Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να αποφύγετε τις μεγαλύτερες παγίδες

Τι να κάνετε για να μην πιαστείτε σαν τον ποντικό στη φάκα

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σας έχει συμβεί ποτέ να δεχτείτε μια πρόταση που αρχικά φαίνεται σαν μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά στην συνέχεια τα πράγματα να μην πάνε όπως τα περιμένατε και να βρεθείτε εγκλωβισμένοι ή παγιδευμένοι; Αν ναι, μείνετε μαζί μου: θα μοιραστώ μερικές προτάσεις για το πώς μπορείτε να αποφύγετε τις μεγαλύτερες παγίδες που μπορεί να βρεθούν μπροστά σας! Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι ακριβώς είναι οι παγίδες, και θα χρησιμοποιήσω ένα πολύ απλό παράδειγμα, όπως οι ποντικοπαγίδες. Έχουν ένα κομμάτι τυρί, που το ποντίκι δελεάζεται και ξεκινάει να τρώει, αλλά στην συνέχεια βρίσκεται μαγκωμένο γιατί πιάνεται στη φάκα που κρύβεται μέσα στο τυρί! Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, ειδικά στην σημερινή εποχή του ίντερνετ με τις άπειρες δωρεάν προσφορές περιεχομένου, αλλά και σε πολλές προτάσεις επαγγελματικές ή αγορών που μπορεί να δεχτείτε βρίσκονται παγίδες, που αργότερα διαπιστώνετε πως κάθε άλλο παρά ευκαιρίες δεν ήταν. Και τι μπορείτε να κάνετε για να μην την πατήσετε ξανά στο μέλλον;

  • Δώστε χρόνο και μην βιάζεστε: Τις περισσότερες φορές που έχετε πέσει σε παγίδες ήταν επειδή λειτουργήσατε παρορμητικά ή κάτω από πίεση. Και αυτό γιατί εκείνοι που παρουσιάζουν τις ευκαιρίες συνήθως σας πιέζουν χρονικά να αποφασίσετε. Γι’αυτό, όσο κι αν φαίνεται δελεαστική μια πρόταση, εσείς πάρτε το χρόνο σας πριν απαντήσετε.
  • Ζυγίστε πολύ καλά τα υπέρ και τα κατά: Σε κάθε ευκαιρία-παγίδα, συνήθως βλέπετε άμεσα το τυρί, αλλά δεν βλέπετε τη φάκα. Γι’ αυτό εξετάστε προσεκτικά τα οφέλη που παρουσιάζονται και πόσο σίγουρα είναι, κάντε τις απαραίτητες ερωτήσεις, πάρτε γνώμες ειδικών ή ανθρώπων που εμπιστεύεστε, και αξιολογήστε τις πιθανές αρνητικές εκβάσεις, μέχρι να εξασφαλιστείτε πως δεν υπάρχει φάκα πίσω από το τυρί. 
  • Αναρωτηθείτε: Είναι πραγματικά μια ευκαιρία για σας; Συχνά, περιπτώσεις και προτάσεις που μοιάζουν με ευκαιρίες μπορεί να είναι όντως ωφέλιμες για κάποιους άλλους αλλά όχι για σας. Δείτε το πλάνο σας και εξετάστε αν αυτό που μοιάζει για ευκαιρία ταιριάζει και ευθυγραμμίζεται με τους δικούς σας στόχους ή σας απομακρύνει από αυτούς. Για παράδειγμα, αν αυτή την περίοδο θέλετε να κάνετε αποταμίευση για κάποιο δικό σας μεγάλο στόχο, ακόμα κι αν κάποια ψώνια μοιάζουν με ευκαιρίες, εσάς μπορεί να μην σας είναι απαραίτητα, και αντίθετα, θα σας βάλουν σε δαπάνες που σας απομακρύνουν από τον χρηματικό στόχο που έχετε βάλει. Εκτός από τα χρήματα, ένα ακόμα πιο πολύτιμο αγαθό είναι ο χρόνος και η ενέργειά σας. Προσκλήσεις ή προτάσεις που δεν ταιριάζουν με τους επαγγελματικούς στόχους σας για το επόμενο διάστημα μπορείτε να αρνηθείτε ευγενικά με μια αιτιολογία που δεν προσβάλει εκείνον που σας τιμά με την πρότασή του. 
  • Αποφασίστε συνειδητά αν θα πείτε «ναι» ή «όχι»: Αφού έχετε αξιολογήσει την εμφανιζόμενη ευκαιρία προσεκτικά μέσα από τα πρώτα τρία βήματα, αυτό που έχει σημασία για να μη νιώσετε ποτέ θύμα των καταστάσεων είναι να είστε συνειδητοί στην απόφασή σας: είτε είναι θετική είτε είναι αρνητική, έχει μεγάλη σημασία να πάρετε εσείς την ευθύνη για το τι θα διαλέξετε, γιατί έτσι θα είστε και κατάλληλα προετοιμασμένοι για την όποια έκβαση έχει η απόφασή σας στο μέλλον. 

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ