- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Λιβελούλα και ο Μάντις
Η φύση μπορεί να πειραματίζεται να δοκιμάζει και να παίζει, γιατί όχι κι εμείς;
Η Μίκα Σύμπουρα γράφει για την αργή διαδικασία προσαρμογής και επιτυχίας στη ζωή.
Υπάρχει ένα υδατόφραγμα σε ένα κομμάτι του ποταμού που περνάει κάτω από τον δρόμο, στο λεγόμενο γεφυράκι, λίγο πριν φτάσει κανείς στην παραλία από το χωριό που έχει σχηματιστεί ολόκληρο οικοσύστημα. Κληματσίδες κρέμονται από τα βράχια απέναντι και υπάρχει μια μόνιμη λιβελούλα αρχόντισσα της μικρής λιμνούλας. Το πρωί παρατηρούσα το οδοντόγναθο αυτό ενώ το απόγευμα παρατηρούσα ένα άλλο έντομο, «το αλογάκι της Παναγίας» ή Μάντις (Μantidae) που περπατούσε κάθετα πάνω στον ξυλόφουρνο της αυλής μας μέχρι που έφτασε σε οριζόντια θέση πάνω στη σκεπή του φούρνου. Οι μάντηδες είναι μια ευρύτερη κατηγορία· μπορεί να είναι νεαρές λιβελούλες πριν βγάλουν φτερά και αργότερα στη ζωή τους μεταμορφώνονται. Ο τρόπος που μετακινούνταν προς τα πάνω είχε πολύ ενδιαφέρον. Με μια μικρή ταλάντωση του σώματος πήγαινε προς τα πίσω δίνοντάς του έτσι την ώθηση να προχωρήσει ένα βήμα εμπρός. Και αυτό, όσο ήταν στην ανηφόρα. Μήπως έτσι πρέπει να κάνω κι εγώ; Αφήνοντας πίσω κάποια πράγματα που με βαραίνουν και να προχωρήσω μπροστά.
Το βράδυ σε μια οικογενειακή συγκέντρωση ακούστηκε η άποψη ότι ένα είδος ακίνδυνης σφήγκας είναι αστοχία της φύσης διότι αυτά τα έντομα είναι πολύ βαριά για να πετάξουν ψηλά, και τι να τα κάνουν τα φτερά. Έτσι ήταν εύκολα θύματα μιας συγκέντρωσης ανθρώπων που τους ενοχλούσε η παρουσία τους. Με περηφάνια κάποιος ομολόγησε ότι είχε ήδη σκοτώσει οκτώ. Όμως η εξέλιξη, αυτή η αργή διαδικασίας προσαρμογής και επιτυχίας στη ζωή, φαίνεται ότι είναι διαφορετικής λογικής.
Υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις όπου οι πτήσεις αρκεί να έχουν μικρό μήκος, όπως συμβαίνει και με τα βαδιστικά πουλιά π.χ. καρακάξες, πέρδικες κ.λπ. που τους δίνει άλλο πλεονέκτημα. Η απλοϊκή και υπερ-απλουστευτική παρατήρηση του νεαρού που έκρινε ανθρωποκεντρικά τη φύση με έκανε να σκεφτώ ότι η ύπαρξη μιας δομής μπορεί να παίζει και δευτερεύοντα ή βοηθητικό ρόλο μέσα σε πλήθος, άλλες προσαρμογές ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Η φύση μπορεί να πειραματίζεται να δοκιμάζει και να παίζει, γιατί όχι κι εμείς;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρίτη συνεχόμενη νίκη για τον Παγιάρι – 2ος στο πρωτάθλημα οδηγών
Sony και Warner ζητούν δισεκατομμύρια ευρώ για παράνομη χρήση στίχων στην εκπαίδευση του Claude
Τι ισχύει για αλκοόλ και καφέ
Στην Πέτρα της Λέσβου οι γυναίκες μαγειρεύουν τη δική τους ιστορία εδώ και 43 χρόνια
Κάποια από αυτά βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο καλάθι του σούπερ μάρκετ
Το σημείο που πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να πλύνουν κάθε φορά που κάνουν μπάνιο
Οι σειρές που πλησίασαν αλλά απέτυχαν και οι λόγοι
«Η αφασία αποτελεί σύμπτωμα και όχι πάθηση, μπορεί να εμφανιστεί οξέως, βραδέως επιδεινούμενη ή να είναι παροδική» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Βουμβουράκης
Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν προκαλεί μόνο πρόωρη γήρανση ή επώδυνα εγκαύματα, αλλά ανοίγει την πόρτα σε «κοιμώμενους» ιούς με βασικό πρωταγωνιστή τον ιό HPV
Η Αττική στο επίκεντρο της έξαρσης
Τι εξήγησε ο Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Ημερολόγιο της Πλήξης: 31 Αυγούστου
Τι λένε οι καρδιολόγοι
Ποιοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί
O ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο «The Gentlemen»
Tο B-SUV τοποθετείται στη βάση της ηλεκτροκίνητης γκάμας της Kia ως το φθηνότερο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της.
Νέα μελέτη συνδέει τις στατίνες με έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο
Εδώ όπου η τρομπέτα συναντά τη σούβλα!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.