Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να διαχειριστείτε μια αποτυχία

Λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα. Όμως, πραγματικά, τι είναι μια αποτυχία;

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κάτι που πολύ συχνά φέρνουν οι πελάτες μου στις προσωπικές συνεδρίες σαν ένα θέμα που τους απασχολεί και δεν μπορούν να ξεπεράσουν είναι τα λάθη ή οι αποτυχίες που είχαν στο παρελθόν. Αν κι εσείς νιώθετε κάτι τέτοιο, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Όλοι κάνουμε λάθη στην ζωή μας, όλοι έχουμε αποτυχίες στην εμπειρία μας, όλοι έχουμε πάρει αποφάσεις που περιμέναμε να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα και αυτό δεν ήρθε. Σας θυμίζω πως δεν κάνει λάθη μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα. Όμως, πραγματικά, τι είναι μια αποτυχία; Για τους πολλούς αποτυχία σημαίνει να βάλεις ένα στόχο και να μην τον πετύχεις. Εδώ θέλω να σας δώσω έναν άλλο ορισμό για την αποτυχία: αποτυχία είναι να κάνεις ένα λάθος και να μην αποκτήσεις ένα καινούργιο μάθημα μέσα από αυτό. Θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα τρεις πολύ χρήσιμες ιδέες για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε μια αποτυχία, ένα λάθος, ή μια απόφαση που δεν σας βγήκε:

  1. Στενοχωρηθείτε, αλλά αποφύγετε το αυτομαστίγωμα. Ναι, σίγουρα όλοι στενοχωριόμαστε όταν κάτι δεν πάει καλά, όμως το να μένουμε σε μια συνεχή, ενοχική στάση και αυτοτιμωρία δεν μας οδηγεί πουθενά. Επίσης, είναι σημαντικό να ξεχωρίσετε την έννοια «είχα μια αποτυχία» από το «είμαι αποτυχημένος». Το να κάνετε ένα λάθος, ή και πολλά λάθη δεν σας κάνει ολιστικά αποτυχημένους ή κατεστραμμένους ανθρώπους, γιατί αδικείτε έτσι κατάφορα τον εαυτό σας.
  2. Αναρωτηθείτε τι μπορείτε να μάθετε μέσα από αυτό που δεν πετύχατε. Το λέω αυτό ειδικά για τα παιδιά που ετοιμάζονται τώρα να δώσουν Πανελλήνιες και κάποια παιδιά θα περάσουν στην σχολή που θέλουν και κάποια όχι, αλλά και για όλους όσους εσάς που νιώθετε ότι κάποια πράγματα δεν τα καταφέρατε. Η μεγάλη αξία μιας αποτυχίας κρύβεται στο μάθημα που μπορεί να μας δώσει: Αναρωτηθείτε λοιπόν: τι δεν έκανα που χρειαζόταν να κάνω για να πετύχω, ή τι έκανα που δεν χρειαζόταν να κάνω; Τι πήρα μέσα από αυτή την εμπειρία; Πώς εξελίχθηκα, ποια καινούργια γνώση απέκτησα για την επόμενη φορά;
  3. Ζητήστε βοήθεια και νέα γνώση από άλλους. Πριν διαλέξετε ένα δρόμο, θα είναι καλό να ζητήσετε την γνώμη και την γνώση άλλων ανθρώπων, κάποιων ειδικών, ή κάποιων που έχουν ήδη πετύχει αυτό που θέλετε να πετύχετε και εσείς. Μια τέτοια επιλογή θα βοηθήσει να ανοίξετε την οπτική σας, να πλουτίσετε τις γνώσεις σας.

Όσες αποτυχίες ή λάθος αποφάσεις κι αν έχετε πάρει, κάθε φορά τις πήρατε με τα δεδομένα του τότε, και κάνατε το καλύτερό σας. Γι’ αυτό πείτε κι ένα μπράβο στον εαυτό σας, και προχωρήστε με περισσότερη δύναμη στα επόμενά σας βήματα.


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ