Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Τι να κάνεις όταν σε υποτιμούν

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις απορριπτικές ή προσβλητικές συμπεριφορές

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Συχνά στις συνεδρίες μου ακούω για συμπεριφορές απορριπτικές, προσβλητικές, που δέχονται από τον περίγυρό τους οι άνθρωποι που υποστηρίζω. Και συνήθως εκτοξεύονται από ανθρώπους συμπλεγματικούς προς τις μειονότητες ή τους αδύναμους κρίκους και τους αφήνουν πληγωμένους, γεμάτους στενοχώρια και αρνητικά συναισθήματα. Αν συμβαίνει σε σας ή σε κάποιους κοντινούς σας να δέχονται τέτοιες συμπεριφορές, σήμερα θα μοιραστώ κάποιες ιδέες και προτάσεις για το πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

  1. Διαχωρίστε τον εαυτό σας από τον άλλον. Τι σημαίνει αυτό; Την στιγμή που ο άλλος εκφράζει κάτι προσβλητικό απέναντί σας, κριτικάρει άσχημα τη δουλειά σας ή κάτι που κάνατε, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, μην βιαστείτε να απαντήσετε και στρέψτε την προσοχή σας προς τα μέσα, στον δικό σας πυρήνα. Αυτή η στάση θα δημιουργήσει γύρω σας κάτι σαν ασπίδα προστασίας, σαν ένα τοίχο που σας διαχωρίζει από την ενέργεια του άλλου. 
  2. Μετατρέψτε την προσβολή σε δική σας δύναμη. Αναγνωρίζοντας πως η υποτιμητική συμπεριφορά του άλλου απορρέει μέσα από τα δικά του παραμορφωτικά γυαλιά, οχυρώστε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας, και πάρτε ακόμα περισσότερη δύναμη να υπερασπιστείτε την θέση, τον κόπο και την προσπάθειά σας. Κάντε την αμφισβήτησή του ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για να του αποδείξετε πως όχι μόνο δεν αξίζετε την υποτίμησή του, αλλά και πως όταν διαπιστώσει την αξία σας, θα νιώσει ο ίδιος πολύ άσχημα για τον τρόπο που σας μίλησε. 
  3. Χρησιμοποιήστε Έξυπνες Εκφράσεις. Κρατώντας ψύχραιμη και ήρεμη στάση, και μετά από μια παρατεταμένη σιωπή που θα δώσει χρόνο και χώρο στον άλλον να συνειδητοποιήσει πόσο άσχημα έχει μιλήσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες εκφράσεις του τύπου: «Νιώθω πολύ άσχημα όταν δεν αναγνωρίζεις την προσπάθειά μου», ή ,«Λυπάμαι πολύ που αισθάνεσαι έτσι. Ίσως δεν είναι καλή στιγμή γι’ αυτή την συζήτηση»
  4. Χτίζετε καθημερινά την αυτοεκτίμησή σας. Ένας τρόπος για να μην «τσιμπάτε», και να μην επηρεάζεστε από τις υποτιμητικές συμπεριφορές, είναι να χτίζετε αυτοεκτίμηση. Όταν το καταφέρετε, όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα σας υποτιμούν, και θα αραιώσουν οι προσβολές και οι ειρωνείες. Η αυτοεκτίμηση είναι μια καλή εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Γιατί αν εσείς υποτιμάτε τον εαυτό σας, τότε πολύ πιθανά θα το κάνουν και οι άλλοι.
  5. Αξιοποιήστε όσα μπορεί να έχει μέσα της κρυμμένα μια απαξιωτική συμπεριφορά. Αν σας τσούζει πολύ, ψάξτε να δείτε αν κάπου μέσα σας πιστεύετε πως είναι αλήθεια. Κι αν συμβαίνει αυτό, τότε χρησιμοποιήστε αυτά που σας λένε σαν εποικοδομητική ανατροφοδότηση, για να αλλάξετε αυτό που κι εσείς οι ίδιοι πιστεύετε για τον εαυτό σας και σας πειράζει. Θυμηθείτε ότι οι άλλοι είναι οι καθρέφτες μας.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ