Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 7 μεγάλες αλήθειες της ζωής

Aν μπορείτε να τις εφαρμόσετε στην ζωή σας, θα ζείτε πολύ καλύτερα

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σήμερα θα σας απαριθμήσω επτά μεγάλες αλήθειες της ζωής που, ειλικρινά, πολύ θα ήθελα να τις έχω συνειδητοποιήσει από τα είκοσί μου. Όμως ποτέ δεν είναι αργά, και αυτό που εύχομαι σε όλους σας είναι να τις σκεφτείτε, να τις κατανοήσετε, και αν μπορείτε να τις εφαρμόσετε στην ζωή σας, σίγουρα θα ζείτε πολύ καλύτερα.

  1. Δεν έχει σημασία τι γνώμη έχουν οι άλλοι για εσάς, αλλά τι γνώμη έχετε εσείς για τους άλλους και πάνω απ’ όλα τι γνώμη έχετε εσείς για τον εαυτό σας, αυτό είναι που θα σας πηγαίνει μπροστά, το πώς θα γίνεστε συνέχεια μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.
  2. Η επιτυχία δεν έρχεται σε σας, εσείς, μέσα από τις δράσεις και τις επιλογές σας πηγαίνετε στην επιτυχία. Συχνά νομίζετε ότι κάποιος που πετυχαίνει κάτι είναι επειδή είναι τυχερός, ή του ήρθαν εύκολα. Όμως δεν είναι έτσι. Στο 99% πίσω από την επιτυχία υπάρχει ένας μεγάλος δρόμος με προσπάθειες, με αποτυχίες, με πέσιμο και ξανασήκωμα.
  3. Η συγχώρεση είναι μια διαδικασία που σας απελευθερώνει: Συγχωρώ δεν σημαίνει ξεχνώ, απλά δεν κουβαλάω το πικρό συναίσθημα στο σήμερα. Πιθανά έχετε πληγωθεί από αγαπημένα πρόσωπα, γονείς, αδέλφια, συντρόφους ή καρδιακούς φίλους. Και ίσως να έχετε απομακρυνθεί από αυτούς τους ανθρώπους, όμως αν μέσα σας δεν συγχωρέσετε τις συμπεριφορές που σας πλήγωσαν, εξακολουθείτε να κουβαλάτε εσείς στο συναισθηματικό σας κόσμο αυτά τα γεγονότα στο σήμερα και μένετε εγκλωβισμένοι στο τώρα.
  4. Στην ζωή δεν παίρνετε αυτό που αξίζετε, παίρνετε αυτό που διεκδικείτε. Η μετριοπάθεια και ο δισταγμός να ζητήσετε αυτά που θέλετε οφείλονται στο ότι περιμένετε οι άλλοι να αναγνωρίσουν την αξία σας, ενώ εσείς οι ίδιοι την τοποθετείτε χαμηλά.
  5. Τα αποτελέσματα στην ζωή δεν έρχονται μέσα από τις σκέψεις, τις προθέσεις και τα λόγια, αλλά μέσα από τις πράξεις. Ειδικά μετά την δοκιμασία του covid και των lockdowns, οι περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν στον χώρο της αυτοβελτίωσης, παρακολουθούν σεμινάρια, διαβάζουν βιβλία, ακούν εμπνευστικά βίντεο και ομιλίες και αποκτάνε καινούργια γνώση. Όμως, η γνώση από μόνη της δεν φτάνει. Αν θέλετε να δείτε αποτελέσματα στην ζωή σας, θα πρέπει κάποια από τα εργαλεία που μαθαίνετε να τα εφαρμόζετε στην καθημερινότητα στην πράξη, για να δείτε τη ζωή σας να βελτιώνεται
  6. Είναι μάταιο να προσπαθείτε να τους ευχαριστήσετε όλους, γιατί ποτέ δεν θα είναι. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά γυναίκες περνάνε όλη τους την ζωή προσπαθώντας να ευχαριστήσουν τους πάντες, λες και έχουν αναλάβει την μόνιμη ευτυχία τους. Όμως, οι άλλοι άνθρωποι έχουν τα δικά τους θέματα που δεν σχετίζονται με εσάς. Γι’ αυτό, βάλτε τα όριά σας με ξεκάθαρο τρόπο, και φροντίστε να τα τηρείτε πρώτοι εσείς.
  7. Όσο εστιάζετε στα προβλήματα θα μένετε σε αυτά. Γι’ αυτό, προτιμήστε να αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια στις λύσεις. Σαν λαός, μας αρέσει η γκρίνια και η ανάλυση των προβλημάτων όπως και η επίρριψη ευθυνών, να βρούμε ποιος φταίει. Όμως αυτή η πρακτική δεν φέρνει λύσεις και σας κρατάει πίσω. Γι’ αυτό, αντί να αναλώνεστε συζητώντας το πρόβλημα, αναζητήσετε και υιοθετήσετε λύσεις για να το αντιμετωπίσετε.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ