Life

SPRING ROLLS 2010: Είναι στη φύση μας!

Η άνοιξη ονομάζεται έτσι επειδή ο καιρός ανοίγει μετά τον κλειστό χειμώνα. Προσφέρεται αυτή η εποχή για ανοίγματα πολλών ειδών.

114882-643451.jpg
Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 297
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5302-12661.jpg

Η άνοιξη ονομάζεται έτσι επειδή ο καιρός ανοίγει μετά τον κλειστό χειμώνα. Προσφέρεται αυτή η εποχή για ανοίγματα πολλών ειδών. Ένα τέτοιο άνοιγμα έκανε, επιτέλους, ο Ρίκι Μάρτιν, που παραδέχτηκε δημοσίως ότι είναι γκέι. Θα μου πεις σιγά το νέο, μέχρι και οι χαμένες φυλές του Αμαζονίου το ήξεραν. Έχει όμως σημασία ότι το ανακοίνωσε δημόσια και μάλιστα με παρρησία: «Είμαι υπερήφανος και τυχερός που είμαι ομοφυλόφιλος. Νιώθω ευλογημένος που είμαι αυτός που είμαι».

♥♥♥ Πολλές και πολλοί από μας μένουμε κλεισμένοι στα όχι τόσο ευρύχωρα ψέματα που χτίζουμε γύρω μας· βολευόμαστε όπως όπως σε μια πιθαμή γης, πιστεύοντας ότι είμαστε εντάξει, ας μη διακινδυνεύσουμε επιθέσεις, κουτσομπολιά, ρήξεις κτλ. Μόνο που έτσι παραμένουμε αιχμάλωτοι και θλιβεροί μέσα στην παγίδα που κατασκευάζουμε. Το θίγει και αυτό ο Ρίκι Μάρτιν: «Το να επιτρέψω στον εαυτό μου να με σαγηνεύσει ο φόβος και η ανασφάλεια μετατράπηκε σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία αυτοϋπονόμευσης. Σήμερα αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεών μου».

♥♥♥ Είναι στη φύση μας! Πες ότι θέλουμε να το κάνουμε κάποιο έστω μικρό άνοιγμα. Πώς; Πρώτο και καλύτερο το Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικού Κινηματογράφου Αθήνας, που φέτος κλείνει τέσσερα χρόνια ανεβάζοντας και άλλο τον πήχη: φέτος θα προβληθεί στην  Ταινιοθήκη της Ελλάδας, 23-29 Απριλίου. To Outview Gay & Lesbian Film Festival με φετινό σλόγκαν «Είναι στη φύση μας» και σήμα μια ροζ αγελάδα προσφέρεται για λογής λογής ανοίγματα· όχι μόνο θα δείτε ενδιαφέρουσες ταινίες που μιλάνε για τη ζωή μας με τα δικά μας μέτρα και σταθμά (όχι σαν καρικατούρες, ψυχασθενείς, δυστυχισμένες μοναχικές υπάρξεις), αλλά και επειδή πηγαίνοντας εκεί θα δείτε λάιβ άλλους «ανοιχτούς» γκέι άντρες και γυναίκες που ζουν τη ζωή τους σε όλο της το εμβαδόν.

♥♥♥ Στο Outview θα υπάρχει η έκθεση των Κωνσταντίνου Ρήγου και Τάσσου Βρεττού “It’s not about sex”, που δημιουργήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ. Τα βραβεία θα απονείμουν οι Νατάσσα Μποφίλιου και Ματθίλδη Μαγγίρα στην τελετή λήξης, στην όμορφη ταράτσα του El Cielo. Αναλυτικές πληροφορίες:  www.outview.gr.

♥♥♥ Ανοίγματα κάνει κι η Θεσσαλονίκη, με το δικό της 12 ο Gay Πολιτιστικό Πανόραμα, που αρχίζει στις 25 Απριλίου και κορυφώνεται στις 12 Μαΐου με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους για την ομοφυλοφιλία-διαφυλικότητα. Το Όραμα & Πραγματικότητα (6-12 Μαΐου) στο Ολύμπιον θα φιλοξενήσει 33 ταινίες μικρού μήκους νέων σκηνοθετών που ξεχώρισαν διεθνώς, από 13 χώρες, με θέματα όπως η γυναικεία και ανδρική ομοφυλοφιλία, η αμφιφυλοφιλία, οι οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, η οργάνωση δομών αλληλεγγύης κ.ά.

♥♥♥ Το Πολιτιστικό Πανόραμα συνοδεύεται από εργαστήρια («Σενάριο: κυρίαρχα ζητήματα της αφήγησης», «Πέδρο Αλμοδόβαρ: Διαλύοντας τα όρια των φύλων», «Όταν η Allegra γνώρισε την Grace: H ομοφυλοφιλία στη ρομαντική κομεντί της νέας χιλιετίας» κ.ά.), ομαδική έκθεση κόμικ με θέμα την ομοφυλοφιλία, παρουσιάσεις συγγραφέων και φυσικά πάρτι. Περισσότερα:  www.cultpanorama.org

♥♥♥ Ένα ακόμη άνοιγμα στο γκέι χωριό της Αθήνας: Η σάουνα Alexander ανοίγει ένα νέο ατμόλουτρο λαβύρινθο-playroom, το οποίο δεν ξέρω ακριβώς τι είναι αλλά φαντάζομαι πως θα έχει άντρες, σκοτάδια, ατμούς και μπουρδουκλώματα, ένας σαγηνευτικός συνδυασμός. Ο νέος χώρος ανοίγει Παρασκευή και Σάββατο 23.00-7.00, καθώς και στα πάρτι.

♥♥♥ Ανοίγματα (μπορούμε να) κάνουμε καθημερινά, απλά και σιγανά, σε φίλους ή συγγενείς, μιλώντας για εμάς, για το συναίσθημά μας, την ψυχή μας. Φέρνουν τέτοια ανοίγματα την άνοιξη; Την ευτυχία; Μου αρέσει η απάντηση που δίνει ο Ρίκι: «Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Δεν έχει σημασία. Η λέξη “ευτυχία” αποκτά καινούργιο νόημα για μένα από σήμερα και στο εξής».

 

Μαντόνα Γκομπλέν - σταυροβελονιά 

«Δεν έχω κλείσει ακόμη μαζί της» λέει ο Γιώργος Κάλλας και περνάει τη βελόνα με την κλωστή από το μάτι της Madonna. Ο άνθρωπος που έχει γεμίσει την πόλη με stencil Μαντόνες, έχει ζωγραφίσει και εκθέσει αποκλειστικά Μαντόνες, συνεχίζει τώρα κεντώντας τις. Μόλις ολοκληρώσει μια σειρά από εργόχειρα θα τα εκθέσει και θα είναι προς πώληση. Ευχόμαστε και σε κοπανέλι. - Σ.Ο.Κ.

Ich bin ein Athener!

Η Αθήνα χρειάζεται αγάπη. Ο Τάσος και ο Νίκος, το δημιουργικό team πίσω από το κουκουτσένιο, μικρό κατάστημα και το label Koukoutsi με τα πιο ευφάνταστα t-shirts της πόλης, το ξέρουν καλά αυτό. Μετά τα περσινά, επιτυχημένα μπλουζάκια με ντιζαϊνάτα σχέδια γνωστών αθηναϊκών κτιρίων, όπως το Χίλτον και το Φιξ, μόλις τύπωσαν το πιο «περήφανο» αθηναϊκό μότο: “Ich bin ein Athener! Athens needs love”. «Όταν επισκεφθήκαμε το Βερολίνο, παρατηρούσαμε συνεχώς πόσο δεμένοι είναι οι Βερολινέζοι με την πόλη τους. Πήραμε λοιπόν την πασίγνωστη φράση του Κένεντι “Ich bin ein Berliner” και την προσαρμόσαμε στην Αθήνα. Πρέπει να αγαπήσουμε την πόλη μας και να τη νιώσουμε δική μας. Μόνο έτσι θα την κάνουμε καλύτερη» εξηγεί ο Νίκος.

Ειδοποιός διαφορά: Δεν το χαρίζουμε σε τουρίστα φίλο μας (είναι κλισέ). Το φοράμε εμείς! (Koukoutsi, Σκουφά 81, 210 3614.060, koukoutsi.net, myspace.com/koukoutsi) - Σ.Ο.Κ.

Τα βότανα του δρυίδη από τα Πετράλωνα

Το «Βοτανοπωλείο» είναι γεμάτο μαγικά φίλτρα. Με σήμα κατατεθέν στην ταμπέλα της εισόδου τον Πανοραμίξ (διότι έχει και μουσική) και το “Don’t by shy- try a chai” στους καταλόγους, έχει καταφέρει εδώ και ένα χρόνο να λειτουργεί «αθόρυβα» αλλά άκρως επιτυχημένα στο «μικρό νέο Γκάζι», την πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα. Πρόκειται για το μοναδικό μαγαζί στην πόλη που σερβίρει bio σοκολάτες και βοτανοροφήματα αποτοξινωτικά, τονωτικά, χωνευτικά και αφροδισιακά (μυστική συνταγή, επιμένει ο ιδιοκτήτης), ενώ διαθέτει σε πολύ λογικές τιμές εκλεκτά φυσικά προϊόντα (μέλι, λάδι) και αγνά καλλυντικά. Μόλις πέσει το απογευματάκι, κάτοικοι της γειτονιάς, ορκισμένοι οικολόγοι, καλοτεχνίτες, ανήσυχοι και ρομαντικοί Αθηναίοι παραγγέλνουν λουξ πορτοκαλάδες, βιολογικές ρεθυμνιακές μπίρες, κρασί ικαριώτικο και «πληθωρικές» ποικιλίες. Τη feelgood διακόσμηση απαρτίζουν δύο τεράστιοι φίκοι, παιδικά καθίσματα, αφίσες από το Βερολίνο και ένα μαύρο αντικέ πιάνο αγορασμένο με αστείο τρόπο (ρώτα-μάθε) από το παζάρι των ρακοσυλλεκτών στην Κορεάτικη αγορά. (Δωριέων 35, Άνω Πετράλωνα, 211 7108.503) - Δ.Τ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ