Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 3+1 κλειδιά για να πετύχετε όποια αλλαγή θέλετε

Αν πιστεύεις ότι μπορείς να καταφέρεις την αλλαγή, τα πράγματα αλλάζουν

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ευτυχία ορίζεται από την απόσταση αυτού που ζούμε και αυτού που θα θέλαμε να ζούμε στους βασικούς τομείς της ζωής, σε συνδυασμό με το κατά πόσο πιστεύουμε ότι αυτή η διαφορά μπορεί να γεφυρωθεί μέσα από την δική μας δράση. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να αλλάξει δουλειά, αλλά πιστεύει ότι αυτό είναι ανέφικτο, νιώθει βαλτωμένος και παγιδευμένος. Αν όμως πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει αυτή την αλλαγή, τα πράγματα αλλάζουν. Έτσι, το…

  1. Κλειδί για την αλλαγή είναι να πιστέψετε ότι μπορείτε να την πετύχετε μέσα από δική σας επιλογή και δράση. Μπορεί να ονειρεύεστε πολλά που θέλετε να αλλάξετε στην ζωή σας, αλλά αν δεν πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, ή θεωρείτε ότι η τύχη σας είναι στα χέρια των άλλων ή των περιστάσεων, τότε μένετε μόνο στην περίσκεψη και δεν έχετε αναπτύξει τα κατάλληλα κίνητρα για να μπείτε στην δράση. Θυμηθείτε πως αν δεν κάνετε εσείς τα απαραίτητα βήματα γι’ αυτά που θέλετε να αλλάξετε στη ζωή σας, τίποτε δεν θα γίνει από μόνο του, ή από ένα μαγικό θαύμα.
  2. Πρέπει να έχετε φτάσει στο «μη περαιτέρω»: οι μελέτες δείχνουν ότι στον άνθρωπο η αλλαγή έρχεται είτε δια του πόνου είτε δια του προορισμού, και δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν είτε όταν έχουν «πιάσει πάτο», είτε όταν το επιβάλλει ο γιατρός. Γι’ αυτό και συχνά ρωτώ τους ανθρώπους που υποστηρίζω να απελευθερώσουν κιλά «την διατροφή σου θα την βελτιώσεις μόνος σου ή θα περιμένεις να σε αναγκάσει ο γιατρός;». Γι’ αυτό το δεύτερο κλειδί επιτυχίας για μια αλλαγή είναι να νιώθετε ότι δεν αντέχετε άλλο πια σ’ αυτή την κατάσταση και έχετε πει «ως εδώ και φτάνει.»
  3. Χρειάζεται να είστε αρκετά γενναίοι ώστε να διεκδικήσετε περισσότερα από τον εαυτό σας και τη ζωή σας. Η συνήθεια είναι μια τεράστια δύναμη , κι αν έχετε συνηθίσει να αρκείστε στα λίγα, να μένετε σε μια σχέση, σωματική κατάσταση ή επαγγελματικό περιβάλλον που δεν σας ταιριάζει, θέλετε κουράγιο και γενναιότητα για να διεκδικήσετε αυτά που πραγματικά ονειρεύεστε, να το πιστέψετε και να παλέψετε γι’ αυτά.
  4. Για να πετύχετε την αλλαγή που ονειρεύεστε, είναι απαραίτητη η αυτοπειθαρχία. «Κάθε αρχή και δύσκολη» λέει μια σοφή παροιμία και είναι απόλυτα σωστή. Για να καταφέρετε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας, το κορυφαίο «κλειδί» είναι η αυτοπειθαρχία, δηλαδή να μείνετε πιστοί στις αρχές σας, σ’ αυτό που αποφασίσατε, ώστε να αποφύγετε τα πισωγυρίσματα. Στην αρχή είναι που θα δυσκολευτείτε, αλλά όπως λέει και ο μεγάλος δάσκαλος της εποχής μας, ο Robin Sharma, μια μεγάλη αλλαγή είναι δύσκολη στην αρχή, μπορεί να σε αναστατώσει στη μέση, αλλά είναι εκπληκτικά τα αποτελέσματα που θα απολαύσεις όταν την έχεις ολοκληρώσει.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ