει αρνητικά σας κάνει αμυντικούς, και σας εμποδίζει να ακούσετε πραγματικά και να καταλάβετε την θέση του άλλου. Ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε, στην αποτελεσματική επικοινωνία το κλειδί είναι να καταλάβετε τον άλλον, από που ξεκινάει, τι πιστεύει για το θέμα που συζητάτε, και πώς έχει ερμηνεύσει τα πράγματα. Η διαφωνία, ή μια δύσκολη συζήτηση είναι μέσα στη ζωή, κι αν ξεκινάτε με αρνητικό τρόπο, δεν θα καταφέρετε τίποτα.
  • Εκφραστείτε με «ανοιχτές ερωτήσεις», με τρόπο που βοηθούν τον άλλον να μιλήσει ανοιχτά και να περιγράψει αυτά που νιώθει. Στην έρευνα αγοράς, τα ερωτηματολόγια έχουν αυτό που λέμε «κλειστές» ή «διχοτομικές ερωτήσεις», και «ανοιχτές ερωτήσεις». Οι κλειστές ή διχοτομικές ερωτήσεις δεν ενθαρρύνουν μια πλούσια απάντηση από τον άλλον, και απαντιούνται με ένα σκέτο «ναι» ή ένα «όχι». Για παράδειγμα, αν θέλετε να ανοίξετε μια κουβέντα με ένα φίλο για ένα έργο που είδατε, μην ρωτήσετε «σ’άρεσε το έργο;» γιατί πιθανά θα σας πει ένα «ναι» ή ένα «όχι». Ρωτήστε «πώς σου φάνηκε το έργο; Τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε», γιατί έτσι θα έχει τον χώρο να εκφραστεί με δικά του λόγια και η συζήτηση θα εμπλουτιστεί και θα πάει παρακάτω. 
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει τον άλλον και αναπτύξτε ενσυναίσθηση. Ένας τρόπος για να έρθετε κοντά με τον συνομιλητή σας είναι να επαναλάβετε αυτά που σας έχει πει, αυτό που λέμε «παράφραση», ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε ερμηνεύσει σωστά αυτά που σας είπε. Και αφού το πετύχετε αυτό, θα χρειαστεί να δείξετε ενσυναίσθηση, να μπείτε στην θέση του και να του το επικοινωνήσετε, ώστε να νιώσει ότι τον καταλαβαίνετε. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει παρεξηγηθεί μαζί σας και το κρατάει μέσα του πολύ καιρό, χωρίς εσείς να το ξέρετε, αφήστε τον να εκφραστεί, αποδεχτείτε αυτά που νιώθει, και μόνο έτσι θα μπορέσετε να λύσετε την παρεξήγηση και να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ