Life

Πατέρας - γιος: Mια πτώση και μια άνοδος

H άσκηση σίγουρα δεν είναι η πηγή της νεότητας, αλλά είναι σίγουρα ένα καλό ποτό ζωτικότητας.

328788-679859.jpg
Βαγγέλης Τζάνης
ΤΕΥΧΟΣ 808
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντρας με αθλητικά ρούχα, τρέχει στον δρόμο
© Pexels / Tembela Bohle

Σκέψεις για το πέρασμα του χρόνου και πώς επηρεάζει τους άντρες.

Kάθε τικ του ρολογιού και μια αλλαγή. Για εμάς τους άνδρες οι αλλαγές είναι αργές αλλά σταδιακές, και στο τέλος όλα αθροίζονται.

Ένα κρύο σαββατιάτικο πρωινό στην παιδική χαρά, ο μικρός γιος μου παίζει χωρίς τέλος και η ενέργειά του μοιάζει αστείρευτη. Σκέφτομαι εμένα καθήμενο να προσπαθώ να βρω τη χαμένη μου ενέργεια. Έχει δύο δεκαετίες μπροστά του που οι παλμοί της καρδιάς του θα μειώνονται ένας παλμός ανά λεπτό ετησίως και η μέγιστη ικανότητα της καρδιάς του να αντλεί αίμα θα πέφτει 5% - 10% ανά δεκαετία. Στην ηλικία των 25 ετών η καρδιά του θα μπορεί να αντλήσει 2,5 λίτρα αίμα, ενώ στα 65 του δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 λίτρο. Στην ηλικία μου θα παίρνει βάρος 1 με 2 κιλά τον χρόνο και, δεδομένου ότι χάνω μυϊκή μάζα κάθε χρόνο, αντικαθιστώ το βάρος μου με λίπος. Αν δεν προσέξω τι τρώω και πόσο πίνω, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνω τα επίπεδα της χοληστερόλης και το σάκχαρό μου με κίνδυνο τον διαβήτη τύπου 2.

Το προσδόκιμο ζωής των αγοριών που γεννήθηκαν το 2018 θα είναι 68,6 χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι τα στερεότυπα και οι πεποιθήσεις για τον ανδρισμό μόνο επιβλαβή  μπορούν να γίνουν για την υγεία των ανδρών. Πρέπει να τον πείσω ότι όλες αυτές οι πεποιθήσεις πως οι άνδρες «δεν μασάνε», τις περισσότερες φορές τούς κάνουν να μην αναζητούν άμεση ιατρική βοήθεια και να καθυστερούν μια έγκυρη διάγνωση εκθέτοντας τους εαυτούς τους σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Θέλω να του πω ότι το τσιγάρο και το αλκοόλ θα μειώσουν το προσδόκιμο ζωής του και θα περιορίσουν σημαντικά την αερόβια ικανότητά του, κι έτσι θα περπατά λιγότερο στην καθημερινότητά του. Αυτή την περίοδο στην Ευρώπη υπάρχει ανησυχητικά υψηλό ποσοστό εφήβων που τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα. Και οι κοινωνικές τους συμπεριφορές τις περισσότερες φορές σχετίζονται με έλλειψη ύπνου, κακή διατροφή, αρκετό αλκοόλ και πολύ τσιγάρο, με μεγάλο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Δυστυχώς φαίνεται ότι οι άνδρες με προβλήματα υγείας αρχίζουν να γερνούν νωρίτερα και, ενώ κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σταματήσει το ρολόι, κάθε άνθρωπος μπορεί να επιβραδύνει το χτύπημά του. Πρέπει επίσης να του πω να είναι αισιόδοξος να αθλείται και να τρώει υγιεινά.

Ο Σκωτσέζος γιατρός δρ William Buchan του 18ου αιώνα έγραψε: «Από όλες τις αιτίες που συνωμοτούν για να καταστήσουν τη ζωή ενός ανθρώπου σύντομη και άθλια καμία δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή από την έλλειψη άσκησης». Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και κρυμμένα μυστικά, η άσκηση σίγουρα δεν είναι η πηγή της νεότητας, αλλά είναι σίγουρα ένα καλό ποτό ζωτικότητας.

Γυρνώντας στο σπίτι ο γιος μου κουρασμένος έπεσε για ύπνο κι εγώ έβαλα τα αθλητικά μου παπούτσια και βγήκα για περπάτημα να κερδίσω τον χρόνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ