Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς χτίζουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα

Τρεις στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ακούγοντας την εκπομπή μου, πολλοί θα θυμηθείτε πως αυτό που τονίζω είναι το πώς θα αυξάνετε την ψυχική σας ανθεκτικότητα και να απολαμβάνετε μια όμορφη ζωή. Τι είναι όμως η ψυχική ανθεκτικότητα, τι κερδίζει ένας ψυχικά ανθεκτικός άνθρωπος, και πώς μπορούμε να την χτίσουμε;

Στην φυσική, η ανθεκτικότητα ορίζεται ως η ικανότητα ενός υλικού να απορροφά την ενέργεια, να αντιστέκεται στη ζημιά και να επανέρχεται. Αντίστοιχα, η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να διαχειρίζεται κανείς τις δυσκολίες, να τις ξεπερνά και μάλιστα με θετική έκβαση. Ουσιαστικά, ο άνθρωπος με ψυχική ανθεκτικότητα, όχι μόνο αντιμετωπίζει και ξεπερνά τις προκλήσεις, αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται δυνατότερος, αναπτύσσει νέες δεξιότητες, και πάνω απ’ όλα διατηρεί την ψυχική και σωματική του υγεία. Στην πράξη, είναι ο άνθρωπος που όταν έρθει μια αναποδιά σίγουρα θα αναστατωθεί και θα ταραχθεί, αλλά γρήγορα θα ανακτήσει την ψυχραιμία του και με καθαρό μυαλό θα προχωρήσει σε τρόπους αντιμετώπισης. Ακόμα και μπροστά σε μια μεγάλη συμφορά, μια απόλυση, ένα χωρισμό, ή μια οικονομική ζημιά, θα στενοχωρηθεί, θα κλάψει, αλλά σύντομα θα ανασυνταχθεί και θα ψάξει να βρει το μάθημα ή και την ευκαιρία, αυτό το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» και θα πάει παρακάτω, πιο σοφός, πιο δυνατός.

Πώς μπορούμε όμως να χτίζουμε καθημερινά την ψυχική μας ανθεκτικότητα και να προχωράμε όλο και περισσότερο σε αυτό που λέμε «ευζωία»; Θα σας προτείνω τρεις στρατηγικές που μπορείτε να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε αμέσως:

  1. Γειώστε τις προσδοκίες σας: Αν είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι η ζωή σας οφείλει να είναι συνέχεια στρωτή και χωρίς κανένα πρόβλημα, ξεχάστε το. Όπως εναλλάσσονται οι εποχές του χρόνου, έτσι και η ζωή μας θα έχει και τις καλές και τις δύσκολες στιγμές της, αλλιώς θα ήταν εντελώς μονότονη.
  2. Μάθετε να αγκαλιάζετε τις προκλήσεις: Οι δυσκολίες μας είναι ευκαιρίες να εξελιχθούμε, αυτές μας βοηθάνε να χτίζουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Όπως έχω γράψει και στο βιβλίο μου «στην ζωή δεν έχει σημασία πόσα περνάς, αλλά πόσα ξεπερνάς». Γιατί αν δεν πάρεις το μάθημα που σου δίνει μια δυσκολία, τότε η ζωή θα στο ξαναφέρει μέχρι να το μάθεις.
  3. Προπονηθείτε συστηματικά: Καλή σωματική υγεία με σωστή διατροφή και εξάσκηση, καλή συναισθηματική υγεία με θετικές σκέψεις, επιλογές και πράξεις, καλή νοητική υγεία με εσωτερικό διάλογο και νέα γνώση. Η ζωή είναι σαν το σχολείο: έχει τους τακτικούς διαγωνισμούς, αλλά έχει και τα απροειδοποίητα τεστ. Αν είμαστε καλά προπονημένοι και διαβασμένοι, θα περνάμε και τους διαγωνισμούς και τα απροειδοποίητα, και θα γινόμαστε καλύτεροι.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ