- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η διεθνής συναισθηματική «γλώσσα» των χρωμάτων και οι εξαιρέσεις
Οι Έλληνες είναι οι μόνοι από τις χώρες που μελετήθηκαν, οι οποίοι συσχετίζουν τόσο έντονα το γαλάζιο με την ανακούφιση
Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να προβλεφθεί, με ποσοστό επιτυχίας 80% από ποιά χώρα προέρχεται κάποιος, ανάλογα με τον τρόπο που συσχετίζει τα χρώματα με τα συναισθήματα.
Οι άνθρωποι -ανεξάρτητα από τη χώρα τους- συσχετίζουν συνήθως τα χρώματα με τα ίδια συναισθήματα, για παράδειγμα το κόκκινο με τον έρωτα και το θυμό, το πράσινο με τη φύση και το μαύρο με τη λύπη. Παρόλα αυτά, σε αυτή τη διεθνή «γλώσσα» των χρωμάτων υπάρχουν και εξαιρέσεις -ιδίως από τους Έλληνες.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), της Λοζάνης (Ελβετία) και του Μάιντς (Γερμανία), με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Όμπερφελντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Royal Science Open Science της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας επιστημών, σύμφωνα με το "Science" και τη «Daily Mail», διοργάνωσαν online έρευνα με 711 συμμετέχοντες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Κίνα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πουν ποια από 20 διαφορετικά συναισθήματα συσχετίζουν με 12 χρώματα.
Τρία χρώματα εμπνέουν τα πιο δυνατά συναισθήματα σε όλο τον κόσμο: το κόκκινο, το μαύρο και το ροζ, ενώ το πιο «άχρωμο» συναισθηματικά χρώμα είναι το καφέ και στη συνέχεια το μωβ. Από όλα τα χρώματα, η στενότερη συναισθηματική «επένδυση» παγκοσμίως αφορά το κόκκινο χρώμα, λόγω της συσχέτισής του με τον έρωτα. Έντονη και καθολική είναι, επίσης, η αρνητική συναισθηματική «φόρτιση» του μαύρου, αλλά σε μικρότερη ένταση από ό,τι το κόκκινο.
Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλα τα χρώματα θεωρούνται είτε «καλά» (σχετίζονται με θετικά συναισθήματα) είτε «κακά» (αρνητικά συναισθήματα), με τη χαρακτηριστική εξαίρεση του κόκκινου που συνδέεται τόσο με κάτι καλό (έρωτας-ευχαρίστηση) όσο και με κάτι κακό (θυμός-μίσος). Δύο χρώματα, το μωβ και το καφέ, δεν έχουν ούτε σαφή θετική ούτε σαφή αρνητική συναισθηματική απόχρωση. Θετικά χρώματα θεωρούνται το κίτρινο, το άσπρο, το γαλάζιο, το ροζ, το πορτοκαλί και το πράσινο, ενώ αρνητικά το γκρι και το μαύρο.
Οι Έλληνες είναι οι μόνοι από τις χώρες που μελετήθηκαν, οι οποίοι συσχετίζουν τόσο έντονα το γαλάζιο με την ανακούφιση και το ξαλάφρωμα. Επίσης, είναι οι μόνοι που σχετίζουν το μωβ πρωτίστως με τη λύπη. Όλες οι χώρες συνδέουν στενά το κίτρινο με τη χαρά, με μοναδική εξαίρεση τους Έλληνες.
Από την άλλη, οι Γερμανοί συνδέουν το καφέ με την αηδία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ενώ οι Κινέζοι είναι αυτοί που βλέπουν πιο αρνητικά το άσπρο (παραδοσιακά φοράνε άσπρα στις κηδείες τους).
Στους Έλληνες το μαύρο χρώμα γεννά κατά σειρά λύπη, φόβο, μίσος, απογοήτευση, θυμό και ενοχή, το κόκκινο συσχετίζεται κατά σειρά με τον έρωτα, το θυμό, τη χαρά και την ευχαρίστηση, ενώ το άσπρο με την ανακούφιση, τη χαρά και την υπερηφάνεια.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορούν -με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης- να προβλέψουν με ποσοστό επιτυχίας 80% από ποιά χώρα προέρχεται κάποιος, ανάλογα με τον τρόπο που συσχετίζει τα χρώματα με τα συναισθήματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέμπτη 18 Ιουνίου, Summer in the City Party στο Bless Me Father
Ένας τόπος που ξεχωρίζει γιατί ο χρόνος δεν τον αγγίζει
Ένα επεισόδιο για τους φόβους που μας προστατεύουν, για εκείνους (τις φοβίες) που μας φυλακίζουν και για τη στιγμή που αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε όχι «πώς θα σταματήσω να φοβάμαι», αλλά «τι είναι αυτό που φοβάται μέσα μου;».
Νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού εξηγεί τι τελικά ισχύει με το συγκεκριμένο ψάρι
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων στρέφεται πλέον και στις γυναίκες που δεν θηλάζουν
Kαημένη Αθήνα. Ομορφάσχημη, φτωχοπλούσια, τουριστικά στραμμένη, αλλά εσωτερικά διαλυμένη.
Κάπως έτσι γεννιούνται τα καλοκαίρια που δεν ξεχνιούνται ποτέ
14 roof gardens και rooftops κάτω από τα αστέρια
Οι τιμές σε ξαπλώστρες, παγωτό και σινεμά
Πώς οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης δεν περιορίζονται στην ατομική δυσφορία, αλλά επεκτείνονται στην εργασία, τη μάθηση και στην ευρύτερη λειτουργία της κοινωνίας.
Στα αφρικανικά κομμωτήρια της Κυψέλης γυναίκες από το Καμερούν και τη Νιγηρία μεταφέρουν μια τέχνη που ξεκινά από την παιδική ηλικία και καταλήγει στα πιο viral καλοκαιρινά looks της πόλης
Τα πρώτα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης
Πώς διδάσκεις όταν η μηχανή ξέρει ήδη την απάντηση; Δύο υπουργοί και δύο εκπαιδευτικοί εξηγούν τι αλλάζει μέσα στην τάξη
Επιπλέον, μπορούν να καταγράψουν τη βλάβη που έχει συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών
Και αν ναι,...θέλουμε πραγματικά να σβήσουμε όσα μας πόνεσαν;
Από τη Γιώτα Νέγκα και τα Κίτρινα Ποδήλατα μέχρι δράσεις ευεξίας και δημιουργίας δίπλα στη θάλασσα
Μια συνήθεια που περνά απαρητήρητη, όμως αλλάζει πολλά
Η βρετανική εφημερίδα The Times κάνει εκτενή αφιερώματα
«Ο Αριστοτέλης θα θαύμαζε το ChatGPT, αλλά δεν θα το θεωρούσε ποτέ ίσο του», λέει ο Αρμάντ Λερουά
Πολλοί λένε ότι δεν τους αρέσει, άλλοι ότι δεν έχουν χρόνο και άλλοι ότι προτιμούν να κάνουν κάτι διαφορετικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.