Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Οι 3 πιο πολύτιμες ευχές για τα φετινά Χριστούγεννα

Ας περάσουμε τις πιο όμορφες γιορτές, με γέλια, χαρές και ευχές

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παραδοσιακά, τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη γιορτή, όλοι ανταλλάσσουμε ευχές, και σκέφτηκα να σας προτείνω φέτος να δώσετε στους αγαπημένους σας αλλά και στον εαυτό σας τρεις ευχές που πιστεύω πως είναι οι πιο πρωτότυπες και πολύτιμες ευχές που έχετε δεχτεί και έχετε δώσει. 

  1. Ευχηθείτε ευγνωμοσύνη: Η πρώτη ευχή που σας προτείνω να κάνετε στους αγαπημένους σας είναι να νιώθουν ευγνωμοσύνη. Τώρα κάποιοι μπορεί να σκεφτείτε πώς να νιώσω ευγνωμοσύνη με όλα αυτά τα άσχημα που υπάρχουν γύρω μας… Θα σας θυμίσω πως όλα στη ζωή γίνονται για κάποιο χρήσιμο λόγο, κι ας μην το βλέπετε… Κι ακόμα θα σας θυμίσω πως τα πιο πολύτιμα πράγματα που έχετε σας έχουν δοθεί δωρεάν, ξεκινώντας από το ίδιο το δώρο της ζωής. Γι’ αυτό νιώστε και ευχηθείτε ευγνωμοσύνη για την κάθε μέρα, για το άρτιο, υγιές σώμα σας που λειτουργεί στην εντέλεια χωρίς να κάνετε κάτι εσείς γι’ αυτό… Για την υπέροχη, σοφή φύση που κάθε μέρα σας διδάσκει και σας προσφέρει χωρίς να ζητά. Για τον αέρα που αναπνέετε, για τους αγαπημένους σας ανθρώπους που ξεχνάτε να τους πείτε πόσο πολύτιμοι είναι για σας… Η ευγνωμοσύνη είναι το πιο όμορφο συναίσθημα που πλημμυρίζει την καρδιά σας, και σας απομακρύνει αμέσως από πικρές σκέψεις και συναισθήματα που σας βλάπτουν. Ευχηθείτε την φέτος σε όλους.
  2. Ευχηθείτε αφθονία: η αφθονία προέρχεται από το «α στερητικό» και τον «φθόνο», που σημαίνει να ζει κανείς χωρίς να φθονεί. Η αφθονία είναι ένας τρόπος ύπαρξης αντίθετος από εκείνον της έλλειψης που οδηγεί στην δυστυχία. Όταν κάποιος ζει σε κατάσταση έλλειψης, πιστεύει πως δεν υπάρχει στον κόσμο αρκετό από αυτό που χρειάζεται για να νιώθει ευτυχία, και η πηγή της ευτυχίας μπορεί να είναι χρήματα, δόξα, υγεία, αγάπη, ομορφιά, κοκ. Αν κάποιος πιστεύει πως αυτό το αγαθό υπάρχει για όλους, άρα και για εκείνον, τότε ζει σε κατάσταση αφθονίας, και δεν ζηλεύει εκείνους που το έχουν. Γι’ αυτό δημιουργεί, πετυχαίνει στόχους, γίνεται γενναιόδωρος, εμπνέει, προσφέρει και βοηθά τους συνανθρώπους του, και χαίρεται με τις επιτυχίες τους, καθώς εμπνέεται κι ο ίδιος από αυτές. Ευχηθείτε λοιπόν αφθονία στους αγαπημένους σας, ώστε να ζουν με καλοσύνη στην καρδιά, μακριά από την μιζέρια, τον φθόνο και την δυστυχία της έλλειψης.
  3. Ευχηθείτε σκοπό: ένα μοναδικό στοιχείο ευτυχίας για τον άνθρωπο είναι η αίσθηση του σκοπού, που δίνει νόημα στη ζωή. Βέβαια, η συζήτηση για το ποιος είναι ο σκοπός της ζωής είναι τεράστια, όμως, αν θέλετε να βρείτε το νόημα στην ζωή σας, είναι να ξεκινήσετε να δίνετε εσείς νόημα στο κάθε τι που επιλέγετε να δώσετε τον χρόνο και την ενέργειά σας: για την υγεία, τους αγαπημένους, την δουλειά σας, τα χόμπι σας, και θα τα απολαμβάνετε όλα, ζώντας ευτυχισμένα την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή. Ένας κορυφαίος σκοπός είναι το πώς θα γίνεστε κάθε μέρα ο άνθρωπος που θέλετε να είστε, ο άνθρωπος που σέβεται και αγαπά τον εαυτό του και τους άλλους. Γι’ αυτό, αυτά τα Χριστούγεννα προτείνω η τρίτη σας ευχή στους αγαπημένους σας να είναι να βρουν τον δικό τους σκοπό στη ζωή και να ζουν συνειδητά όλες τις επιλογές τους μέσα από αυτόν. 

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ