Life

Ίρις, το κορίτσι του Μάη

Επέλεξε την… μαμά της

Αναστασία Καμβύση
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους τρελούς και παλαβούς με τα ζώα-συντρόφους τους, αλλά μόνο έναν που το πρόσωπό του φωτίζεται σαν πλοίο τη νύχτα όταν λέει για τη σκυλίτσα του, «το πλάσμα μου». Η Λίλα και η Ίρις είναι αχώριστες. Μας τα λέει η Λίλα αφού η Ίρις δεν μιλάει. Ακόμα.

«Γενικά είμαι απερίσκεπτος άνθρωπος», λέει η Λίλα. «Σκέφτομαι τις πράξεις μου αφού τις ολοκληρώσω. Για την Ίρις έχω να πω πως είναι η ομορφότερη απερισκεψία που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Η γνωριμία μου με την Ίρις ήταν τυχαία. Δεν έψαχνα για σκύλο, αλλά για αναπτήρα στο αυτοκίνητο και πήγα να πατήσω τη μαμά της που ήταν ετοιμόγεννη.

Λίγο μετά γνώρισα τέσσερα όμορφα κουτάβια και αποφάσισα να ζητήσω το λευκό θηλυκό! Την ημέρα που πήγα να πάρω την κουταβίνα που είχα επιλέξει ήρθε στα πόδια μου με χαρά η Ίρις. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο ευγενικό κάλεσμα της για να κάνουμε παρέα. Μπορεί να φανεί πολύ μελοδραματικό, αλλά το πιστεύω βαθιά πως αν είχα επιλέξει αντί να με επιλέξουν καμία από τις δυο μας δεν θα ήταν ευτυχισμένη».

n

Και αποφάσισες να βγάλεις Ίρις το κατάμαυρο κουτάβι. Αντίστιξη;

Ήμουν ανάμεσα στο να τη φωνάζω Κτήνος και Ίριδα εξ αρχής. Και τα δυο είναι εύηχα και έχουν μια δόση αστεϊσμού. Να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι πως καταλήξαμε στο Ίρις… μπορεί να τις άρεσε περισσότερο! Νομίζω πως όλα πάνω της είναι ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Είναι ένα υπέροχο πλάσμα που τρελαίνεται να τρέχει στο βουνό, την αμμουδιά, τον δρόμο και όπου αλλού την αφήσεις χωρίς λουρί.

Βέβαια αυτό που λατρεύω περισσότερο σ’ αυτήν είναι η ανάσα της όταν κοιμάται. Ροχαλίζει τόσο ωραία μόλις την πρωτοπαίρνει ο ύπνος που κολλάω το αυτί μου στη μουσούδα της για να ακούσω όσο πιο καθαρά μπορώ αυτό το αχξχξχξχχξχ.

Παρά την αδυναμία της Λίλας στα ...ηχητικά εφέ της Ίριδας, οι δυο τους είναι τελείως διαφορετικές. Στη Λίλα αρέσει η ησυχία στο σπίτι, στην Ίρις η φασαρία. Η Λίλα τακτοποιεί τα πάντα στη θέση τους, η Ίρις σκορπίζει τα κουκλάκια της σε όοοοολο το σπίτι.

Έχουμε όμως και κάποια κοινά: τις βόλτες, το φαγητό, να έχουμε φίλους στο σπίτι και φυσικά τις αγκαλιές.

Είναι καλή συγκάτοικος η Ίρις; Όλο και κάποια κουτσουκέλα θα σου κάνει, δεν μπορεί.

Μ’ αρέσει να κάνω μπάνιο με τις ώρες αλλά εκείνη την ενοχλεί! Κάθεται έξω από το μπάνιο και ξεκινάει πάντα με λίγο κλαψούρισμα, συνεχίζει με κανα δυο γαβγίσματα και με βγάζει απ’την μπανιέρα όταν ξεκινά το σκάψιμο της πόρτας!

n

Τι σημαίνει να έχεις υπό την προστασία σου ένα ζώο;

Είναι σα να έχεις παιδί. Πρέπει να δουλεύεις για να του προσφέρεις όσα χρειάζεται, πρέπει να διαθέτεις χρόνο και διάθεση για να χαρείτε μαζί τις δραστηριότητες που του αρέσουν, πρέπει να ξαγρυπνήσεις στην αρρώστια του, να σταματήσεις να συχνάζεις σε μαγαζιά με δυνατή μουσική, να μην αργείς να γυρίσεις στο σπίτι και άλλα πάαααρα πολλά.

Και ποια είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή όταν ζεις με ένα ζώο;

Είναι σα να έχεις παιδί. Είναι αφάνταστα όμορφο να βλέπεις αυτή την ουρά να χτυπιέται σαν τρελή μόλις σε βλέπει, είναι υπέροχο να σε σπρώχνουν αυτές οι πατούσες όταν κοιμάσαι, είναι μεγάλη χαρά να λες «πάμε καμιά βόλτα;»’ και να βρίσκεις πάντα ανταπόκριση, είναι «αρρώστια» να σε κοιτάει κάποιος πάντα μες τα μάτια γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει... Είναι αδιανόητο το πόσα πράγματα μαθαίνεις αν ζεις παρέα με ένα ζωάκι.

n

Θεωρείς πως ζεις σε μια χώρα που σέβεται τα δικαιώματα των ζώων; Ποιο είναι το μεγαλύτερο παράπονό σου από την Πολιτεία;

Οι ανεξέλεγκτες γέννες των αδέσποτων ζώων και η ατιμωρησία όσων κακοποιούν ζώα. Θεωρώ υψίστης σημασίας και τα δυο θέματα, αλλά δυστυχώς η δική μου αντίληψη δεν συμφωνεί με της Πολιτείας. Βέβαια τα τελευταία χρόνια το έργο όλων των φιλοζωικών οργανώσεων με τις στειρώσεις και τις καμπάνιες υιοθεσίας έχει βοηθήσει στη μείωση των αδέσποτων.

Τώρα για την κακοποίηση δεν θα πω πολλά. Τρία ερωτήματα έχω μόνο.

Τι θα έκανες αν άκουγες τον γείτονα σου να χτυπά το 5χρονο κοριτσάκι του γιατί τα έκανε στο κρεβάτι; Τι θα έκανες αν έβλεπες να πετάνε ένα μωρό στα σκουπίδια; Τι θα έκανες αν έβλεπες κάποιους να πετάνε έξω από το σπίτι τη μάνα τους επειδή γέρασε;

Πριν αφήσουμε τη Λίλα και την Ίρις στις αγκαλιές και στα παιχνίδια τους η Λίλα, μας επισήμανε ότι η Ίρις έχει μια μικρή φίλη! «Είναι ένα σκυλί-κατσίκι γεμάτο ενέργεια και χαρά! Είναι 2 μηνών πλάσμα και ψάχνει συγκάτοικο. Αυτή την περίοδο φιλοξενείται από την κτηνίατρο που την βρήκε σε κάδο σκουπιδιών. Αν θέλετε να βάλετε κι εσείς αγάπη στη ζωή σας, δείτε εδώ: https://ktiniatro.blogspot.gr/

n

n