Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να διαχειριστείτε τη μοναξιά των γιορτών

Eπτά προτάσεις και ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όσο πλησιάζουν οι γιορτές μπορεί να νιώθουν μια μελαγχολία, μια μοναξιά ακόμα κι αν βρίσκονται περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους, ακόμα κι αν πάνε σε οικογενειακά τραπέζια. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάποια παλιότερα, παιδικά βιώματα, όπου οι γιορτές δεν ήταν ευχάριστες μέσα στην οικογένεια και σαν παιδιά ένιωθαν απομονωμένα ή μόνα, είτε γιατί είναι από χαρακτήρα εσωστρεφείς, ή ακόμα γιατί δεν έχουν οικογένεια ή κάποιο σύντροφο, και νιώθουν μόνοι γιατί οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι κατ’ εξοχή οικογενειακές. Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα μοιραστώ μαζί σας επτά προτάσεις και ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την μοναξιά των γιορτών.

  1. Συνειδητοποιείστε πως τα συναισθήματα έρχονται και παρέρχονται. Ακόμα κι αν νιώθετε μοναξιά, οι σκέψεις που κάνετε γύρω από αυτό και τα συναισθήματα που σας φέρνουν αυτές οι σκέψεις, δεν είναι μόνιμα και θα περάσουν. Θυμηθείτε αυτό που έλεγαν οι παλιοί «Και αυτό θα περάσει»!
  2. Προγραμματίστε να κάνετε κάποιες δράσεις που σας ευχαριστούν. Βόλτες στη φύση ή στην πόλη, ένα θέατρο, ένα σινεμά, ή ένα φαγητό. Οι γιορτές έρχονται μαζί και με αργίες που σας επιτρέπουν να κάνετε πράγματα που δεν κάνετε όταν εργάζεστε κανονικά.
  3. Κανονίστε να δείτε αγαπημένους φίλους που περνάτε μαζί τους καλά!Ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά είναι να δείτε ανθρώπους με τους οποίους περνάτε καλά και τον υπόλοιπο χρόνο επειδή είστε πολυάσχολοι δεν τα καταφέρνετε να τους δείτε. 
  4. Φροντίστε τον εαυτό σας. Γυμναστείτε, ασχοληθείτε με το φαγητό σας προσεκτικά, κάντε κούρες ομορφιάς, χαλαρώστε μ’ ένα ζεστό αφρόλουτρο, δώστε χρόνο στην αυτοφροντίδα που δεν έχετε τον υπόλοιπο καιρό.
  5. Διαβάστε βιβλία. Σε αντίθεση με το Netflix και τις ταινίες, τα βιβλία είναι μια υπέροχη ενασχόληση, είναι μια διαδικασία που σας ταξιδεύει, ενώ παράλληλα σας ανοίγει το μυαλό και σας δίνει νέες γνώσεις. Και το διάβασμα των βιβλίων είναι επίσης μια ασχολία που μένει παραμελημένη όταν εργάζεστε με πιεστικούς ρυθμούς καθημερινότητας.
  6. Κάντε μια καλή πράξη: αγοράστε παιχνίδια και δωρίστε τα σε παιδάκια ορφανά που είναι σε νοσοκομεία, ή επισκεφτείτε ένα γηροκομείο και δώστε δωράκια σε ανθρώπους ηλικιωμένους που είναι εντελώς μόνοι αυτές τις μέρες. Αυτές οι επιλογές θα σας δώσουν μεγάλη πληρότητα και χαρά, καθώς θα δείτε την χαρά στα δικά τους πρόσωπα!
  7. Αποφύγετε την πολλή ενασχόληση με τα σόσιαλ: ειδικά αυτές τις μέρες όλοι ποστάρουν το πόσο ωραία περνάνε στα πάρτι, στα στα κλαμπ ή στα όμορφα στρωμένα τραπέζια. Είναι εύκολο να μελαγχολήσετε με τέτοιες εικόνες που οι περισσότεροι ξέρουμε ότι συνήθως είναι κάτι που πλασάρεται, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι πραγματικότητα! 

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ