Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Τι να κάνετε όταν νιώθετε εγκλωβισμένοι

Tρεις ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε όταν νιώθετε σε αδιέξοδο

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σήμερα θα σας μιλήσω για μια κατάσταση που πολλοί από σας μπορεί να έχετε βρεθεί κατά καιρούς, την κατάσταση του εγκλωβισμού, είτε αυτή αφορά στη δουλειά σας, στα προσωπικά σας, είτε σε όλη σας την ζωή γενικότερα. Υπάρχουν κάποιες φάσεις που ίσως αισθάνεστε ότι αυτό που ζείτε έχει τεράστια απόσταση από αυτό που θα θέλαμε να ζείτε, και φτάνετε στο σημείο του εγκλωβισμού είτε όταν οι συνθήκες χειροτερεύουν, είτε όταν αρχίσετε να πιστεύετε πως αυτή η απόσταση δεν μπορεί να γεφυρωθεί γιατί δεν περνάει από το χέρι σας. Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, να θυμίσω πως στη ζωή τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα περιμένουμε. Και δεν έχουμε την επιλογή να αλλάξουμε τα ανάποδα που έρχονται, όμως έχουμε πάντα την επιλογή του πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά. Και επειδή αυτό μπορεί να ακούγεται θεωρητικό, θα μοιραστώ σήμερα τρεις προτάσεις, τρεις ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε όταν νιώθετε σε αδιέξοδο.

  1. Προσέξτε πού εστιάζετε και σε τι συγκεντρώνεται η σκέψη σας. Θυμηθείτε πως όπου εστιάζεται ο νους, αυτό μεγενθύνεται και παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Ας πούμε ότι είστε σε μια δουλειά που δεν σας αρέσει και τόσο, και τον τελευταίο μήνα ήρθε ένας καινούργιος προϊστάμενος που από την πρώτη μέρα δεν σας πήρε με καλό μάτι. Αν το μυαλό σας είναι συνέχεια στο πρόβλημα, και συζητάτε με τους συναδέλφους το πόσο χάλια είναι αυτός ο καινούργιος προϊστάμενος, το μόνο που κάνετε είναι να το μεγαλώνετε να ξοδεύετε άδικα την ενέργειά σας και να διακινδυνεύετε να φερθείτε και εσείς με αρνητική συμπεριφορά που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αντίθετα, αν εστιάσετε στο τι μπορείτε εσείς να κάνετε για να διαχειριστείτε τον νέο προϊστάμενο, και να στηριχθείτε σε ότι άλλο καλό έχει αυτή η δουλειά, θα εξισορροπείτε το δικό σας συναίσθημα.
  2. Αλλάξτε θέση και αποκτείστε μια νέα οπτική στα πράγματα. Ας πούμε ότι είχατε κανονίσει να φύγετε ένα μικρό ταξίδι με τον σύντροφό σας χωρίς τα παιδιά, είναι κάτι που θέλετε από καιρό, και ξαφνικά, αρρωσταίνει η πεθερά σας, δεν μπορεί να κρατήσει τα παιδιά και το ταξίδι ακυρώνεται. Είναι φυσιολογικό να νιώσετε αναστάτωση, αδικία, θυμό, έως και εγκλωβισμό. Αν όμως πάτε από μια άλλη οπτική γωνία, θα αναπτύξετε ενσυναίσθηση και θα μαλακώσετε. Πάρτε την ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας και οργανώστε το ταξίδι με τον σύντροφό σας σε επόμενη, συγκεκριμένη ημερομηνία. Αμέσως, θα νιώσετε πολύ πολύ καλύτερα.
  3. Προσέξτε τι λέτε στον εαυτό σας για την κατάσταση που σας εγκλωβίζει. Συχνά οι άνθρωποι που υποστηρίζω δυσκολεύονται να εντοπίσουν και να προσδιορίσουν τον εσωτερικό τους διάλογο, γιατί οι πολλές σκέψεις και τα εξωτερικά ερεθίσματα εμποδίζουν αυτή την εμβάθυνση. Όμως, ο τρόπος που μιλάτε στον εαυτό σας για αυτά που σας συμβαίνουν θα καθορίσει και το πώς θα τα διαχειριστείτε. Αν πέσετε σε αυτοκριτική και αυτοκατηγορία, πολύ δύσκολα θα βγείτε από το αδιέξοδο, γι’ αυτό θα σας προτείνω ένα γόνιμο εσωστερικό διάλογο, που θα γεννήσει καινούργιες σκέψεις, θα φωτίσει νέες δυνατότητες, που θα σας βοηθήσουν να απεγκλωβιστείτε.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ