Life

Τι ψυχή έχει ένα εκλεράκι;

Ό,τι δεν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε είναι αυτό για το οποίο δεν προσπαθήσαμε πολύ

37670-649957.jpg
Νάνσυ Μαλλέρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
62177-124842.jpg

Μου αρέσουν πολύ οι συζητήσεις περί αλλαγής. Είτε συμφωνείτε ότι ο άνθρωπος αλλάζει, είτε όχι, το θέμα πάντα γεννάει μια κινητικότητα και μια συγκίνηση. Σε ένα σεμινάριο που έκανα τελευταία συζητήσαμε το πόσο μας επηρεάζουν οι πεποιθήσεις μας. Αφού ο καθένας εντόπισε την πεποίθηση που τον περιορίζει περισσότερο στη ζωή του, την αντικαταστήσαμε με την πεποίθηση που θα τον βοηθούσε να διευκολύνει τον εαυτό του και να ζήσει καλύτερα και πιο ευτυχισμένα. Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουν αυτή την νέα πεποίθηση ήταν αν την επαναλαμβάνουν δυνατά στον εαυτό τους συνέχεια.

Ο καθένας όρισε από μόνος του τον αριθμό των επαναλήψεων που θα έκανε καθημερινά για τις επόμενες 7 μέρες. Άλλοι είπαν 10, άλλοι 200 και άλλοι 500. Μια εβδομάδα αργότερα ξανασυναντηθήκαμε. Όταν ρώτησα πως πήγαν με τις επαναλήψεις τους, τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά! Το 70% των συμμετεχόντων δεν είχε κάνει ούτε τις μισές από τις επαναλήψεις που οι ίδιοι είχαν επιλέξει! Έτσι κάνουμε με τα πράγματα που «θέλουμε». Τα θέλουμε μεν, αλλά... «δεν πρόλαβα, δεν είχα όρεξη, δεν είχα χρόνο, δεν ήταν προτεραιότητα, δεν είχα αρκετές πληροφορίες, δεν είχα το ψυχικό σθένος, δεν ήθελα να πιεστώ, μου έτυχε κάτι...».

Έτσι έκανα κι εγώ μέχρι που συνειδητοποίησα ότι ο λόγος που δεν άλλαζα αυτά που ήθελα στη ζωή μου ήταν γιατί δεν το ήθελα αρκετά ώστε να κάνω ό,τι ήταν απαραίτητο! Γνωρίζοντας πόσο μπορούν να επηρεάσουν τις πεποιθήσεις, τις επιλογές και τις αντιδράσεις μας αυτά που ακούμε επαναλαμβανόμενα από άλλους η από εμάς τους ίδιους – οι έγγραφες μας δηλαδή, η αλλιώς οι θετικές δηλώσεις η διαβεβαιώσεις μας- άρχισα να εφαρμόζω τη μέθοδο της επανάληψης. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Η επανάληψη σε συνδυασμό με την συνέπεια και την επιμονή φυσικά. Προφανώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός οπότε υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος και χρόνος στον οποίο ο καθένας μπορεί να δει τα αποτελέσματα.

Το σίγουρο είναι ότι η άσκηση αυτή λειτουργεί! Όπως συμβαίνει με τα placebo, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ο εγκέφαλος μας είναι απολύτως σε θέση να παράγει τις χημικές ουσίες και να κάνει τις απαραίτητες λειτουργίες που θα μας επιτρέψουν να νιώσουμε η να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Από την προσωπική και την επαγγελματική μου εμπειρία μπορώ να σας επιβεβαιώσω το εξής: Η μέθοδος της επανάληψης δεν δουλεύει σε όσους … δεν την κάνουν! Στις περισσότερες περιπτώσεις οι στιχομυθία είναι αυτή: Εγώ – «Πως πήγες με τις θετικές έγγραφες;». Πελάτης – «Δεν μου δουλεύουνε εμένα..». –«Τις έκανες;» – «Όχι, αφού δεν δουλεύουν!» 

Το ίδιο ακούω και για τη γυμναστική, για τη δίαιτα κλπ.

«Μα αφού Κάνω γυμναστική, γιατί δεν έχω γράμμωση;» -«Έκανες αυτή την εβδομάδα;»–«Όχι!»

-«Μα αφού Κάνω δίαιτα, γιατί δεν χάνω;» - «Αφού έφαγες ένα εκλαίρ πριν...» – «Ε εντάξει τώρα, τι ψυχή έχει ένα εκλεράκι;» – «Ψυχή δεν έχει, αλλά από θερμίδες…»

Το μέτρο της απόφασης είναι η πράξη. Η συνεπής, επίμονη, ασταμάτητη πράξη. Ό,τι δεν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε είναι αυτό για το οποίο δεν προσπαθήσαμε πολύ. Και δεν προσπαθούμε πολύ για όσα δεν ποθούμε πραγματικά!

Το σημαντικό είναι να βρεις την εγγραφή που, όταν τη λες στον εαυτό σου, σε κάνει να νιώθεις πραγματικά καλά. Κάτι που, την ώρα που το λες, πραγματικά σου προσφέρει ανακούφιση, χαρά, ελπίδα. Δεν είναι απαραίτητο να το πιστεύεις. Μιλάμε για κάτι που δεν έχεις οπότε στην αρχή η θετική εγγραφή μπορεί να μην ισχύει. Αυτό είναι και το όφελος. Θυμηθείτε: οι θετικές δηλώσεις είναι διαβεβαιώσεις στον εαυτό σας. Πρέπει να είναι πάντα στον ενεστώτα και να δηλώνουν κάτι που συμβαίνει έτσι όπως θα θέλατε να σας συμβεί.

Μπορείτε να βρείτε έτοιμες για να εμπνευστείτε αλλά μην μείνετε σε αυτές. Δημιουργήστε τις δικές σας θετικές δηλώσεις. Μόνο εσείς ξέρετε τι κάνει την καρδιά σας να χτυπά. Η δική μου αγαπημένη εγγραφή;

«Η ζωή μου φέρεται καλά»


*Αν θέλετε βοήθεια στη δημιουργία της δικής σας θετικής εγγραφής η δεν είστε σίγουροι/ες ότι το Κάνετε σωστά, στείλτε μου mail στο info@lifecoachinggreece.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ