Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς φτιάχνουμε τη διάθεσή μας με τόσο δυσάρεστα νέα

Πώς θα διατηρήσετε τη συναισθηματική σας ισορροπία και ηρεμία στην εποχή μας

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν είστε από τους ανθρώπους που βλέπουν πολλή τηλεόραση ή μένουν με τις ώρες στο ίντερνετ διαβάζοντας τα δυσάρεστα νέα, είναι μαθηματικά εξακριβωμένο ότι σιγά-σιγά θα κατεβαίνετε στην χαμηλή ενέργεια των καταστροφών και των δεινών που συμβαίνουν στον κόσμο, και ίσως και να πέσετε σε μιζέρια και κατάθλιψη. Θα μου πείτε «μα να μην ενημερώνομαι; Να μην ξέρω τι γίνεται γύρω μου;» Προσωπικά, επιλέγω να μην εκτίθεμαι για πολλή ώρα στα νέα είτε στην τηλεόραση είτε στο ίντερνετ, γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι πως το ζητούμενο όλων των ενημερωτικών ΜΜΕ είναι η τηλεθέαση και η επισκεψιμότητα. Και μέσα από τη διόγκωση των δυσάρεστων ειδήσεων, ελκύουν το ενδιαφέρον, γιατί από τη φύση μας, όλοι οι άνθρωποι, έχουμε μια ροπή προς το αρνητικό και το δυσάρεστο. Αυτή η ροπή προέρχεται από την αρχέγονη κατασκευή του εγκεφάλου μας, που λόγω του ένστικτου της επιβίωσης, έψαχνε παντού για πιθανούς κινδύνους.

Όμως, αν θέλετε να διατηρήσετε τη συναισθηματική σας ισορροπία και ηρεμία στην εποχή μας ενώ συμβαίνουν στον πλανήτη μας συγκλονιστικά δυσάρεστα, σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε.

  1. Προσευχηθείτε. Μπορεί να μην περνάει από το χέρι σας να μειώσετε τις επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου, της ακρίβειας, μπορείτε όμως πάντα να κοιτάξετε ψηλά και να ζητήσετε από την Ανώτερη Δύναμη να φωτίσει όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν.
  2. Βοηθήστε. Μπορεί να μην είστε σε κάποια πολιτική θέση για να επηρεάσετε τα πράγματα, μπορείτε όμως πάντα να δώσετε βοήθεια σ’ εκείνους που έχουν ανάγκη μέσα από εθελοντική εργασία, αποστολή τροφίμων ή ειδών που δεν χρειάζεστε.
  3. Νιώστε ευγνωμοσύνη. Για το ίδιο το δώρο της ζωής, την υγεία σας, την οικογένειά σας, και μια αναρίθμητη λίστα από ευλογίες που έχετε και που οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε τον πιο πολύ καιρό.
  4. Ασκηθείτε σωματικά. Βγείτε έξω, περπατήστε, τρέξτε, κινηθείτε. Motion brings emotion λέει ο μεγάλος δάσκαλος Antony Robbins, δηλαδή η κίνηση φέρνει συγκίνηση, ενεργοποιώντας την ζωντάνια και τα θετικά μας συναισθήματα.
  5. Πηγαίνετε κοντά στη φύση. Είτε στο βουνό, είτε στη θάλασσα, όπου κι αν είστε, κάντε μια βόλτα στη φύση, νιώστε την αξία της γης, και αναπνεύστε με βαθιές αναπνοές τον καθαρό αέρα. Η καλή οξυγόνωση φτιάχνει αμέσως την διάθεσή σας.
  6. Απομακρυνθείτε από συσκευές και οθόνες. Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε στην άκρη το κινητό σας, και δώστε λίγο ήρεμο χρόνο στον εαυτό σας.  Το διάλειμμα αυτό θα σας αναζωογονήσει και θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ